• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Upute za odrzavanje IMT strizne kose na Labin Progres 108D

Pozdrav,
bio sam prosle godine molio za uputstva za rad s mtk Labin Progres 108D (Lombardini LDA 520 dizel 8ks, http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=27259). U medjuvremenu je napravljena polugeneralka (novi klipni prstenovi, lezaj klipnjace na radilici, novi ventili i vodilice, brusena glava, nove brtve, nova dizna i podesavanje iste). Sad pali i radi fino, ne dimi.
U medjuvremenu sam u garazi pronasao striznu kosu. Pitao djeda, kaze da ju je kupio ali nikad koristio. :) Ima bar 20 godina da tamo stoji bezveze. Citavsi onaj drugi thread o striznim kosama ispada da je moja ona od IMTa. Oni prednji zubi za cesljanje su svi zahrdjali na vrhu ali i dalje funkcionalni. Noz ima patinu ali na dodir je ostar (nazubljeni tip). Nakon sto sam skinuo frezu i montirao kosu, trebalo je dosta WDa i ukljucivanja/iskljucivanja kardana da odblokira noz, ali uspjelo je i sad uredno cika-caka i reze travu. Je, i ja sam se cudio ko pura dreku dok nisam skuzio redoslijed ukljucivanja rikverca i kardana, ali sam na kraju skuzio. :icon_super:
Ok, sad me zanima kako se ona odrzava, vidim da ima s gornje strane pogona neki vijak, to je ocito za ulje. Vidim da se pricalo o Modrica Redma 0 mazivu. Gdje to nabaviti? Moze nesto drugo? Gdje se ispusta to ulje? Moze li se uliti bez mazalice? Sto jos i kako se mora podmazivati? Vidim da se prica i o stelanju zazora noza i podloske, kako da znam da nije dobro nastelano? Buduci nije nikad koristena, vjerojatno je ok, osim ako se hrdja natalozila ispod. Mozda rastaviti i ocistiti? Ne znam da li imam one limice za stelanje. Nemam ni slike, tako sam bio sretan kad je proradila da sam zaboravio, evo stavio sam bar da se vidi mtk. Sluzi mi za sisanje trave u masliniku i okolo, nema toga puno i nece umirati od posla.
Eto, svaki savjet oko te kose je dobrodosao. Hvala i pozdrav. :smile:

Prilozi

• Mondial108D_01_manja.jpg
    Mondial108D_01_manja.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 390

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Lipo malo očistiš, staviš opet na mesto, našteluješ da ima ča manje lufta i da gre na lahko, podmažeš sa nečim da ne škriplje, pa ond greš kosit ! :icon_winkle:

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Danas je malo gledao, u pogonu nema ni kapi ulja, niceg. Samo neki ostaci neke bijele masti.Dakle i dalje ostaje pitanje: Da frknem unutra hipenol 90 ili nesto drugo? Do cepa ili manje? Ajde plit netko, ne mogu nigdje naci neka uputstva.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nalij oko litru i pol nafte, pusti nek radi 15tak min i malo ga provozaj.
Ispusti naftu i nalij Hipenol 90.
Šipka za nivo bi trebala biti na čepu za ulijevanje.

Posljednje uređivanje:

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Mislis da je to ok? Sad sam nasao u uputama za IMT 506 SX (kojeg isto imam, trune u garazi), da u taj pogon od kose ide polutekuca mast (modrica redma-0 ili neka inina + Umol 80 od INA), ali nigdje ne pise koliko masti, koliko ulja, a kao skupno gledano 0.5 l ulja SAE 250. Onda taj hipenol 90 mi se cini ful prerijetko?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Moja greška. Krivo sam shvatil da govoriš o pogonu kose, a ne o mjenjaču.

No, svejedno.
Ako govorimo o IMT-ovom Rotoflex pogonu, mazivo se ispušta i toči na čepu s gornje strane cijevi, blizu prihvata na MTK. Prije toga skini kosu s pogona na ona 4 šarafa.
Ulij naftu (pol litre bi trebalo biti dovoljno) i uključi pogon na nekoliko minuta da otopi mazivo, i ispere kućište pogona. Ponovi postupak dva puta.

Ja sam nalijal polutekuću mast INA Viskoma R0, ali mi se pogon jako grijal. Ispral sam ju i nalijal Hipenol 90. Pogon se više znatnije ne grije, a kosa kosi već godinama.
Nemoj zaboraviti utisnuti masti u kocku koja neposredno pomiče kosu, jer u njoj je jedan jako opterećeni igličasti lager.

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
E super, hvala, tako cu. A i mjenjac na Labinprogresu 108 cu isto tako, tamo je isto ulje staro ne znam koliko. Jedino nemam tu mazalicu, morat cu posudit od nekog...

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Evo i par fotografija kose, da potvrdimo ono o cemu pricamo...

Slike postavljaj pravilno.
Ako imaš problema s postavom javi se na pp.
MUHA

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Jesmo, razumjeli smo se dobro.
Skini ovaj poklopac iznad pogona i budeš videl čep s gornje strane cijevi. Čak se i malo vidi na petoj slici.
Imaš li upute za taj pogon? Rado bi ih kopiral (ili scaniral).

Imam kosu s identičnim pogonom na MTK Muta Maestral. Kad sam ga kupil (rabljenog), rastavil sam ga i temeljito uredil.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nemožeš ni napipati, jer dodiruješ pogonsku osovinu, a mast je naprijed u planetaru.
Hvala za linkove, pogotovo za uputstvo o 506. Šteta kaj je scan loš. Ona knjiga D. Simonovića o MTK i nije baš nekaj posebno. Davno sam ju pročital.
Ipak sam pogodil: pol litre ulja. Piše da treba biti SAE 250. Pa dobro, idući put bude :)
Polutekuća mast mi se ne sviđa, ali to sam ti već i rekel.
Možeš probati i s Hipenolom 140, ak ne nađeš viskoznijega.
Umol više ne postoji, tak da ga ne moraš niti tražiti.

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Ma mislim da cu uzet Hipenol 90 3 litre, 2 i nesto ce ic u mjenjac mtk, a pol u kosu. Pa cemo vidjeti...
BTW, ne pise tocno u uputstvima, da li znas kako se mjeri razina ulja u mjenjacu od Labin Progres Mondial 108 (Goldoni 108)? Da li sa sipkom ful zasarafljenom ili odsarafljenom? Trenutno sa odsarafljenom je na gornjoj granici, ali tko zna da li je to tocno mjerenje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Obično je uvijek sa zašarafljenom, no nebu škodilo ako ga je i malo više, jer se mjenjač ionak naginje, pa je negdje zalijan, a negdje suh.
Važno je samo da dobro ispereš mjenjač, jer sigurno ima svakakve špene unutra. Čak nije loše i malo isprati naftu uulijevanjem manje količine novog ulja.
Za mjenjač ti je najbolji Hipenol GTL 80W-90 ili 90, zavisno koji ti je dostupan.

profnekbiol1

Član
Tu od
9 Svi 2009
Poruka
52
I ja sam novi pa se i ja ispričavam.
Imam goldonija labinoprogres s motorom dvadesetiprvi maj od 8 KS godina proizvodnje....početak 80-ih......MTJ je radio kopačicom prije dva mjeseca kad sam uređivao zemlju.Sad mi ga treba za postrnu sjetvu...i ne mogu ga upalit... svječica ne baca iskru, probam drugu novu neće....susjed kaže da ne valj abobina ili tak nešta i da to kupim u trgovini i sam zamjenim....Jeli to posao za laike, da skinem taj sklop bobine i odem u trgovinu i vratim montiram nazad....Taj dio jest što mi susjed pokazivao onaj od kojeg ide kabel do svječice...i s lijeve strane je motora gledajući u smijeru kretanja motokultivatora (kad je hod naprijed).
Evo, ako tko zna, njuši o čemu se radi..i jeli to za u garaži riejšiti po sistemu skini dio kupi novi i montiraj ga...super...Hvala

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Najprije bi bilo dobro provjeriti spojeve (žica, štopica, masu) uređaja za paljenje (bobina ili modul), čini mi se da je kod tog motora modul. Znači očistiti spojeve kablova i mase, pošpricati sa WD, provijeriti u kakvom stanju je kabel koji ide na svećicu (zna biti oksidiran). Provijeriti kapu na svjećici (moguće da nije dovoljno dobar spoj kabl - kapa). Probati spojiti kabl direktno na svjećicu bez kape i probati. Ako ništa o toga ne upali onda bi se trebalo pozabaviti modulom.:icon_scratch:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Jel smije narode kod labina velikog zamajac da se moze pomijerati malo ka mjenjacu i vani?

Znaci prosle godine iz neznam kog razloga zakuje lezeci lezaj na radilici i okreto se tako u bloku motora...dobilo lufta pocelo skripat.
Uradim masinsku obradu klipnjace bloka sirovi lezaj novi, stublina busena itd.

Posle 10 sati zamjenim ulje. Pa posle 20. I onda od tada svakih 50 sam mjenjo. Ukupno do sada posle te generalke odradio traktor mozda 200 sati. I danas nesto gledam poteglim zamajac gore dole malo kad on mrda jedno milimetar. Poteglim ga unutra vani on skoro po centa ide :(

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
aksijalni luft mora postojati ali to je vec previse. jedva da se i moze oceniti pod rukom.ajd da kazem 1mm. bolje proveri na vreme sta je se desilo da nebude zescih havarija.mozda se lezaj okrenuo u deklu ili lose podesen zazor u startu, ili obrada nije dobro uradjena. smanjivanjem debljine dihtunga[ zaptivaca] na deklu se steluje koliko je moguce

Najnoviji postovi

Na vrh