• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

lijeni

Tu od
16 Ruj 2025
Poruka
38
AMA ljudi i te vaše pumpe kojoj cjev zatućete nekoliko metara u zemlju imajuumjesto košare sa ventilom u sebi ventil vani jer moraju .uvatili ste se toga da se ne može zabit sitka sa ventilom na vrh cjevi , pa ako i ne možete tako navidate vani kod pumpe ventil. A za interventnu ili bilo koju upotrebu stavlja se sitka sa ventilom na vrh usisne cjevi i puni vodom usisni vod te povlači voda . Ako se ne puni usisni vod na čijem kraju je opet sitka sa ventilom kod napr pumpi sa vakum uređajem tada stvaranje vakuma i povlačenje vode odrađuje vakum uređaj . Npr sistem kod CIgler pumpi zvan trokomat , Rosenbauer klipni vakum uređaj i tako dalje . Dobro kod ovakvih pumpi kapaciteta 20/8 ili npr 26/8 ili još jačih je usisni vod promjera najmanje 110 ili više. A za informaciju cjevi se povezuju prije umetanja u vodu a također i na sitki na kraju usisa stavlja se karabin na ventil da bi se mogao rasteretiti usisni vod odnosno da se može izvaditi iz vode . Znamo koliko bi napr 8 metara cjevi promjera 110 ili više bila teška i ko bi je mogao izvadit . A evo i još malo vatrogasne obuke ,. napr 0znake 12/8, 16/8, 26/8 ili druge da ne tupim znače da je kapacitet te pumpe npr 12/8 1200 litara pri tlaku od 8 bara a usisavano sa i,5 metara dubine .tako vrijedi i za ove druge , prvi broj je količina vode a drugi tlak pri kom je to ostvarivo.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
6,048
Od nekuda se pojavila ova pumpa od Mio Standarda sa motorom Tomos umo 06/33 , 2 KW. Negdje je stajala dosta vremena van upotrebe što se i vidi iz priloženog. Djeluje neskladno , malecki motor a ogromna pumpa kakva bude sa Hondinim motorom G200. Da li se je netko susretao sa ovakvom pumpom i kakve su njezine mogućnosti. Pumpa je svojevremeno bila u vatrogasnom posjedu jedne firme.
20260812_122927.jpg 20260812_122950.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,276
ta pumpa vode digla nebu...možda je i bila predviđena da iz neke cisterne samo prebacuje vodu, ali... nema ona sape za takvu količinu...trebala bi imat petnaest konja.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,632
Imam takvu, mislim da usis ide do 5 m, a visina dizanja do 20m, pumpa ona vodu ali nema tlaka za splinkere, raspkivace, topove. To ti je za pumpanje vode iz podruma, dvorišta ili tak nečeg. Ja sam sa njom navodnjavao vrt i krumpir, livade tak da sam ga potapao... onda se motor razletio, pa sam kupio takvu ali na traktor... čini mi se da je oznaka WA30

Na vrh