• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mreza za ogradu

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Za ograditi vocnjak i okucnicu kakva mreza se preporucuje, a da je cijena "normalna". Razmisljam o pocincanoj ogradi.

1. Cetverokutna mreza (zica npr 1.2 mm) sa jednakim otvorima npr 5x5
2. Sesterokutne oci sa relativn tanjim zicama (npr.0.9mm ili 1 mm), oci negdje 5x5 cm
3. Farmer mreza sa zicama npr 2mm, dolje gusca (npr 5x20cm) gore rjedja (15x20cm). Pci su spajane uvijanjema
4. Farmer mreza sa zavarenim ocima, dolje gusca (npr 5x20cm) gore rjedja (15x20cm)

Po kvaliteti vjerojatno ide redoslijedom 1, 4, 3, 2 a tako nekako (ali obratno) ide i cijena. Sto preporucujete kao optimalno rjesenje, odnosno kakva iskustva imate?
Dali ucvrscivati stupove, pa zatezati vodoravne zice pa kljestima "krimpati" mrezu ili kod rastezanja vodoravnih zica upletati mrezu? Koja dimenzija zica za zatezanje ikoj dimenzija zica mreze bi trebala biti minimalna za svaku vrstu mreze i koliki razmak stupova preporucujete, imate?

Puno pitanja, ali mi se cini da nismo imali temu gdje bi se to raspravilo. Ako jesmo, mea culpa, dajte link :)
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
ljetos me držalo da bum ogradio pa odusto kad je skupo a kriza je

kod ljeske je mreža bitna prvih 7 do 8 god zbog divljači a poslije je i netreba kad prerastze u šumu

sječam se da sam našo brdo armatura željeza punog od 3cm debljine na otpadu za oko 2 kune po kili a 3m je ispalo 6kgx2kn=12kn po stupu


a mreža farmer je za srne krave koze svinje dobra ali za zeca ne prerjetka je možda odozdo stavit neku najmanju klasičnu mrežu a gore dva tri reda bodljikave, dolje za zeca a gore za ostalo

ogradu od ovih zeljeznih armatura sam vidio u zivo i jako je ko vrag a i teško da če zahrđat za 10 god

e sad jedino estetski mozda i nebi bilo nest ali bi sluzilo

i jos posto imam dosta drveca za posjeci mozda da si sam napravim stupove koji bi par godina izržali

meni je sadf jasno da neke parcele uz sav moj trud i sve vrhunsko od sadnica zemlje itd nebu nis zbog divljaci tak da nekakva ograda ce morat se stavit pa kud puklo da puklo
 
P

pozna

Guest
mozda i nije neka pomoc,al svejedno pisem jer je iz prakticnog iskustva. nasad je velik 3,5 ha ,kompletno ograden farmer zicom i to oka 15 x 15 cm. visina zice 2 metra u vrhu jos jedan red bodljikave zice. ograda je prvenstveno zastita od divljih svinja,jelena srna a posebno ljudi. za zeceve nismo nasli kvalitetnu zastitu,sitnu zicu ako ne ukopas nisi napravio nista,ako ukopas u zemlju,brzo strune,ako se samo postavi do zemlje zec se podvuce ispod. uglavnom,na kraju je covjek stavio elektricnog pastira,funkcioniralo je sasvim dobro,medutim na zimi ,kad su zecevi opako gladni,baterije se super brzo isprazne,pa to postaje oveca zajebancija. sada tamo uz ogradu neumorno strazare dva psa,uz ogradu je prava atletska staza koliko su ugazili ali stete na vockama nema. razmak stupova ,betonskih ,je 4 metra,svaki 5. stup je poduprt sa obe strane,ima 4 vodoravne zice za natezanje iako je moglo i 3,uglavnom vrlo cvrsta ograda. rupe za stupove se busilo rucno,knap sirina stupa,a kad se stup stavio u rupu,rupa se zatrpavala pijeskom.kad su postavljeni stupovi razvukla se zica za natezanje i dobro nategla,te onda farmer zica.jos jednom cu reci,vrlo vrlo cvrsta i kvalitetna ograda i jeftina,ali i pas je tu.
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
kod mene je problem vise parcela trebalo bi mi 20km ograde znas kolko to dode
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
@pozna, koliko su debele zice od farmer mreze?

Dali je ok npr. 2.5mm gornja i donja vodoravna zica, a ostale 2mm? Kolika bi treballa biti dimenzija zice za natezanje?

I jos nesto .... Negdje sam nasao za pocincane zice termine
"electric galvanized or hot dipped galvanized". Jeli netko moze ukratko reci razliku odnosno dobre i lose strane jednog i drugog sistema (trajnost, cijena ....)
 
P

pozna

Guest
ja osobno bih stavio naglasak na stupove,pisao sam za betonske,meni se cine najprakticnijima i najkvalitetnijima. dobar stup i dobro usaden,to je vec pola posla.debljina farmer zice,nemam pojma al mislim da nije manje od 2 milimetra. u mom kraju, Osijek i okolica, za vodoravne zice se kaze ;zice za natezanje; ,tek da se bolje razumijemo. dobro kazes,gornja i najdoljnja da budu deblje,srednja ili po volji srednje mogu biti i tanje. ja bi to napravio ovako, farmer zicu bi privezao za svaki stup,da stup nosi teret tezine zice a potom tek farmer zicu vezao za zice za natezanje. uglavnom mislim da se ne isplati placati neku vecu razliku u lovi za uvjetno receno kvalitetnije pletivo, zica za natezanje je i tako pocincana i kupuje se na kile i nije nesta skupa,npr farmer zica je obicno pocincana i dovoljno dobra,a kad za 5 ,6 god. pocne ponegdje hrdati, kilu,dvije farbe i cetku i polako farbati, dosadan posao al stvarno kao da nista i ne kosta osim vremena. da me netko ne shvati krivo,tako ja razmisljam za sebe ,po sistemu,napraviti sto vise i kvalitetnije za sto manje novaca,svoj rad ne racunam. racunao sam i da sam betoniram stupove,nije neka nauka,ako kupim sva,armaturnu zicu,sljunak i cement,usteda je sasvim mala,skoro pa nebitna,jedina prednost meni tada zanimljiva je bila da nemoram odjednom izvrnut sve novce za gotove stupove,nego pravim po 4,5 komada nedjeljno.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
da, ovo za mrezu za ogradu i ja mislim tako.

Sad tema stupova :) da ne otvaram novi thread ... :)

Betonski su najeftini, funkcionalni ali su i , barem meni, ruzni.

Uglavnom, pitanje koje me mori je profil :)
dali
A) T profil
ili
B) L odnosno V odnosno Y profil (ovaj Y dali je to isto kao i prethodna dva)

Dali dimenzija profila od 2x40x40 mm moze "drzati" mrezu od npr 150cm? Sto mislite, odnosno kakva su vasa (ili kod susjeda) iskustva?
 
P

pehist

Guest
ja sam se isto puno razmisljao o ogradi koju cu postavit uskoro i nasao sam najjeftinije rjesenje.

nasao sam zeljezne stupove , sesterokutne , s tim da je jedna stranica otvorena. prednost ovih stupova je sto nema betoniranja ni bušenja rupa, vec se stup jednostavno utisne u zemlju. (te stupove su postavili uz autocestu kroz liku, samo vislje od ovih sto ih ja namjeravam stavit)

kako je profil supalj, zemlja ce ispuniti stup i betoniranje nije potrebno, osim mozda par komada na kutevima i sredini i oni koji ce drzat vrata.

nabavit cu ih za nekih, ako se dobro sjecam 36 kuna po komadu (pdv uracunat). stupovi na sebi imaju kukice tako da se mreza (koju cu uzet od istog lika, sam ju plete i izgleda dosta cvrsto i povoljna je) samo natakne na stupove.

vidit cemo kako ce ic kad ih kupim za koji dan ,ali cini se velika usteda vremena i novaca. lik koji ih prodaje se kune da 4 covjeka ograde hektar za dva dana maksimalno. vidit cemo, postavim neke slike i dojmove kad ograda bude gore. :D
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Forumaši da vas pitam za savjet. Što je bolje kupiti mrežu od deblje žice npr 2 mm krupnijeg oka cca 7 cm i visine 150 cm ili tanju žicu 1,8 mm sitinijeg oka 6 cm ili 5,4 i visine 130. Cijena je ista. Nije mi jasno zašto ali eto, tamo ide jači materijal ali rjeđe ovdje ide tanji a gušće. Što bi predložili? Naravno da ću i jednu i drugu mrežu učvrstiti sa tri žice. Tako da ne mislim šparati na zatezanju. Hvala
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Hm , hm. ...
Oko 7cm je mozda preveliko za sitnijeg zeca, a 130cm visine je prenisko .... Mozda je rjesenje 5cm oko, tanja zica, plus (iznad mreze) jos dva reda obicne zice na visim stupovima ....
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
nema tog zajca koji bu se vječno bojal vau-vau -
samo ti stavi sitniju mrežu i gore 1-2 reda žice(bodljikave) i miran si vječno.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ako se zeca ne bojim ja? Koju onda preporučate? Mislim ima zajec kanal, sve i jedan voćnjak okolo nije ograđen, lovci tu imaju neko polu lovište, nije da nisam vidio zajeca, ali ima mladi voćnjak 100 metara dalje bez ograde, što bi se išao provlačiti i još 3 slobodna psa su okolo salaša :) Taj zajec je neki hazarder? :)
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
U prostor poligona ispuštaju se zečevi starosti 70-90 dana, a kapacitet prostora maksimalno iznosi 15 zečeva (na poligon 2500m2), koji se ispuštaju u sumrak. Prostor mora biti ograđen punktiranom ili pletenom žicom visine minimalno do 1.5 m te ukopanom 30 cm, veličine oka 4 ili 5 cm. Neophodno je ogradu s vanjske strane zaštititi plitkim ukopavanjem bodljikave žice. Time se efikasno zaustavljaju krupniji dlakavi predatori poput lisica, čagljeva i podivljalih pasa.

Eto što ih može zadržati :)
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ima jedan recept primjenjen u praksi za vocnjake na osami. Razbacati po vocnjaku ujesen iznutrice raznih zivotinja. Malo degutantno, ali to privuce lisice, pse i ine predatore, a tamo gdje su lisice, nema zeceva :)
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ima jedan bolji trik. Namaže se ograda sa masti od mede, navodno neće ništa okolo :) Osjeti medu i trk. Gdje zec još zna da medo spava zimski san ;)
 
T

Tomazy

Guest
Pomoć!!! jel istina da se ograda u trajnim nasadima smije postavljati na samu među???
 
T

Tomazy

Guest
pa to neće prvi red malina mi je tek 2,40m od međe. To je provjereno? Bez uvrede bojim se da me ne tuže!
 

Milky

Član
Tu od
8 Tra 2008
Poruka
161
Znači ipak ćeš postaviti ogradu? Koliku visinu misliš staviti?
 
Na vrh