• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Multiplikator i njegova primjena na banzeku (za pogon preko traktora)

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Sad trebam jednog matematičara da mi točno veli kolko mora biti minimalna brzina vrtnje pile na banzeku.
Kotači su fi 600.

Ne treba tu puno filozofije,sam moras jednostavno "osjetiti" koja brzina ti najbolje odgovara,,,

evo primjera gdje je brzina pile premala, obrati paznju na zvuk koji pila proizvodi,,,

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=Sq6cNWQdvAQ[/YT]

sad napravi usporedbu sa onim mojim,,,
steta da je kod mene (radi mobitela) samo šumilo pa sam zato i ubacio pjesmu u pozadinu,,,
dakle pila kad prolazi kroz drvo mora ici tecno bez nekog velikog otpora a to usklađujes brojem okretaja na traktoru ili intenzitetom guranja,,,

uvijanje odnosno otklon lista pile nebi trebalo biti vece od 5mm, mislim pri tom na silu koja nastaje intenzitetom guranja,,,
mada tu opet vaznu ulogu ima i sam kut brusenja zuba ali to je opet neka druga prica i neka druga tema,,,

prevelika brzina opet ima svoje nedostatke u vidu povecanih vibracija koje opet radi zamora materijala dovode do pucanja lista pile,,,
uz to kod prevelikog broja okretaja osjetno prije dolazi do stiskanja puta pile ali i brzeg zatupljivanja iste,,,
stoga je kod vecih brzina potrebno prije raditi zamjenu pile bez obzira dal se ista zatupila ili ne,,,

za info, ja inace srengam i brusim prosjecno svakih 10 metara a nekad i prije,,,
imam vlastitu srengalicu i brusilicu i kaj je najbitnije ne zelim raditi sa tupim alatom,,,

Najnoviji postovi

Na vrh