evo ja imam 5 krava. točnije ja, buraz i roditelji. ja studiram engleski, brat vozi autobus, a starci su doma. poceli smo sa 3 krave 2003 kad je tata ostao bez posla (prije smo uvijek imali 1-2 krave). ja sam se radno aktivirao tek prije 3 godine a onda je poeco i lagani napredak jer sam se poceo puno informirati o prehrani, genetici. ugl dok ne naucis sto i kako prodje 5-6-7 i vise godina. kredit po meni ne dolazi u obzir. da krenes sa 2 krave, kroz 4-5 godina ih mozes imat 5-6. npr ja sad imam 5 i ne idem na vise jer ih nemam gdje drzat, ali realno sam mogao do sljedece godine imat 10 komada. neto mjesecna zarada je 2009 bila 3200 kn, 2010 je bila 4000kn, a ove godine planiram doci do 5000kn. uz napomenu da sam do ove godine kupovao sav koncentrat i zito. jedino sto samo imali svoje sijeno. kad budem imao svu svoju hranu, mislim da se na 5 krava moze zaraditi oko 5-6000kn mjesecno cisto, a mozda i vise.
e sad ovisi i o genetici. do prije nekoliko godina su nam veterinari osjemnjivali krave sa nekim skartom od sjemena, a sad si sam biram sjeme (imas na
www.zar.at top ljestvicu bikova i biras si onakvog kakv ti odgovara, naravno ako ga imaju u hrvatskoj). 2009 sam imao godisnje predanog mlijeka 12000 litara (dosta ode i u selo), 2010 sam imao 16000 litara u KIM. ove godine realno ocekujem oko 20000 litara. sve na 5 krava, a planiram sa 5 krava i preci 25 pa do 30000 litara (racunam samo predano u mljekaru, jer oko 5-6000 potrosim doma i u selo).
ugl nemam nista na kredit. imam iskljucivo simentalke, najbolja mi je davala 33litre i to 3 mjeseca (bez sjenaze i silaze, samo sijeno i koncentrat, a sada jedna prvotelka mi je davala 27 litara. plodnost je dobra, telenja su ove godine bila bez ikakvih problema i nisam imao mastitis već vise od 5 godina (tocnije, u ovom trenutku mi ni jedna krava nema vise od 30 000 somatskih stanica)
ugl treba naucit puno stvari o ishrani, pazit na osjemenjivanje, informirat se o proizvodnji krme (koje ti travi i djeteline najbolje odgovaraju) i izbjegavat kredite. zato je pozeljno neko vrijeme se bavit sa kravama kao dodatni izvor zarade dok ne povezes sve konce, a onda postepeno povecavas stado (vlastiti uzgoj, nikakav kredit, ali PAZIT na odabir sjemena). ja vjerujem, ako sve radis ispravno da mozes od 5 dobrih krava skupa sa prodajom muske teladi poticajima itd imat mjesecno oko 6-7 000 kn zarade, naravno, nakon kaj nabavis mehanizaciju. tako je barem do sada bilo, ali ako poticaji nastave padati i ako opet krene trend smanjenja scijene mlijeka onda bi moglo bit problema. recimo, sad je cijena mlijeka zadovoljavajuca za mene, ali prije godinu i pol je bila manja za oko 60-70 lipa po litri