Pozdrav forumaši evo da se malo i ja uključim u ovu meni zanimljivu raspravu, u potpunosti se slažem s tekstom koji je napisao mate22.
Dali se može nešto zaraditi od 5-6 krava mislim da može ali s tim da imaš osiguranu komplet mehanizaciju, objekte i stoku kupiš bez kredita.
Moja situacija je ovakva:
prije godinu dana sam kreno s 6 kom. muznih krava , 5 kom. bilo bređe. Sve su se potelile od 1. do 5 mjeseca i sve je išlo nekim svojim tijekom ,isporuka mljeka bila mijesečno i po 3000 litara ukupna cijena po litri 3,38kn. Kako je vrijeme odmicalo i došlo vrijeme osijemenjivanja tako su i došli problemi krave nikako osijemeniti ,nema krave koju nisam sjemenio najmanje 4-5 puta , nema koga nisam zvao i pitao za savijet i pomoć od lokalnih veterinara do veterinarskog fakulteta.
Danas je situacija ovakva da je sve bilo u redu one bi se sada ponovno telile ali je situacija drugačijai od njih 6, 2 stelne oko 4 mijeseca ,3 plodite prije mjesec dan zasad ponovo nevode a jedna nakon 5-6 puta pladita još nije ostala stelna jer je imala ciste na jajnicima i lječenje još traje.
Sada trenutno predajem mijesečno po 1700 litara mljeka po cijeni od 3,80 ( osnovna cijena mljeka 2,19 + 0,30 tvornička premija + državna premija + interv. otkupna cij. mljeka = 3,80)
Da je sve bilo u redu bilo bi super ali kad su počeli problemi otišlo je tako puno živaca i novaca da one sve ljepe kalkulacije kako ljepo izgledaju padaju u vodu, zato dragi moji prijatelji iz vlastitog vam iskustva govorim nemojte puno planirati jer kad planiramo planiramo da će sve ići onko kako bi trebalo ići ali praksa pokazuje nešto drugo.