@Cawboy
daj mi reci da li je kod vas u RS isti sistem s poticajima kao ovdje u Federaciji...jesi li morao prijaviti kolicinu, jer tek na osnovu prijavljene kolicine (koliko ces cega sijati i koliko planiras imati stada ) u toku 2012 ces moci dobiti poticaj, kod nas je taj zakon od prije mjesec dana a traje jos 15-tak dana prijava...pa ne znam da li je i kod vas...mozda nebi bilo lose da provjeris u opstini.
I de mi jos reci koliko ti kasni plata kod "Mlijekoprodukta"...ja jos nisam dobio za 9. mjesec.
Ja kad sam prijavljivao za poticaj...kad sam pitao za stocni grasak gledaju u mene ko teladi u sarena vrata (nije problem sto ja ne znam sta je to dok se nisam uhvatio interneta, ali je problem ljudi koji su pozavrsavali fakultete i rade po opcinama)...uglavnom ako ne prijavis na to nema poticaja,
Nisam te baš najbolje razumio, jel kod vas taj zakon uveden prije mjesec dana ili je samo prijava počela prije mjesec dana a zakon imate od ranije?
Kod nas je taj zakon uveden još prije par godina, neznam tačno kad al znam da je već odavno. Uglavnom kod nas potsticaji više nisu u novcu nego u repro materijalu tj. u đubrivu i u gorivu. A to su uveli da bi smanjili zloupotrebu i lažne prijave. Dok je bilo u novcu, tad je po prijavama Republika Srpska sijala više žita nego Rusija. A otkako su uveli potsticaje u repro materijalu od tada su i ove zasijane površine daleko realnije. Kod nas se za potsticaje mogu prijaviti samo one površine koje su na to poljoprivredno gazdinstvo registrovane u APIF -u. Znači sve površine koje se prijavljuju moraju ili biti u vlasništvu tog poljoprivrednog gazdinstva ili ako ih radi u zakup onda mora imati posjedovni list i ugovor sa vlasnikom zemljišta.
Kod nas bi uskoro trebala da počne i podjela na tzv. proizvodna i ne proizvodna poljoprivredna gazdinstva. Zapravo trebalo je to da počne prije par mjeseci al nešto je zapelo.
Što se tiče kašnjenja plate to se u Mlijekoproduktu još nije desilo od kako ja sarađujem s njima a evo još malo će 12 god. Kod njih je plata samo u okviru tog mjeseca znači najkasnije do 31. Još ni jednom je nisu prenijeli u sledeći mjesec. Prošlog mjeseca smo 20-og primili za Septembar a tako očekujemo i ovu za Oktobar a isplatiće je najkasnije do 30. U Mlijekoproduktu nema kašnjenja i to je ono što proizvođače drži uz ovu mlijekaru. O cijeni mlijeka možemo diskutovati al što se redovnosti isplate tiče tu nemam riječi, svaka im čast!
Što se prijavljivanja stočnog graška tiče, ni ovdje kod mene nisu znali šta je to i gdje da ga smjeste, pa je išao pod "ostale žitarice".
Emy kakva je kod vas cijena mlijeka i kakva je situacija sa državnom premijom za mlijeko?