recimo ujutro. prvo im dam sijena. kad ga pojedu stavim ima taj pivski trop, kukuruz mljeveni, zob, tritikale, silamin, (koji uzimam u dukatu) i nešto malo sitno soje, i odozgora ima nasipam silažu. znači omjer tog sitnog po kravi je jedno 15kg + - s tim da silažu nasipam jednu onu kantu 20l . i onda ih ostavim da malo to probave. i za jedno sat vreman nakon toga im dam sjenaže, i dok ju pojedu kroz cijeli dan imaju sijeno ispred sebe. dovoljano su site pa ima stavim radi preživa. a navečer im odma dajem odma sitno i ista procedura. pošto sijeno imaju kroz cijeli dan
i prosto rečeno nasereu se da mi oči idu van dok čistim.
jedino one koje su mi visoko bređe. njih držim na suhom i nešto malo sjenaže, i zobanje tolko da ga vide.
Nisam baš najbolje razumio ovo što kažeš da je: "omjer sitnog 15 Kg po kravi". Čini mi se da u obroku imaš svega al ničeg dovoljno, osim sijena, njega imaš i viška. Kakav pivski trop koristiš, sirovi ili suvi? Pretpostavljam da je sirovi. Koliko ga daješ po kravi? Trop je dobar za krave: ima dosta proteina, lako je svarljiv, rado ga jedu i jeftin je, samo nažalost u sirovom ima i dosta zaostalog alkohola što nije dobro za jetru. Osim toga on spada u vlažna i koncentrovana hraniva i u većim količinama lako dovodi do acidoze. I ja sam jedno vrijeme, prije nekih 8-9 god. koristio pivski trop u ishrani, pokazao se kao dobar al ga više ne koristim.
Što se tiče tvog obroka za krave, trebao bi da im daš silažu i sjenažu da imaju po volji a sijena daj sasvim malo, oko 2-3 Kg, samo zbog preživanja. Koncentrat mora sadržavati najmanje 18% proteina i daj ga više puta dnevno, radi stabilnosti PH buraga. Ujutro uvijek prvo daj kabastu hranu a po njoj onda koncentrat ili pivski trop. Nikad nemoj davati istovremeno koncentrat i trop. Neznam koliko daješ tropa po kravi al ako je sirovi trop u pitanju, onda nebi trebao više od 6-8 Kg a suvog do 4 Kg. Pošto imaš kukuruznu silažu, smanji kukuruz u koncentratu, ne treba ga više od 40% a pojačaj ovo drugo žito i sačmu soje ili suncokreta, šta već dodaješ od proteinskih komponenti.
Iz ovoga što si ti napisao kako hraniš, čini mi se da ne vidiš razliku između site i nahranjene krave.
Krava se može najesti nekakve slame i lošeg sijena i da bude sita tj. da je ona paralumbalna ili gladna jama puna. Ali takva krava nije nahranjena, njene potrebe u hranljlivim materijama nisu ni izdaleka podmirene. Jedva da ima za svoje uzdržne potrebe i tu onda nema neke proizvodnje mlijeka.
Sa druge strane ako krava ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnih hraniva kao: sjenažu, silažu kukuruza, kvalitetno sijeno, koncentrat, premikse itd. Ona na prvi pogled ne mora izgledati sita tj. gladna jama nije ispunjena, al su njene potrebe za energijom, proteinima, vitaminima, mikro i makro elementima podmirene i takva krava je nahranjena. Ona ima dovoljno i za svoje uzdržne potrebe i za proizvodnju mlijeka.
Inače kod ishrane obrati malo pažnju i na to kako i koliko krava preživa, kakva je balega dali je tvrda ili rijetka, ima li vidljivih ostataka žita u njoj i sl. I onda po tome koriguj ishranu. Gledaj da ti je zdravlje krave na prvom mjestu a tek onda proizvodnja. Ako je krava zdrava ona će i prozvesti dosta mlijeka. Šta ti vrijedi ako imaš visoku proizvodnju ove godine a sledeće onda ostaneš i bez mlijeka i bez krave.
Znači smanji sijeno, povećaj silažu i sjenažu, popravi koncentrat i oprezno sa tropom. Biće manje problema a više mlijeka!!
Balege će i dalje biti puno i moraćeš puno čistiti, tu ti nema pomoći. Al će zato i kante biti pune pa ti neće biti tako teško, barem će se isplatiti to što ti oči ispadaju