• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Muzne krave

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
uz ovu silnu naoblaku ,danas mi smrklo ,došla analiza iz laboratorija,somatske su kao podivljale,u j....ti sad opet tri mjeseca nema šanse u 1 razred,koja pušiona dobro što ide malo mljeka a bude i telcima upala sjekira u med ala če biti debele robe za mesara,danas mi je to pokvarilo dan do kraja godine,:madmana::madmana::madmana:

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
imate lijepe krave svaka čast. kako uspijete natjerat da davaju 25-30 litara.
ja imam pretežno holstein u štali i 6simentalca. na dan mi holstein daje oko 18 litara najbolja, a simntalac oko 17-18 ovisno
sve su relativno oko 4-6 godina.
kupio sam bio uvežene bređe junice iz njemačke prije 4 godinei sve koje su imale ženske,njih sam ostavljao, u nadi da će ju biti još bolje od majki.
uzeo sam simentalca prije 12 godina i te su bile vrhunske. kako i vi kažete 25-30 litara na dan. u nadi da će tako biti i s ovima uzeo sam ih, ali nije to to. vremenski pazim da su podjednako udaljene dojba juro-večer. hrane imaju u izobilju i kvalitetnu hranu dajem, i nikako da uspijem povečat količinu mlijeka. kaj se kvalitete mlijeka tiće,jako sam zadovoljan.
inače pripuštamo s elitnim bikovima sve i one za koje su po preporuci dobre njih ostavljam i širim proizvodnju.
bio bih zadovoljniji kada bi bilo više mlijeka.
hranidba je kvalitetna, i hrana pristupna kroz cijeli dan.
čak kupujem pivski trop da bi povečao litražu,ali izgleda da im je to maksimum.
trudim se oko toga i stalno povečavam i ostavljam podmaldak, i kvalitetu mlijeka bih htio imat još kavlitetniju.
samo me zanima jer je stvar u genima ili meni nejde od ruke:madmana:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
uz ovu silnu naoblaku ,danas mi smrklo ,došla analiza iz laboratorija,somatske su kao podivljale,u j....ti sad opet tri mjeseca nema šanse u 1 razred,koja pušiona dobro što ide malo mljeka a bude i telcima upala sjekira u med ala če biti debele robe za mesara,danas mi je to pokvarilo dan do kraja godine,:madmana::madmana::madmana:

Dok su somatske povećane onda je neka upala, najverovatnije da je mastitis.
Nema ti druge nego tacnu i reagens u ruke i traži "krivca". neznam dali radiš tzv. međufaznu dezinfekciju, a trebao bi, da ti se mastitis ne širi slobodno po štali sa bolesnih na zdrave krave.

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
imate lijepe krave svaka čast. kako uspijete natjerat da davaju 25-30 litara.
ja imam pretežno holstein u štali i 6simentalca. na dan mi holstein daje oko 18 litara najbolja, a simntalac oko 17-18 ovisno
sve su relativno oko 4-6 godina.
kupio sam bio uvežene bređe junice iz njemačke prije 4 godinei sve koje su imale ženske,njih sam ostavljao, u nadi da će ju biti još bolje od majki.
uzeo sam simentalca prije 12 godina i te su bile vrhunske. kako i vi kažete 25-30 litara na dan. u nadi da će tako biti i s ovima uzeo sam ih, ali nije to to. vremenski pazim da su podjednako udaljene dojba juro-večer. hrane imaju u izobilju i kvalitetnu hranu dajem, i nikako da uspijem povečat količinu mlijeka. kaj se kvalitete mlijeka tiće,jako sam zadovoljan.
inače pripuštamo s elitnim bikovima sve i one za koje su po preporuci dobre njih ostavljam i širim proizvodnju.
bio bih zadovoljniji kada bi bilo više mlijeka.
hranidba je kvalitetna, i hrana pristupna kroz cijeli dan.
čak kupujem pivski trop da bi povečao litražu,ali izgleda da im je to maksimum.
trudim se oko toga i stalno povečavam i ostavljam podmaldak, i kvalitetu mlijeka bih htio imat još kavlitetniju.
samo me zanima jer je stvar u genima ili meni nejde od ruke:madmana:

Kako ti je sastavljen obrok?

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kontroliram ja sa reagensom,i to uzimam manja pakovanja da uvijek bude svjež ali ta njihova analiza meni gadno smrdi,one koje su problematične njih se zadnje doji ,ali ni one nisu tako kritične,budem ja morao pošto sam malen preokrenuti ploču i veči dio mljeka u telad i još uzimati male crne oni su povoljni a nakon 3mj mogu imati od 150-160 kg i po 22kn bude više nego sada 1,6 kn za litru a ne budu jele više sačme samo vitaminski dodatak i vlastitu hranu,meni na malo litara su sad uzeli u 3 mjeseca,1000eura samo mljekara,još 500 eura državne premije pa se ja čudim kako stalno kasnim sa raznim plačanjima i stalno neka besparica:madmana::madmana:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
gubiš stvarno puno! Ista je situacija i kod nas, ako nisi u E ili eventualno 1 klasi onda te nema nigdje. A i ovako je skuplja obična voda u trgovini nego mlijeko. Kod mene je za sad situacija u redu evo sa zadnje analize od 02.11. bakterije su oko 40 000, somatske oko 85 000, MM je 4,95% a proteini 3,68.
Za sad je dobro samo da tako potraje.

Kako se kod vas kreće cijena crno bijele teladi starosti od 5-7 dana. Mislim ima li računa kupovati ih i hraniti mlijekom 3 mjeseca? Ostane li išta na kraju?

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
Kako ti je sastavljen obrok?

recimo ujutro. prvo im dam sijena. kad ga pojedu stavim ima taj pivski trop, kukuruz mljeveni, zob, tritikale, silamin, (koji uzimam u dukatu) i nešto malo sitno soje, i odozgora ima nasipam silažu. znači omjer tog sitnog po kravi je jedno 15kg + - s tim da silažu nasipam jednu onu kantu 20l . i onda ih ostavim da malo to probave. i za jedno sat vreman nakon toga im dam sjenaže, i dok ju pojedu kroz cijeli dan imaju sijeno ispred sebe. dovoljano su site pa ima stavim radi preživa. a navečer im odma dajem odma sitno i ista procedura. pošto sijeno imaju kroz cijeli dan
i prosto rečeno nasereu se da mi oči idu van dok čistim.

jedino one koje su mi visoko bređe. njih držim na suhom i nešto malo sjenaže, i zobanje tolko da ga vide.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
recimo ujutro. prvo im dam sijena. kad ga pojedu stavim ima taj pivski trop, kukuruz mljeveni, zob, tritikale, silamin, (koji uzimam u dukatu) i nešto malo sitno soje, i odozgora ima nasipam silažu. znači omjer tog sitnog po kravi je jedno 15kg + - s tim da silažu nasipam jednu onu kantu 20l . i onda ih ostavim da malo to probave. i za jedno sat vreman nakon toga im dam sjenaže, i dok ju pojedu kroz cijeli dan imaju sijeno ispred sebe. dovoljano su site pa ima stavim radi preživa. a navečer im odma dajem odma sitno i ista procedura. pošto sijeno imaju kroz cijeli dan

jedino one koje su mi visoko bređe. njih držim na suhom i nešto malo sjenaže, i zobanje tolko da ga vide.

:rolfer::rolfer::rolfer:
Ovo je bilo dobro.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449

Nisam baš najbolje razumio ovo što kažeš da je: "omjer sitnog 15 Kg po kravi". Čini mi se da u obroku imaš svega al ničeg dovoljno, osim sijena, njega imaš i viška. Kakav pivski trop koristiš, sirovi ili suvi? Pretpostavljam da je sirovi. Koliko ga daješ po kravi? Trop je dobar za krave: ima dosta proteina, lako je svarljiv, rado ga jedu i jeftin je, samo nažalost u sirovom ima i dosta zaostalog alkohola što nije dobro za jetru. Osim toga on spada u vlažna i koncentrovana hraniva i u većim količinama lako dovodi do acidoze. I ja sam jedno vrijeme, prije nekih 8-9 god. koristio pivski trop u ishrani, pokazao se kao dobar al ga više ne koristim.
Što se tiče tvog obroka za krave, trebao bi da im daš silažu i sjenažu da imaju po volji a sijena daj sasvim malo, oko 2-3 Kg, samo zbog preživanja. Koncentrat mora sadržavati najmanje 18% proteina i daj ga više puta dnevno, radi stabilnosti PH buraga. Ujutro uvijek prvo daj kabastu hranu a po njoj onda koncentrat ili pivski trop. Nikad nemoj davati istovremeno koncentrat i trop. Neznam koliko daješ tropa po kravi al ako je sirovi trop u pitanju, onda nebi trebao više od 6-8 Kg a suvog do 4 Kg. Pošto imaš kukuruznu silažu, smanji kukuruz u koncentratu, ne treba ga više od 40% a pojačaj ovo drugo žito i sačmu soje ili suncokreta, šta već dodaješ od proteinskih komponenti.

Iz ovoga što si ti napisao kako hraniš, čini mi se da ne vidiš razliku između site i nahranjene krave.
Krava se može najesti nekakve slame i lošeg sijena i da bude sita tj. da je ona paralumbalna ili gladna jama puna. Ali takva krava nije nahranjena, njene potrebe u hranljlivim materijama nisu ni izdaleka podmirene. Jedva da ima za svoje uzdržne potrebe i tu onda nema neke proizvodnje mlijeka.
Sa druge strane ako krava ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnih hraniva kao: sjenažu, silažu kukuruza, kvalitetno sijeno, koncentrat, premikse itd. Ona na prvi pogled ne mora izgledati sita tj. gladna jama nije ispunjena, al su njene potrebe za energijom, proteinima, vitaminima, mikro i makro elementima podmirene i takva krava je nahranjena. Ona ima dovoljno i za svoje uzdržne potrebe i za proizvodnju mlijeka.

Inače kod ishrane obrati malo pažnju i na to kako i koliko krava preživa, kakva je balega dali je tvrda ili rijetka, ima li vidljivih ostataka žita u njoj i sl. I onda po tome koriguj ishranu. Gledaj da ti je zdravlje krave na prvom mjestu a tek onda proizvodnja. Ako je krava zdrava ona će i prozvesti dosta mlijeka. Šta ti vrijedi ako imaš visoku proizvodnju ove godine a sledeće onda ostaneš i bez mlijeka i bez krave.

Znači smanji sijeno, povećaj silažu i sjenažu, popravi koncentrat i oprezno sa tropom. Biće manje problema a više mlijeka!!
Balege će i dalje biti puno i moraćeš puno čistiti, tu ti nema pomoći. Al će zato i kante biti pune pa ti neće biti tako teško, barem će se isplatiti to što ti oči ispadaju :D

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172

Od čega praviš sjenažu? Kakva ti je kvaliteta mlijeka?

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
@Cawboy

Nisam ti od prije odgovorio za premiju za mlijeko...

Bio mi je crko disk na kompjuteru pa sam evo 7 dana bez kompjutera...danas sam stavio u funkciju neki stari (gotovo pisaca masina) ali mogu s njim na net...:D

Dakle premiju jos nisam dobio jer sam poceo nositi za ovu zadrugu prije 4 mjeseca...znam od kolege koji nosi vec godinu dana da je dobijao 14 kf po litri...al je kod nas drugi sistem...zadruga je u pitanju koja prodaje Mlijekoproduktu...placu dobijamo 25 u mjesecu, znaci iznio sam u 9. mjesecu a placu sam dobio 25.10...ali je ovaj zadnji mjesec malo zakasnila nekih 7 dana pa sam te s toga pitao je li kod tebe redovno...

Sto se tice same premije mi sitni kooperanti dobijamo 14 feninga a 9 zadrzava zadruga, jer kad bi nosili u Meggle ne bi niko od nas sitnih proizvodjaca mogao dobiti postenu platu a kamo li premiju jer tamo se tjeraju drugi sistemi, poput onih koje ti moras zadovoljiti, kod mene su bitne 2 stavke...

1) da mlijeko nije od krave koja se lijeci antibioticima

2) da nije voda

Dakle kod mene je bitna kolicina mlijeka, a nikako kvalitet, i naravno da od oka odgovara izgledu mlijeka ...:D

Juce sam na svoj laktofriz primio jos jednog proizvodjača , ima 5 krava, donosi od prilike 70 litara dnevno, presao je kod mene jer mu je Meggle platilo 0,30 feninga po litri, a o premiji ne smije ni sanjati...

Kod mene je cjena zagrantovana 45 pf / litru + 0,14 za svaku iznesenu litru bez donje granice...za mene kao pocetnika i malog proizvodjaca s nekih 30-35 litara dnevno idealno, laktofirz imam kod kuce tako da ne moram nigdje nostiti...a i od ovih sto mi donose dobijem od zadruge za svaki litar 0,02 feninga pa se i tu mjesecno nakupi oko 50 -tak maraka...

Mislim ostati u zadrugi makar i kad budem imao 10-15 krava...(a imam ih namjeru imati) ...jer Meggle dusu vadi i to na slamku.

Uglavnom zadnju obavijest sto sam dobio iz zadruge a koju su proslijedili iz Mlijekoprodukta...je bila da se gleda da se sto vise poveca kolicina mlijeka bez ikakvih uvjeta, jer bi samim (shodno povecanju kolicine mlijeka zadruge) povecala bi se i otkupna cjena iz Mlijekoprodukta...

...toliko...:)

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja isto predajem Mlijekoproduktu ali su sasvim drugačiji uslovi. Vrlo je bitna čistoća ali i kvalitet mlijeka, što nije ni malo lako zadovoljiti. Što se tiče higijenske ispravnosti, kriteriji za "E" klasu su vrlo strogi. A o vodi i antibioticima ne smijemo ni pomišljati, dosta ljudi ima problema sa visokom tačkom mržnjenja, (što se u Mlijekoproduktu tretira kao voda u mlijeku) mislim da je gornja granica -0,520 sve preko toga se kažnjava i to debelo. Komšija ima često problema s tim i na plati nešto manjoj od 200 KM njemu uzmu 35 KM za kaznu a siguran sam 100% da ne sipa vodu u mlijeko, al analize mu pokazuju da je tačka mržnjenja -0,513 ili čak i višlja. Valjda je to do nešto do krava jer je kod njega ishrana ona klasična: sijeno i paša bez koncentrata.
Ja takođe imam laktofriz i kod nas je bilo ranije plaćanje po primljenoj količini mlijeka. A sad samo plaćaju nešto kao zakupninu za taj prostor gdje stoji laktofriz i to iznosi 80 KM mjesečno, a ranije dok su plaćali po količini dobijao sam i preko 150 KM.
Evo kod nas je neki dan isplaćena premija za Avgust i iznosi za E klasu 0,25 KM/l. Kod vas izgleda nešto malo više kasni premija al nema veze kad počne stizati onda će ići redovno. Tako je i kod nas, u zaostatku je 3 mj. al dolazi redovno svaki mjesec između 10-og i 20-og. A plata je redovna svaki mjesec samo što ona varira između 20-og i 31-og.
Što se tiče količine Mlijekoprodukt daje dodatnu premiju na količinu mlijeka i stalno im fali mlijeka.
Kod vas je dobro što nemate mikrobiološku analizu, jest da je premija manja al je i daleko manje problema. Ovdje je dosta malih proizvođača odustalo od predaje mlijeka upravo zbog te analize, loša klasa a zbog toga i mala cijena su natjerale ljude da odustanu od predaje mlijeka i počnu se baviti nečim drugim.
Ti svakako gledaj da povećaš količinu mlijeka ali obrati pažnju i na higijenu. Nemoj da te eventualno uvođenje mikrobiološke analize zatekne nespremnog, lakše je kad se polako prilagođavaš nego kad odjednom moraš zadovoljiti vrlo stroge kriterije.

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
Od čega praviš sjenažu? Kakva ti je kvaliteta mlijeka?

sjenažu pravim samo od sijanog DTS-a. i to si radim sam, nema ono čekanje usluge kad se stigne onda ću. nego kad je vrijeme onda sve obavim.
a sad za kvalitetu bi morao pogledat u papire neznam napamet, ali u prvom sam razredu.
@cowboy
hvala na savjetu. evo promjenit ću način hranjenja pa ćemo vidjeti.
trop je sirovi i tako ga i dajem oko 10kg po kravi. a kukuruza ima oko 20% tritikale 20%, zob 40%, i ječam negdje oko 15% i soje oko 5%.
naravno da mi je zdravlje krave bitno, jer kako i i reko bez njih nemam niti kruha u ruci. lagano ču ih priviknut na drukčije hranjenje malo više pažnje im posvetiti oko tog i vidjet ćemo.8)

i mi još isto nismo dobili premiju. nešto se sad mjenja ide preko selekcije i kaj ja znam pa navodno da bude samo dok se te procedure riješe. iskreno se nadam da budeju došle

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
trop je sirovi i tako ga i dajem oko 10kg po kravi. a kukuruza ima oko 20% tritikale 20%, zob 40%, i ječam negdje oko 15% i soje oko 5%.
naravno da mi je zdravlje krave bitno, jer kako i i reko bez njih nemam niti kruha u ruci. lagano ču ih priviknut na drukčije hranjenje malo više pažnje im posvetiti oko tog i vidjet ćemo.8)

Ovako na prvi pogled čini mi se da u ovoj smjesi imaš višak energije a manjak proteina, nisam računao al tako mi izgleda. Doduše jedan dio proteina imaš iz tropa al bi i smjesa trebala biti bogatija. Kukuruz možeš podići na 40% a soju min. na 15% bilo bi dobro kad bi je bilo preko 20% al možeš jedan dio u nekoj manjoj mjeri zamjeniti suncokretovom sačmom. Ovog ostalog žita imaš previše u smjesi pogotovo zobi. Inače zob kod krava pozitivno utiče na kvalitetu maslaca al mislim da to tebi nije bitno;
Čega daješ više sjenaže ili silaže? Ako je više silaže onda smjesa treba da sadrži više sojine sačme a ako je više sjenaže onda treba da ima više žita. Na taj način bi malo izabalansirao obrok. Inače kukuruzna silaža sadrži sporo razgradivu energiju pa uz nju treba dodati sojinu sačmu koja ima sporo razgradive proteine, dok uz sjenažu koja ima brzo razgradive proteine treba dodati žitarice koje isto tako sadrže brzo dostupnu energiju.
Dok hraniš, nikad nemoj skupa davati trop i koncentrat, gledaj da između uvijek imaš neki kabasti obrok. Sijena im daj malo ujutro i malo uveče za večeru.
Jeli soja u smjesi tvoja pržena ili kupuješ sačmu?

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
pa tko ima ovu godinu sjenazu, ili ti jesen,,svaka cast,,ja nemam ni za zube čaćkat,,hehehe,prvi otkos,,sto je bilo,,bilo,,:supz:

M

MOCO

Guest
nemojte brljati žito i žitarice!!

žito je pšenica i nije ga dobro davati više od nekih 10 % (možda je i to previše), balega bude prerijetka i krave mogu imati grčeve buraga, puno je bolje davati pšenično posije ili mekinje ili stočno brašno (sve ista stvar).

žitarice su kukuruz,ječam,pšenica... kukuruz je najbolji izvor energije za krave,treba biti ne presitno mljeven (po najnovijem treba biti gnječen, al ajd kupi sad i gnječilicu) i krave ga mogu jesti samog (jako ga vole) ili u smjesi s nečim.
Ječam je dobar ali ne više od 20%, on popravlja balegu ako je rijetka,može izazvati acidozu buraga (kao i sve žitarice).

iz vlastitog iskustva mogu reći da sam najprofitabilniju proizvodnju mlijeka imao kad sam davao svježu(malo provelu) lucernu i čisti kukuruzni šrot. Krave su to jele kao lude, mene nije skoro ništa koštalo,a mlijeka je bilo ko u priči.Ali sve što je dobro kratko traje, pa sam ubrzo ostao bez prvoklasne lucerne i eto morao sam dodavati sačme i prepravljati (poskupiti) obrok.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
najednostavnije i najbolje je davati u glavnom obroku silažu, sjenažu (50:50) i malo sijena, a kao dopunu gotovu smjesu od neke tvornice stočne hrane npr. tsh čakovec ili bilo koja druga za koju se odlučite, i sigurno vam u obroku nebude ničega falelo, naravno ako su silaža i sijenaža kvalitetni, ako nesu badava vam sve

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
sjenaže dajem možda nešto više nego silaže.
sjenaže imam dosta. pošto imam dosta posijene pa je prvi otkos bio i više nego zadovoljavajuć drugogo sam imao nešto slabo a trećeg ništa.
u jesen navozim guste gnojnice od kuma, pošto ima krave na rešetkama. i dobro zagnojim, ali ne previše i onda lagano odozgora zalijevam sa svojom vodenom do proljeća. na proljeće bacim malo kan-a i na rali imam oko 12-14 bala prvog, a drugogo ovisno o suši. tak da senaže imam dosta i nikad je ne manjka. silaže mi falči od 7-10 mjeseca i to je veliki -. morao bi napravit još jedan silos da ju imam kroz čitavu godinu. pošto sam povečao stado naravno to povečanje mi je smanjilo količinu sjenaže.
soju dajem prženu. malo sam popravio obrok i već se vide neki napredci. nisu veliki pošto je to početak, ali nadam se da će se to popraviti :D

posije su mi preskupe da ih kupujem. pošto se kod nas kreće oko 2.30kn a pšenicu lopovi kupuju po 0.90 kn. tak da mi je to neisplativo.
od hrane ne kupujem ništa osim silamina. i s njima nisam previše zadovoljan jer nisu ni oni što su nekad bili.
i da zaboravio sam vas pitati. da li vi koristite one cigle koje krave imaju da ližeju?

dok su bila druga vremena kupovao sam i posije i svašta nešto, međutim kako je to sve otišlo k vragu i cijene nafte i ostalog skaču nenormalno, špara se gdi se najviše može, barem kod mene:roll:

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
onak, cist iz znatizelje... pitanje... susjed u zagorju mi je ponudio da od njega kupim kravu. covjek ima 75 god i ne moze sam baratat oko nje.

Nemojte me pitati kakve je vrste krava, jel samo znam reci da je smeda :rolleyess:
Stari deda muze kravu u jutro i navecer i mlijeko daje svinjama ili radi sir. Nema auto a otkupna stanica za mlijeko mu je predaleko.
Pitanje - koliko se dobije po litri mlijeka u otkupnim stanicama?

Lokacija - hrv.zagorje.

Najnoviji postovi

Na vrh