• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Muzne krave

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
ako imaš jednu kravu ne spalti ti se nositi v otkupnu stanicu cijena ti bude ako si u 1. razredu do 2.9 kn i to ak ti budu dobri proteini i masti i mali mikroorganizmi i somatske stanice

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
sto znaci 1.razred?
Oprostite na, vama mozda banalnom pitanjima.
Kako sam pred otkazom, sva mogucnost zarade biti ce mi dobrodosla!!!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@MOCO
Izvini što te to možda zbunjuje ali kod nas je žito i žitarice ista stvar, bez obzira dali se radi o Pšenici, Ječmu, Zobi ili Tritikaleu, znači sva strna žita, a Kukuruz je jednostavno Kukuruz, iako i on spada u žitarice.:D
Što se tiče pšenice mislim da ona u procentima u kojima se obično uključuje u smjesu a to je oko 10-15% neće stvarati nikakve probleme. Po nekim knjigama može biti zastupljena i do 50% u smjesi koncentrata:!: A čvrstoća balege uglavnom ovisi o količini proteina u tankom crijevu. Dok su grčevi tj. kontrakcije buraga način na koji on miješa hranu i bez njih nebi bilo preživanja a ni varenja hrane.
Acidozu izazivaju sva koncentrovana i kisela visoko vlažna hraniva. Znači i silaža i sjenaža mogu dovesti do acidoze isto kao i davanje većih količina koncentrata po jednom obroku. Zato se u obroke često uključuju neke puferne supstance, da se na taj način postigne optimalan pH buraga a time i što bolje varenje.

@podravec
Ovo tvoje rješenje jest najjednostavnije ali nije najbolje a pogotovo ne najjeftinije.

@kikic MF
I bolje je što sjenaže imaš više od kukuruzne silaže, tako bi i trebalo biti.
Koliko stavljaš soje u smjesu? Pržena soja sadrži dosta manje proteina od sačme. Problem je i nejednaka temperatura prženja jer od nje bitno zavisi dostupnost i razgradivost proteina. A velike su razlike između toga dali se prži na 110 ili 130 *C i dali se prži 35 ili 45 min itd. Na ovaj način teško je postići da ti smjesa ima ujednačen sastav što se tiče dostupnosti i razgradivosti proteina.
Ako su ti mekinje preskupe onda umjesto njih stavi neko drugo žito koje imaš: zob, pšenicu i sl. Mekinje povoljno djeluju na peristaltiku crijeva al nisu obavezne u smjesi. Zob ima dosta ljuskica pa mislim da može uspješno zamjeniti mekinje.
Kakav je sastav tog Silamina jel to premiks samo vitamina ili minerala ili ima svega?
Ja koristim premiks "Topsan" od Sano kao i njihov super koncentrat "Protamilk komplete" u smjesu još dodajem Mekinje, Ječam i Kukuruz. Obrok balansiram "u hodu", uglavnom pratim preživanje, konzumiranje kabastog i koncentrovanog dijela obroka kao i čvrstoću balege i dali u njoj ima ne svarenih žitarica ili vlakana hrane i sl. a često se oslanjam i na rezultate mikrobiološke analize. Ovdje uglavnom pratim procenat MM i proteina i njihov međusobni odnos. Tako da na osnovu svega toga onda radim smjesu. Moram priznati da mi veliku pomoć svojim savjetima i sugestijama daju i Sano stručnjaci koji često sami navrate i obiđu a nekad po potrebi i na moj poziv dođu i riješavaju eventualne probleme ili ukažu na neke greške u ishrani i na to kako ih riješiti i izbjeći.

Mislim da su cigle ili briketi za lizanje jako dobri. Ja ih na žalost nisam do sada koristio mada sam više puta razmišljao o tome, al svaki put zafali para :madmana: :madmana:

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
sto znaci 1.razred?
Oprostite na, vama mozda banalnom pitanjima.
Kako sam pred otkazom, sva mogucnost zarade biti ce mi dobrodosla!!!

O kriterijima potrebnim za 1 razred neznam puno pošto su kod nas nešto drugačija pravila.
Uglavnom bakterije ti zavise od higijene tj. čistoće a somatske ćelije (stanice) zavise od zdravlja krave. U prvom redu od vimena ali isto tako i svega ostalog, pa i od starosti krave i koliko je dugo u muži od zadnjeg teljenja itd.
Dosta je stvari koje mogu uticati na klasu (razred) mlijeka i teško je sve držati pod kontrolom al nije i nemoguće. Dok se malo uhodaš, naučiš i vidiš neke stvari biće ti puno lakše. Sa jednom kravom ćeš teško ostvariti neku solidnu zaradu al od nečega se mora početi.
Zato ako imaš uslove i želju da se baviš proizvodnjom mlijeka samo naprijed. A tu smo i mi da pomognemo koliko znamo i možemo, pa slobodno pitaj što te zanima da zajedno pokušamo riješiti neke eventualne probleme. :supz:

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Cowboy, hvala ti.
Znam da mi je to veliki korak... treba zima proc... ideja ima... volje za raditi ne nedostaje... sto ce biti od svega.. bumo vidli.

U svakom slucaju..hvala!!!

Bolje i to nego sjediti doma i plakati :cool:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@ tonka
Kad namjeravaš kupiti kravu, znaš li možda koliko je stara? Imaš li hrane za nju?

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
ma nis ja jos ne namjeravam :D sam se raspitujem.
A podatke o kravici ... ynam da je mlada..cca 1-2 godine.
detalje saljem...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
ma nis ja jos ne namjeravam :D sam se raspitujem.
A podatke o kravici ... ynam da je mlada..cca 1-2 godine.
detalje saljem...

Jesi možda mislio reći da je toliko u muži :scratch

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
74
cowboy vezano na tvoj post u temi krmno bilje i travnjaštvo napisao si da sjenaža lucerke ima 58g proteina i 1,5 MJ NEL, ali kakva sjenaža je to vrlo mokra, 70% prosušena, 50%.... nije mi jasno šta se uzima kao osnovnu vrijednost pa ako možež opet da objašnjavaš..:)

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Bilo bi dobro kad bi moderatori prebacili tih par postova iz teme krmno bilje i travnjaštvo u ovu temu.

Ovi podaci u mom postu su se odnosili na sirovu sjenažu, iz tablica iz kojih sam to uzeo ne piše koliko je %SM. Ali pošto je tablica od Sano a oni preferiraju vlažniju sjenažu tj. Travnu silažu mislim da je vlaga negdje oko 65 - 75 %
Ako ti šta može pomoći evo podaci koji se odnose na 1Kg SM:
Travna sjenaža 1 otkos 160g proteina i 6,1 MJ NEL
Travna sjenaža 2 otkos: 160g proteina i 5,8 MJ NEL
Kukuruzna silaža: 80g proteina i 6,5 MJ NEL
Silaža ljulja: 160g proteina i 6,1 MJ NEL
Silaža lucerke: 180g proteina i 5,2 MJ NEL
Livadsko sijeno: 140g proteina i 5,5 MJ NEL
Znači ovo se odnosi na sadržaj proteina i energije u 1Kg/SM. Potražiću još neke tablice ovdje u knjigama al sve su to neke prosječne vrijednosti pa ti mogu poslužiti samo za orjentaciju.
Imam ovdje negdje u knjigama i opis metode mjerenja i izračuna SM. Morao bih to potražiti ako te interesuje. Sad znam samo da je potrebna digitalna vaga, mikrovalna pećnica i još neke sitnice.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Uspio sam naći još nešto.
Pa evo još nekih prosečnih vrijednosti a podaci su iz knjige "Ishrana visokoproizvodnih krava" (G. Grubić i M. Adamović) :
Sijeno lucerke 86% SM ; 13,5% UP ; 3,3 MJ NEL
Sijeno livadsko: 87% SM ; 7,0% UP ; 4,0 MJ NEL
Zeleni hibridni sirak: 19% SM ; 1,6% UP ; 1,1 NEL MJ
Silaža kukuruza: 37% SM ; 2,6 % UP ; 2,9 NEL MJ
Sjenaža lucerke: 41,9% SM ; 6,3% UP ; 1,9 NEL MJ

Skraćenice su: SM - Suva Materija ; UP - Ukupni (sirovi) protein ; NEL - Neto energija za laktaciju.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Ljudi koji imaju proizvodnju od 10-15 litara dnevno od krave se sa tim netrebaju zamarat.
To je napravljeno da se obroci srede visoko proizvodnim kravama prije svega.
I za stada odnosno farme.

To je velika komplikacija za ljude koji drze malo krava,a i ima tu podosta zajebancije oko toga. Znam iz vlastitog iskustva.

Eto Vi napisete silaza kukuruza,a nigdje ne pise dali je ta silaza rađena u vostanoj ili kasnoj vostanoj zriobi ili
sjenaza lucerne-dali je pocetak cvatnje ili kraj cvatnje?

A joj ima tu puno sitnica koje PUNO znace.
Ali ako se nekome da igrati sa brojevima samo naprijed :supz:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ljudi koji imaju proizvodnju od 10-15 litara dnevno od krave se sa tim netrebaju zamarat.
To je napravljeno da se obroci srede visoko proizvodnim kravama prije svega.
I za stada odnosno farme.

To je velika komplikacija za ljude koji drze malo krava,a i ima tu podosta zajebancije oko toga. Znam iz vlastitog iskustva.

Eto Vi napisete silaza kukuruza,a nigdje ne pise dali je ta silaza rađena u vostanoj ili kasnoj vostanoj zriobi ili
sjenaza lucerne-dali je pocetak cvatnje ili kraj cvatnje?

A joj ima tu puno sitnica koje PUNO znace.
Ali ako se nekome da igrati sa brojevima samo naprijed :supz:

Slažem se stobom da ovo nije za krave koje daju 10-ak litara mlijeka. Ali može puno pomoći onima koje daju 25, 35 ili više litara. A igranje s brojevima... Pa ovo bi bile neke orjentacione vrijednosti i kome se da i hoće da računa neka računa. Ja sam sebi npr. uradio neki program u excelu sa ovim prosječnim vrijednostima žitarica za koncentrate. Tako da s njim računam sadržaj proteina i energije u smjesi (odmah računam i cijenu). Znam da to nije 100% tačno, al je tačno koliko i one gotove smjese od velikih proizvođača ako ne i više. Misliš da oni šalju svaki put žitarice na analizu i da svaki put mjenjaju recepturu? A recimo jednom stavljaju soju iz Srbije, drugi put iz Brazila pa onda neku iz Mađarske pa iz Brčkog itd. A uvijek ista receptura i deklaracija na vreći.
Što se tiče ovog kad je košena lucerka i kukuruz, pa podrazumjeva se da je lucerka košena na početku cvatnje (kad je 10 -ak% iscvjetalo), a kukuruz siliran u voštanoj fazi.
100% tačne vrijednosti možeš dobiti samo ako uzorak svoje silaže, sjenaže i žitarica pošalješ na analizu.
Ja se recimo jednim dijelom orjentišem prema ovim tablicama ali ne uzimam to zdravo za gotovo. Uglavnom pažljivo pratim stanje u štali znači kako krave jedu, kako uzimaju koncentrat, kako i koliko preživaju, koliko puta žvaću zalogaj, kakva je balega, jeli gusta ili rijetka, ima li ne svarenih žitarica u balegi, zrna silaže itd. Zatim dali krave stoje ili leže dok preživaju itd. A pored toga pratim i rezultate laboratorijske analize mlijeka. Ako pažljivo posmatraš kravu onda možeš sam zapaziti čega imaš manjka a čega viška. Tek tad ovi brojevi imaju nekog smisla i onda se po njima i po stanju u štali orjentišeš, čega i koliko dodati a čega smanjiti.

Posljednje uređivanje:

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
74
ako proizvodiš malo mlijeka i nije te briga za obrok koji daješ kravama nikad se ni proizvodnja neče povečati isto tako ako nije izbalansiran obrok jednostavno se ne iskoriosti sav potencijal krmiva tako da ispada da bacaš hranu u grabu. Barem se tako meni čini:confused:

Meni je problem što hranim krave sjenažom i sijenom lucerne a davo sam im malo žitarica što je dovela do manjka energije u obroku što je izazivalo povečanje uree u i pad proteina u mlijeku. Ako se poveča urea na oko 40, krave ne ostaju bređe (što se meni dešava) i sve to uzrokuje ishrana. Tako kad sve skupa sagledam čini mi se da je dosta bitno barem približno pokušati izbalansirati obrok jer to malo truda uloženo uštedi puuuno kunička.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
ako proizvodiš malo mlijeka i nije te briga za obrok koji daješ kravama nikad se ni proizvodnja neče povečati isto tako ako nije izbalansiran obrok jednostavno se ne iskoriosti sav potencijal krmiva tako da ispada da bacaš hranu u grabu. Barem se tako meni čini:confused:

Meni je problem što hranim krave sjenažom i sijenom lucerne a davo sam im malo žitarica što je dovela do manjka energije u obroku što je izazivalo povečanje uree u i pad proteina u mlijeku. Ako se poveča urea na oko 40, krave ne ostaju bređe (što se meni dešava) i sve to uzrokuje ishrana. Tako kad sve skupa sagledam čini mi se da je dosta bitno barem približno pokušati izbalansirati obrok jer to malo truda uloženo uštedi puuuno kunička.

Pa balansiranje se i može izvesti samo približno. Kad bi htjeli tačno izbalansirati obrok, trebalo bi prvo uraditi kompletnu analizu svih hraniva koja ulaze u sastav obroka. A to je puno puno posla i vremena i novaca, tako da se to nama manjim proizvođačima ne isplati. Ono što mi možemo uraditi jest da se orjentišemo na osnovu nekih tablica i zatim pokušamo prilagoditi obrok potrebama krave i svom novčaniku. Znači naći neki kompromis između cijene obroka i potreba krava a da pri tom i nama nešto ostane u tom novčaniku. Što je u današnje vrijeme jako teško izvesti.
Dali se kod vas u analizama mlijeka prati sadržaj uree i dali utiče na cijenu mlijeka? Koliko mlijeko smije maksimalno sadržavati uree? Kod nas se urea još uvijek ne prati, tako da o njoj vrlo malo znam.
Kažeš da hraniš samo sjenažom i sijenom. Kako to da nisi radio kukuruznu silažu? :scratch

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Kaj se tiće leukoze. Mislim da je to pranje novaca iz državne blagajne. Unatrag 5 godina bilo je vađenja krvi jedanput na godinu. Kod mene nisu vadili krv već 2 godine.Ove jesu prije nekih 10 dana. Sad gledam PLODOVE ZEMLJE: veli ona žena iz uprave za veterinarsto da če vadit krv 3 puta godišnje sve dok se bolest ne iskorjeni.Veli da nije štetno za ljude nego oboljele krave daju manje mlijeka. Takve krave ionako izlućujemo iz proizvodnje.Meni je nešto tu trulo. Računica je jednostavna broj krava x 3 x cijena uzimanja krvi pa testiranje=puni đepovi lopova veterinara- prazni đepovi nas proizvođača.:mad:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
otkud odjednom toliki broj oboljelih krava ako redovno vade i kontrolišu krv. Mislim da su to trebali puno prije primjetiti.
Ovo mi liči na onu ptičiju gripu od neke godine.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kao što kolega kaže samo mlačenje novaca jer pojedine veterinarske stanice su izgubile raniji obujam posla a samo od pametovanja nema love pa su pojedine blesave glave smislile da bi se valjala pojaviti kakva boleština da se ubere kakva pinka ,samo ne bude od toga velike sreče jer sve manje imaju koga j....i sasvojim bahatim i bezobraznim pristupom,jučer je bio kod mene jedan veterinar i rekao sam mu i ako koja ima ne daj bože krava, ne ide iz dvora dok para nije na računu jer ja sam mali smrtnik kojem banka puše u vrat kao i velikoj večini a po kravu ako misle dolaziti bolje da dođu u večem broju jer ne bude išlo kako oni misle pa makar došao i tzv šerif,jer veterinarima su takve akcije na suzbijanju tih boleština eldorado ,osobno sam vidio jednu fakturu što je slala jedna veterinarska organizacija to su cifre sa 6 znamenki ispred zareza .a posao se zna kako su napravili samo svi šute jer nitko se ne smije zamjeriti veterinaru:toimonster:

Najnoviji postovi

Na vrh