tritikale je dobar, možda jedna od najboljih žitarica. Dobiven je ukrštanjem pšenice i raži, ali je po svojim osobinama ispred svake od njih ponaosob. Međutim samo tritikale i kukuruz sigurno nisu dovoljni za neku ozbiljniju proizvodnju. Šta imaš od kabaste hrane tj. šta planiraš davati, silažu, sjenažu od čega i koliko? Kakve krave imaš i koliku proizvodnju imaš ili koliko očekuješ? Samo sa tritikaleom i kukuruzom sigurno nećeš postići neku bolju mliječnost.
tritikale je dobar, možda jedna od najboljih žitarica. Dobiven je ukrštanjem pšenice i raži, ali je po svojim osobinama ispred svake od njih ponaosob. Međutim samo tritikale i kukuruz sigurno nisu dovoljni za neku ozbiljniju proizvodnju. Šta imaš od kabaste hrane tj. šta planiraš davati, silažu, sjenažu od čega i koliko? Kakve krave imaš i koliku proizvodnju imaš ili koliko očekuješ? Samo sa tritikaleom i kukuruzom sigurno nećeš postići neku bolju mliječnost.
ako je veterinar, nemora značiti da ima puno pojma o ishrani (moj sadašnji novi veterinar sam kaže da nije stručnjak za prehranu krava, zna ono osnovno, ali više od toga nema pojma)
ja sam sijao zob baš zbog savjeta jednog veterinara i mogu reći da sam jedva čekao da je potrošim i ne sijem je više, krava nije konj! a ja kravu imam zato da imam mlijeka, a ne da držim manekenku u štali!
za tritikale neznam ništa jer ga nisam imao.
I kukuruz i tritikale su bogati energijom, zbog toga dolazi do debljanja krava. Koje će žitarice davati kao dodatak tj. miješati u koncentrat i u kom omjeru, zavisi od kabastog dijela obroka. Koncentrat se koristi da se njime izbalansira obrok a ne samo da se daje onako od oka i ono što se ima. I kukuruz i tritikale su dobri u smjesi, al naravno uz još neke komponente, a ne kao dvije jedine žitarice. zob takođe ima svoje mjesto u prehrani krava. Bogata je vlaknima, a energije i proteina ima najmanje od svih ostalih žitarica, al to je samo zbog ljuskice koja obavija zrno.
Veterinari nisu nutricionisti i o ishrani krava uglavnom neznaju mnogo.
@krckrc
Ovakav kabasti obrok je bogat proteinima a siromašan energijom. Kako to da nisi radio kukuruznu silažu? Teško ćeš samo sa žitaricama nadoknaditi manjak energije u obroku.
moj ti je savjet da hraniš s onim što imaš, jer hrana je jako skupa i biti će još skuplja a cijena mlijeka to uopće ne prati i zato si gledaj konačni račun i zaradu. Možda ti je bolje da imaš manje kvalitetnijeg mlijeka i ne trošiš se na hranidbu. Neznam, sam si izračunaj što ti se isplati.
ljulj je u planu ali tek za iduću godinu nažalost. ove godine sam ga posijao samo 3000m2 za sjeme da napravim.možda da probaš ljuljeve posijat, daju puno mase i najbolji prinos daju u proljeće.(možda još stigneš posijat) Samo nemoj zakasnit s košnjom, nesmije proklasati! onda imaš savršenu hranu,još dodaš kukuruzni šrot i netreba ti ništa više. Imati ćeš najjeftiniju i najzdraviju hranu za kravice.
ljulj je u planu ali tek za iduću godinu nažalost. ove godine sam ga posijao samo 3000m2 za sjeme da napravim.
imam 17 muznih + nešto pomladka. ishranu bi temeljio na sjenaži graška i žitarica i sjenažu ljulja te sijenu lucerne? s tim da bi im sijeno davao samo u jutro dok ostatak dana sjenažu.
na mom području zbog suše nemoguče je uzgojiti kukuruz. na nekom radu od gosp. Štafa i suradnici gdje su istraživali smjese žitarica i graška piše:
raž i grašak košen u početku klasanja raži u obroku od 60kg ima psb za 20,6 l mlijeka te energije dostatne za 16.1 litar. u fazi cvatnje u obroku od 50 kg ima psb za 14.4 l i energije za 11,7 l.
smjesa graška i pšenice košena kad grašak nalijeva donje mahune u obroku od 50 kg osigurava psb 18,7l i energije za 13.3l. naravno da je u svim proračunima uzet u obzir osnovne potrebe krava.
po tome što piše čini mi se da je to dosta izbalnsirano pogotovo raž i grašak. E sad mogao bi Bogec kao ekspert za grašak reči još ponešto o hranjvim vrijednostima smjesa graška i žitarica!!!!
Ovakav obrok dobro izgleda na papiru, samo je pitanje koliko će krave moći pojesti od svega ovoga:?: Ove brojke od 50-60Kg sjenaže graška + X Kg sjenaže ljulja + X Kg sijena lucerke + koncentrat, čine mi se "malo" pretjerane. Ne očekuješ valjda da jedna krava pojede sve ovo u toku 24h :shock:
Ja sam ranije hranio sjenažom graška, međutim krave se nisu baš otimale za taj grašak. A bio je grašak i zob, i košeno je kad je grašak već imao formirane i nalivene sve mahune. Mislim da je jedini razlog za ovo što nisu htjele jesti, taj što sam kasno kosio. :scratch Volio bih da bogec kaže par riječi kad je najbolje kositi grašak.
@krckrc
Kod mene su krave slabo jele grašak, lucerka mi se čini bolja kombinacija. Vjerovatno sam kasno kosio grašak i žitarice i krave su to skroz slabo jele, nikakvog povećanja mlijeka nije bilo. Jedva sam dočekao da to potrošim.
Zato je bolje kako reče MOCO probati, nego da imaš neko hranivo i neznaš kud s njim. Misliš i uzdaš se da imaš hrane a onda vidiš da krave to neće jesti ili nema rezultata kakve si očekivao.
Hemijske analize, tabele i brojke su jedno a krava je ipak nešto drugo.
imao sam ove godine doslovno par m2 i to u kasno prolječe sijao sam ozimi grašak i triticale te dobio 5 rolo bala. pokosio sam kad je triticale punio zrno. krave su jele ko lude. od tuda moje zanimanje za grašak.