ajkula
Dobro znana faca
- Tu od
- 1 Lip 2011
- Poruka
- 3,192
ja sijao jednu jesen ozimi maksimirski i požalio ali ako budem nabavio sjeme budem na godinu sijao ponovo,problem je bio u tome što sam slušao stručnjake i STRUČNJAKE,največa greška po meni je bila zato što su krave slabo jele ,prestara i gnjila masa,pogrešno je čekati da bude više od polovine graška u cvatu jer se več na donjim granama pojavljuju mahune i povlače grašak dolje i kod ne adekvatne košnje dolazi do mješanja donjih napola gnjilih djelova stabljike,zemlje što uz nekvalitetnu pripremu dovodi do loše mase u bali ili silosu,najbolje je njega pokositi kada se pojavljuju prvi cvjetovi,a po meni največi problem je u slaboj opskrbljenosti sjemenom jer matične selekcione kuče imaju nekoliko svojih koperanata koji imaju prioritet pri nabavi orginal sjemena ,da bi isti poslje prodavali po 20% večoj cjeni to sjeme nego što ga oni dobiju na institutima sa raznim popustima i sa r1 računom,primjer prije 2 godine je bio da tip pokraj BJ prodaje po 8 kn a na institutu je koštao novo 5kn + pdv,sva sreča što mi Bogec bio blizu pa uspio onda malo ušičariti po povoljnijoj cijeni,ali podržavam Bogecovo razmišljanje jer kod njega u štaglju nema paleta stočne hrane i dodataka u vreči ,on mislim uzima samo ponekad stočno i vitamine a drugo je domači proizvod,jedna bala energije ,jedna proteina ,pa malo voluminoze, sve si nekad pomislim da se nekad ne zajebe pa da kravama dvaput iz iste bale da im nešto promakne u jaslama:vragek::vragek: