Evo nešto i od mene početnika...
sitnog proizvođača...
Mljekara "Novi Početak"...cjena mlijeka do 500 litara 0,45 KF ili 1.72 kune,
od 500 do 1 000 litara 0,48 KF ili 1,83 kune
od 1 000 i više litara 0,54 KF ili 2,06 kuna
Ono sto je meni bitno kao sintom proizvođaču s nekih 1 000 litara mjesečno jest sto je to zagarantirana cjena mlijeka, bez klasa, dakle samo neka nije voda i neka nema antibiotika...ne gleda se mlječna mast i što je još dobro na svu litražu svaki proizvođač makar s 1 litrom ima premiju od 0,14 KF ili 0,53 kune....
Odvoze redovno, plaćaju redovno...
Cowboy kakvo je kod tebe stanje s gorivom, kod nas jedino nafta i to po cjeni normalnoj bez ikakvih povlastiva 2,30 KM ili 8,81 kune po litri, znači nikavog plavog dizela niti subvencije,
Ove godine počelo plaćanje po kravi 100 KM, međutim svi koji su istjerali papire predali, ostali suhog (sreća taman došao do šaltera i službeniku zvoni tel. veli gotovo....nema od toga ništa, drugi kolega donosi papire stavlja ih na sto i uplatnice od 50 KM međutim ništa nije vraćeno) ...jer je vlada uredno slagala, odmah nakon onih protesta ljetos kad se išlo na granične prelaze...
Zato je meni najbitnije povećati količinu ali ne i kvalitet mlijeka...jer se kod mene plaća samo čista količina....tako su dali uvjete i tako je dobro dok MEGGLE plaća 0,38 KF po litri ili 1,45 kuna, ali opet seljaci zaguljeni i niko da ide u ovu zadrugu, nego svak opet u Meggle iako tamo nema premije ako nemaš i količine i kvalitete.