• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Muzne krave

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
mi predajemo za euromilk (to je kraj marije bistrice) cijena mljeka 1. rareda u kojem smo od kad se je uvel, za zadnja tri mjeseca bilia između 2,84 i 2,92 (sve ovisi o masti i proteinima), +30lipa tvorničke premije za iznad 29000l mjesečno i + ovo od države (neznam kolko nam država daje)

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Evo nešto i od mene početnika...:D sitnog proizvođača...

Mljekara "Novi Početak"...cjena mlijeka do 500 litara 0,45 KF ili 1.72 kune,

od 500 do 1 000 litara 0,48 KF ili 1,83 kune

od 1 000 i više litara 0,54 KF ili 2,06 kuna

Ono sto je meni bitno kao sintom proizvođaču s nekih 1 000 litara mjesečno jest sto je to zagarantirana cjena mlijeka, bez klasa, dakle samo neka nije voda i neka nema antibiotika...ne gleda se mlječna mast i što je još dobro na svu litražu svaki proizvođač makar s 1 litrom ima premiju od 0,14 KF ili 0,53 kune....

Odvoze redovno, plaćaju redovno...:D

Cowboy kakvo je kod tebe stanje s gorivom, kod nas jedino nafta i to po cjeni normalnoj bez ikakvih povlastiva 2,30 KM ili 8,81 kune po litri, znači nikavog plavog dizela niti subvencije,

Ove godine počelo plaćanje po kravi 100 KM, međutim svi koji su istjerali papire predali, ostali suhog (sreća taman došao do šaltera i službeniku zvoni tel. veli gotovo....nema od toga ništa, drugi kolega donosi papire stavlja ih na sto i uplatnice od 50 KM međutim ništa nije vraćeno) ...jer je vlada uredno slagala, odmah nakon onih protesta ljetos kad se išlo na granične prelaze...

Zato je meni najbitnije povećati količinu ali ne i kvalitet mlijeka...jer se kod mene plaća samo čista količina....tako su dali uvjete i tako je dobro dok MEGGLE plaća 0,38 KF po litri ili 1,45 kuna, ali opet seljaci zaguljeni i niko da ide u ovu zadrugu, nego svak opet u Meggle iako tamo nema premije ako nemaš i količine i kvalitete.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja predajem u Mlijekoprodukt a mlijeko se plaća po klasi a mliječna mast i proteini vrlo malo utiču na cijenu mlijeka. Somatske ćelije i bakterije određuju klasu, E klasa nesmije imati više od 250 000 somatskih ćelija i 80 000 bakterija po 1 ml.
Ovdje kod nas se mlijeko još uvijek dijeli na više klasa: E, 1, 2, 3, 4 i bez klase. Prve četiri klase imaju pravo na državnu premiju dok 4 i bez klase nemaju pravo na tu premiju.
Cijena mlijeka kod nas za E klasu je 0,53 KM (2,01 kuna) + ekstra stimulacija mlijekare za E klasu od 0,023 KM/lit. (0,087 kuna) + dodatak na količinu za proizvodnju preko 3000 lit. mjesečno 0,03 KM (0,11 kuna) na to sve dolazi i državna premija od 0,25 KM (0,95 kuna). Za ova posljednja tri mjeseca ove godine, zbog suše, premija je sa 0,25 KM povećana na 0,35 KM (1,33 kune) tako da sad litra mlijeka E klase sa svim dodacima i premijom košta 0,93 KM (3,53 kune). Cijena je približno ista i u RS-u i Hrvatskoj, samo je velika razlika u cijeni goriva. Kod nas 1lit. Dizela košta 2,23 KM (8,5 kuna) toliko košta na pumpi jer kod nas nema plavog dizela.
A cijena bikova je sasvim ista.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
koje uslove kod vas u Hrvatskoj mora ispunjavati mlijeko da bi bilo u prvom razredu? Pri tom mislim prvenstveno na broj bakterija i somatskih ćelija. Jer su to između ostalih, dva najbitnija parametra koji kod nas u RS-u određuju klasu. Neznam dali je isto stanje i u Federaciji BiH pa bih imao jedno pitanje i za proizvođače iz Federacije. Dali kod vas postoje klase mlijeka? Ako postoje, koji su uslovi za E klasu i koja laboratorija vrši ispitivanje?

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
kod nas do 400 000 tisuća somataskih i 100 000 mikro,prije je za e bilo 80 000mikrića

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Kod nas je upravo obrnuto, bilo je 100 000 bakterija pa su spustili na 80 000. A somatske mislim da su bile do 350 000 pa su i njih spustili na 250 000. Zbog ovih pooštrenja dosta je malih proizvođača odustalo od prodaje mlijeka.

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
u hrvatskoj je isto jako puno malih odustalo baš zbog kvalitete mlijeka. recimo imaš super higijenu. ovi iz mljekare ti uvale svakojake deterđente naravno skupe ko vrag. i sad muzeš 5 krava treba ti 40 min. nemaš svoj laktofriz, nosiš u sabirnicu.prođe sat vremena i mikroorganizmi se razmnože i ode preko 100000.nitko tim ljudima nije rekao da kupe svoj mali laktofriz i da mlijeko čim prije rashlade i hladno daju u sabirnicu. 3 mj mikrići više od 100000.dođe zabrana i ode još jedno gospodarstvo u propast. a da su savjetodavci organizirali edukaciju do toga nebi došlo.umjesto toga oni griju fotelje i žive na našim leđima. svaka čast izuzecima.ima ih jako malo.čak niti referenti mljekare nisu na to upozorili seljaka.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
@Cawboy

daj mi reci da li je kod vas u RS isti sistem s poticajima kao ovdje u Federaciji...jesi li morao prijaviti kolicinu, jer tek na osnovu prijavljene kolicine (koliko ces cega sijati i koliko planiras imati stada ) u toku 2012 ces moci dobiti poticaj, kod nas je taj zakon od prije mjesec dana a traje jos 15-tak dana prijava...pa ne znam da li je i kod vas...mozda nebi bilo lose da provjeris u opstini.

I de mi jos reci koliko ti kasni plata kod "Mlijekoprodukta"...ja jos nisam dobio za 9. mjesec.

Ja kad sam prijavljivao za poticaj...kad sam pitao za stocni grasak gledaju u mene ko teladi u sarena vrata (nije problem sto ja ne znam sta je to dok se nisam uhvatio interneta, ali je problem ljudi koji su pozavrsavali fakultete i rade po opcinama)...uglavnom ako ne prijavis na to nema poticaja,

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
u hrvatskoj je isto jako puno malih odustalo baš zbog kvalitete mlijeka. recimo imaš super higijenu. ovi iz mljekare ti uvale svakojake deterđente naravno skupe ko vrag. i sad muzeš 5 krava treba ti 40 min. nemaš svoj laktofriz, nosiš u sabirnicu.prođe sat vremena i mikroorganizmi se razmnože i ode preko 100000.nitko tim ljudima nije rekao da kupe svoj mali laktofriz i da mlijeko čim prije rashlade i hladno daju u sabirnicu. 3 mj mikrići više od 100000.dođe zabrana i ode još jedno gospodarstvo u propast. a da su savjetodavci organizirali edukaciju do toga nebi došlo.umjesto toga oni griju fotelje i žive na našim leđima. svaka čast izuzecima.ima ih jako malo.čak niti referenti mljekare nisu na to upozorili seljaka.

Ovo je istina,posebno ovo boldano. :cool:
Ali nazalost je tako. Moras znat i da puno ljudi ne zele poslusati neke savjete,u to sam se imao prilike uvjeriti masu puta.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
istina je da veliki dio ljudi neče prihvatiti promjene ali isto je istina da mnogi nemaju financija za to ostvariti,jer kada se stavi na papir šta sve kravica od 750 kg mora pojesti i kada se zna cijena te hrane sve kalkulacije padaju jako nisko,a što se tiče savjetodavaca njih jako mali broj zalazi u štalu ili polje nekako im bolje leže kancelarija i kakvi domjenki,mljekarama mali nisu rentabilni iako i od njih naplačuju odvoz mljeka i ne odvajaju 2 klasu od prve,kakva je to pomoć mljekare ako ti uzima na repromaterijal kamatu 0,8 mjesečnu,pa svako zna koliko je to godišnje,cijene su im veče od svih a dobiju dobre rabate,njihova sredstva za pranje i dezinfekciju možeš nabaviti od drugog proizvođača i do 25% povoljnije a njihove kalkulacije oproizvodnji vlastite smjese i ostale hrane su priče za malu djecu,njima u kalkulaciji je sojina sačma 2,5kn a stvarna cijena je oko4,sijeno,sjenaža,silaža .svi traže da se pojeftini proizvodnja a sav repromaterijal odlazi za svaku sezonu gore,gnojivo,gorivo sjeme,folija,usluge idu u dvije znamenke posto a finalni proizvod u0,nešto posto i tko to najviše plati jadne krave jer je previše rogonji na svim mjestima,ove zime do prolječa mogu se kladiti da broj krava bude pao za više od 5%od ukupnog sadašnjeg stanja,volio bih da sam u krivo:vragek::vragek:

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Slažem se s tim da neki ne prihvačaju novi način rada i da se nema novca. No moramo od nečeg živjeti .Stvar je takva da kad netko u selu uvodi nešto novo svi bi trebali pratiti tehnologiju. Što nas je više to nam je lakše raditi. Smatram da farmeri koji prate suvremenu tehnologiju moraju educirati i pomoći onima kojima teže ide posao.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Dajte mi recite u Hrvatskoj da li je zabranjeno da zakoljes vlastitog bika ili tele i stavis sebi u frizider ili osusis i napravis suhog mesa...

Naime kad sam u aprilu isao u Sloveniju po kosacicu koju sam kupio kod tog seljaka krava bila na ispasi i valjda je zaskocio neki bik te ostala steona, kasnije se otelila...kad sam vec bio gore tele je bilo staro oko 4 mjeseca i covjek je pitao nas (mene i kolegu) da nam proda za 400 eura...ali je tele stvarno bilo debelo i masivno musko tele...ja i kolega onako dok smo probali organizirati nekoliko nasih radnika da kupe koju kilu mesa covjek kaze da ga je prodao mesaru za 400 eura...

Cjena tog teleta je bila bagatelna, jer je bilo jako dobro udebljano, ali kad sam ga pitao zasto sebi ne zakolje to tele i ne stavi u frizider...rekao mi je da nesmije boji se da ce ga neko od komsija prijaviti nekoj incepkciji...

Situacija kod mene u selu jest da neko redovno kolje bika, tele, staru kravu itd...od prilike u seoskoj ulici mozda jednom mjesecno se kolje tele...prodavac samo razlgasi od kuce do kuce ili telefonom....cjena je kao i u mesnici...i to ode kao ludo...ja sam prije nekih 2 mjeseca klao bika i jedva sebi ostavio jedan but da imamo preko zime mesa....

Kako kod vas...da li smijete od zakona i inspekcije klati recimo musku telad ili stare krave ili morate striktno imati sve papire i striktno prodati mesaru ???

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
bar koliko ja znam možeš kod nas 1ili 2 komada godišnje ali samo kod ovlaštenog mesara ,tu imaju neke cake oko starosti životinje jer za mlađe ne moraš slati mozak na pregled radi ludila,imaš olakotnu okolnost ako ti životinja ima gušenje,udar struje,puknuće kosti onda možeš i doma ali nije preporučljivo jer špije glede samo da te zajebu,pojedinci znadu ako krava ima dvojčeke jedno ne markira i stavi ga u neki posebni boks i kada je dobar za bat ode u užem krugu prijatelja i poznanika nikako na sva zvona jer onda evo novacažderne inspekcije,vi budite sretni u bih dok vaši glavonje vas ne počnu daviti o propisima eu i o humanom postupanju za životinjama:partyman::partyman:

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ne znam, ali ja mislim da bih popucao po savovima da godisnje sebi ne uzgojim tele od 4 mjeseca i ne strpam ga u dubogo zamrzavanje preko zime ili de u godinu u pol ne odgojim bika i isto tako....

KOd nas nema tih propisa i kolje kako ko ima uzgojito...evo bas ljetos kad su mi se krave potelile imao sam nekoliko upita hocu li klati...od ove elite...doktora, opstinara itd... omni bi to kupili po citav but mesa.

U kalkulaciji iskoristivosti jedne krave ja uvjek pored mlijeka uracunam i meso koje dobijem od teleta ili teladi, prijeko ako mi je potreban novac zovem mesara ili nekog svercera, ostalo se sve obavi kod kuce...cak i u najvecoj vrucini oko pola 4 ili 5 ustanem, tu je vec seoski mesar koji se "naucio" klati i derati krupnu stoku...sve zajedno sredimo do 7 sati i eto ti vec naroda da kupuje...

Imam jednog prijatelja on ima negdje oko 14 bikova i normalno kolje jednog mjesecno, u susjednom je selu...
Ja kad izracunam inpute za recimo jedno tele i kad to tele ostavimo sebi izidje me kila mesa oko 3 eura, medjutim u mesnici je s kostima 6-7 a bez kosti 8-9...tako da se normalno sve proda...

...a o tim ficfiricima jel krava bolesna ili ne....mislim...kolike su sanse da krava dobije ludilo a jede normalnu hranu, sjeno, travu, silazu...sve neki glumci.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
e sad vidiš kakvu bandu glupana mi imamo za pisanje zakona,ma i kod nas puno tog pokupuju nekakvi dr. i slični samo vole da to bude inkognito jer su oni jako fini pa im se dostavi do vrata,a kad im žene ili ljubavnice to pripreme onda žderu kao največa sirogojna:vragek::vragek::rolfer::rolfer:

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Ja krave dam u klaonicu. Platim klanje 500 kn po komadu. Napišem račun samom sebi.Platim državi pdv.Meso rasječem i unovčim. Zadnje sam imao 2 kom. Prijevoz i klanje me košta1700 kn.Dobio sam polovice 665 kg. 500 sam prodao po 30 kn. 15000-1700-1500 =11800 što je malo više nego od mesara. Nešto je i meni ostalo i to košta.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
A dobro se sjecam pogleda onog Slovenca...pa koliko sam mogao da shvatim on jadan je molio Boga da se rijesi tog teleta ikako i na bilo koji nacin...

Kod nas je klanje teladi od prilike 2 kg mesa, plativo u mesu ili u novcu negdje oko 15 eura...plus poslije zapakujemo kozu i odnesem u kozaru kila telece koze dodje oko 2,20 eura...koza ima negdje oko 14 kila...

Sto se tice velike stoke, za klanje uzimaju kozu ili novac negdje oko 50 eura...ali isto kao i kod Andjelka, samo sto krave ne idu u klaonicu nego mesar donese sve s sobom, od cekrka preko masine za ljevenje, zagu za rezanje kostiju...itd. i sve to lijepo klasificira jako brzo i jako dobro...

Evo bas trenutno je kod nas bajram, jedan praznik koji je jednom godisnje kad se da za dobre pare prodati stoka, ali svako ko kupuje tu stoku bilo da se radi o ovci ili kravi samo trecinu mesa ostavlja za sebe a dvije trecine djeli sto komsijama sto rodbini i prijateljima, tako da i s te religiozne strane ne znam kako misle zabraniti klanje...izuzev samo da se to obavi mozda organiziranije i da se obavi u klaonicama...

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Imam kupce takve da me mole kad bude meso da ih predbilježim.Siječem važem koliko tko naruči.Malo kupaca mi dođe po meso, večinom im razvozim tako da je to u diskreciji. Znam da to baš nije sasvim legalno ali platim državi pdv isto koliko bi platio da prodam mesaru.Vuk sit ovce na broju:axe:

Najnoviji postovi

Na vrh