moze se zivit lijepo ako imas recimo 15 krava...ali od 5 tesko....
a mene zanima sta je po tebi idealna situacija...
idealna situacija podrazumjeva po meni:
idealno stado: ujednačena visoka proizvodnja, najmanje 7000+ litara godisnje po kravi. zdrave krave, pravilna reprodukcija, kvalitetne noge i papci, vime. nema upala vimena/mastitisa, laka teljenja bez veterinara i dodatnih troskova
idealna ishrana: u skladu sa mogucnostima. pratiti kontrole mlijecnosti da obrok bude pravilno balansiran kako bi se omogucila visoka proizvodnja visoke kvalitete mlijeka i što je još važnije da tako ostane što duže vremena, a da se ne daju pare tamo di ne treba
idealna krma: ljudi koji imaju manje farme nemaju racunice od velikih rolo balirki. e sad pitanje, kako imat kvalitenu krmu bez sjenaze? i bez velikih ulaganja odgovor: otava. ljudi koji suse sijeno na njivi trebaju zaboravit na ljulj i ostale trave koji imaju samo prinos kad je vlazno (prvi otkos) te kombinirati trave i djeteline sa dobrim ljetnim prinosima - povecavas kolicinu otave smanjujes kolicinu sijena.
sve osim vitamina proizvoditi na vlastitim njivama. eventualno jos kupovati sojinu sacmu ako se pokaze da stocni grasak ne zadovoljava. mogu se i repini rezanci kupovati i eventualno mekinje
i naravno da imas srece sa svim tim jer sigurno je da nece sve bit idealno nit uvijek mozes utjecat na te stvari, nekad stvari budu jednostavno kakve budu.
ja mislim da se sa 5 krava u idealnim uvjetima moze mjesecno do 6000kn neto zaraditi i za manju obitelj (muž, žena i jedno dijete) je to dovoljno za život. ali treba i strojeve kupit itd zato govorim samo o situaciji kad vec imas sve i pozeljno je da barem ima jos jedan izvor zarade
naravno uvjeti nisu uvijek idealni i zato treba koje grlo vise. ali sa 10 komada je itekako izvedivo, ali za 10 komada treba i puno vise raditi pa je to opet drugi par cipela