• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nadobudno stvorenje trazi mentora

• Temu pokrenuo Bekkkk
  • Datum prvog posta

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
U samu proizvodnju vise od pola miliona eura,ne racunajuci kamione i kojesta.sto se tice naseg trzista davno bi zatvorio ,ali na srecu radim vecinu za izvoz.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Sve je to super, samo što je na početku rečeno da on hoće u biznis s četiri hektara šume.

Daleko je hr od svega, i ne traži samo nadobudno stvorenje mentora nego ga je dobila cijela hr.
Primjer ću navesti eu predpristupne fondove za šumarstvo. Hr je dobila nula centi, dok je Poljska dobila za primjer 32 milijuna eura za zaštitu lokvi i bara u šumama.
Poljak ima 8 ha šume, kupio je novi terenac, novi traktor opremljen sa svim điđama miđama, motorke i ostalo i od eu je dobio 50 posto povrata.

Dongfeng eu fondovi za šumarstvo su tvoja prilika. Doslovno se dijele novci za pizdarije (650 milja eura i to sam hr do 2020.), tako da bi ti s konkretnim projektom mogao dobiti lijepu sumu. Problem je taj što projekt moraš prvo platiti a tek onda vidjeti što će iz toga biti.

Ako si dovoljno nadobudan raspali. Ja sigurno hoću. I za ovo malo šume što imam.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Nas u BiH najvise handri drzava sa svojim nesposobnim rukovodstvom. Zbog njih su nam dosta otezani pristupni putevi EU fondovima. Ja sam vec jednom riskirao i uvalio se u kredit i poceo biznis.
Kod nas je takav mentalitet ljudi kad se uvali u kredit za pokretanje biznisa prvo kupi luksuzno skupocijeno auto.

Lika

Novi član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
3
Sječa i vuča drvnih sortimenata!

Pozdrav ekipi na forumu.Trebam vašu pomoć odnosno mišljenje imam cca 70 000eura ušteđevine živim u lici i htio bih se počet bavit sječom i vučom...Za početak bi uzeo 2 sumska traktora...Zanima me vaše mišljenje dal bi mogao živjet normalno od tog biznisa...Svi savjeti su dobrodošli.Hvala!

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Za početak uzmi jedan traktor. Osim ako imaš toliko posla da su ti potrebna dva.

Posljednje uređivanje:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
od svakog posla se moze zivjeti normalno. samo je stvar u tome koliko ces ga imati i hoce li to biti dovoljno da imas za normalan zivot. slazem se sa markom za traktor

Lika

Novi član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
3
Uzeo bi Timbera polovnog za cca 35 000eura.Radio bi ja morao bi zaposlit jednog tehničara i 2 sjekača i jednog za kopčanje...Zanima me samo dali bi imao posla,kako ide sa licitacijama kakva je cijena i to volio bih da mi netko malo napiše.Hvala

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Od ukupne sume bi ti nakon traktora ostalo pola to je nekih 250 000 kuna. Možda je dosta za licitaciju, možda nije. Moraš biti svjestan da se u hš ponude šalju u kuvertama, umjesto da je sve javno i tko ponudi više. A ne da te netko digne za 1 lipu. Uopće nije sumnjivo.
Probaj prvo krenuti među privatne šumoposjednike. Kontaktiraj neku udrugu njihovu na tvom području, možda netko želi prodati šumu, samo drvo... Stavi oglas, traži oglase...

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Ma ja ne znam zasto uopste na pocetku da spuca tolike pare za traktor?
Po meni mnogo bolje na pocetku,dok se malo ne opipa puls,krenuti sa jednim ili dva traktora,moze neki duplak srednje snage i polagacke.Takav traktor moze da se uzme u dobrom stanju za 10000e i dva da su to je 20000e,a moze i za manje pare,narocito ako nisu duplaci.Onda jedno vitlo i dve sumske prikolice i nije lose neki kamioncic i udri.U principu da se sto manje ulozi dok ne udjes u poso i dok ne vidis jel uopste ima posla,odnosno novca.E onda ako ima novca i ako moze normalno da se zivi,moze i timber od 35000e i jos koje kakva cuda.Bar ja tako razmisljam.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
za sume solas traktor nije. moze on raditi ali to nije to.kod nas obicno firme uzimaju izvoz gradje ali one poslije uzimaju podizvodjace i svi se ukalkulisu i zarade

zmijaizladuca

Novi član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
16
Pozdrav,
Jedno općenito....
Što se tiče pitanja da li se može živjeti od tog posla.

Kako bi rekao jedan moj prijatelj koji je 40 godina poduzetnik: "Neki ljudi vrlo ljepo i danas žive od prodaje konja" odnosno ko zna zna.
Ja sam isto poduzetnik već deset godina i nisam imao pojma u što se upuštam dok nisam krenuo. Kreneš i boriš se kako znaš i umiješ!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,759
Nisi napisao, da li planiraš sjeći drvo za ogrjev ili trupce za pilane. Bez obzir da li namjeravaš jedno ili drugo, za početak bolje bi bilo uložiti pola od predviđenih ukupnih sredstava (ili čak i manje), kako je već napisao jedan od kolega. Ako planiraš raditi drva za ogrjev, onda nabaviš solidan traktor sa vitlom, prikolicu za izvoz iz šume, cjepač, cirkular za na traktor (ako želiš piliti drva na kratko) i jedan kamion kiper da možeš odmah voziti direktno kupcu. Na taj način možeš postići najbolju cijenu. A poslije kad vidiš da to krene, onda nabavljaš alate i širiš posao.:(smirk):

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
kakav je to način ići utuć 70 000 ojra u nešto a da nemaš pojma hoće li to klapati?

...lovu u banku, a u biznis sa 700 eura...tak neš propast sigurno....:icon_cool:

ovih 69 300 kaj ti ostane u banci, e njih se sjeti kad budeš imao dogovoren prvi ozbiljniji posao...

Lika

Novi član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
3
Kažem nebih se hrio zaletit u posao i zbubat lovu i onda sam nigdje,zato i jesmo tu da jedni drugima damo savjet i prijedlog i pomognemo...

A imao bi sječu i vuču za HŠ.kao sta i ostali rade...

Posljednje uređivanje od moderatora:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Kao što sam ti već napisao, a i drugi, kreni s tri, pet, šest tisuća eura za osnovno.
Kupi neku šumu od privatnika i maži. Onda mu je posadi i dobiješ novac za to.
Pa kupi još jednu. Kad se pročuje za tebe, po dobrim stvarima, onda kreni stepenicu više.
A u međuvremenu kao mali poduzetnik/obrtnik apliciraj za eu fondove. Naravno ako znaš što hoćeš.

Posljednje uređivanje:

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Imam jedno pitanje,a ne znam gde da ga postavim pa aj ovde.Dakle,jel ima neko kubicnicu ili kako se vec zove ona tablica za izracunavanje kubikaze drveca u sumi?Znaci za dubeca stabla,a ne za trupce.Hocu da premerim neku hrastovu sumu i da vidim koliko ima kubika,ali nigde ne uspevam da pronadjem tu tablicu.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Izmjeri promjere na 1.3 metra visine, zapiši, pošalji meni na pp i ja ću ti izračunati.
Ne mogu ti poslati jer to nemam doma.
Pokušaj saznati koji je bonitet šume i klasifikaciju bruto mase. Znači koliko bi trebalo biti furnira I i II, I, II i III klase trupaca.
Ako ne znaš koji je bonitet, ja ću raditi prema trećem. Tako je kod nas u HR.
Elipsaste mjeriš dva unakrsna promjera.
Kad ćeš ići mjeriti nabaci koju sliku da imam neku predodžbu kako šuma izgleda.
Eto.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Jao ima tu dosta drva,gde sve mere da ti saljem,mnogo je to.Ja sam mislio da uzmem tu tablicu pa polako sam kad imam vremena.Merio sam vec neka stabla na 1,3m i obicno su oko 40cm,a suma je 3h s tim sto je neki mali deo ranije vec secen pa su tu sad samo tanka stabla.Moram da priznam da mi nije bas ni jasno sta je bonitet?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Onda ovako. To su tablice odnosno jednoulazne tarife za izračunavanje drvnog volumena iznad 7 cm.
Ako je promjer 30 cm onda tu imaš 0,65 kubika.
Ako je promjer 40 cm onda tu imaš 1,39 kubika.
Ako je promjer 50 cm onda tu imaš 2,43 kubika.
Ako je promjer 60 cm onda tu imaš 3,82 kubika.

Ovo sam ja mjerio prije nekih desetak dana moju šumu.
Bonitet se odnosi na kvalitetu staništa. Ako ne znaš nije problem.
Sada se možeš nekako orijentirati.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Hvala ti.Sad vec imam predstavu kako se krecu kubikaze.Jedino mi sad nije jasno kako se to odredjuje bez makar priblizne visine stabla.Drvece u toj sumi je visine 15 do 20 metara,a razlika od 5m i nije bas mala,bar po meni.
Nadam se da ce neko da postavi i tablicu jer bi to bilo najbolje.

Najnoviji postovi

Na vrh