ista stvar i kod nas! No zašto da ja ili bilo tko ogradi svoju njivu.
A zašto lovci nebi ogradili svoje lovište????? Zašto njihova divljač dolazi na moj posjed, na moje usjeve??? Naravno da su lovci krivi, meni divljač uništava sve redom, najviše uljanu repicu i šećernu repu, i ne radi se samo o divljim svinjama....
To je ista stvar da npr. Mike (il bilo tko) pusti svoju stoku na susjedovu njivu, kako bi susjed reagirao. Zato je mike ogradio svoje dvorište, i slično. E lovci lovci, ne vrijede ni vaši repelenti ni vaša osiguranja ni ništa....
S ovime mi je sve jasno kako lovci gledaju na sve to! Koliko znam, moja njiva je moje privatno vlasništvo i nije nikakvo lovište niti će ikad bit! Nemaju oni šta radit na mojoj njivi, ogradite si lovišta ako ih imate, ili pod tim lovištima smatrate sva ova privatna zemljišta? Da nebi.
Ili ova vaša opcija, "da ogradim što je moje" pa kad sva ta divljač uđe u moj posjed da zatvorim vrata i stoka je automatski moja.
Tog ima svake godine sve više i više i nitko im nemože stati na kraj. Imam osjećaj da se baš i ne lovi nešto...
a to što se svake godine lovi sve manje to ti reci onima koji su nama lovcima udarili tolike odstrelne takse da ti se nemili više ići u lov.
divljač koja se zadesi na tvojoj njivi nije tvoja,zato postoje zakoni i odredbe..
e upravo to sam i mislio zašto mi se čini da se ne lovi. to je zbilja bezveze jer ih ima na stotine za lov, al normalno da ih netreba sve potamanit nego nekako počet kontrolirati brojno stanje...
ma tu u ovoj temi nema nikakvih lopti, nego kod mene na polju i mojoj okolici. koliko njiva ima ja bi trebao jednog zaposlenika koji bi samo to obilazio, stavljao repelent, krpice, kolčiće, petarde.....
zbilja ako imate puno savjeta kako se obraniti od toga, samo pišite, problemi su sve veći svake godine.
Drago mi je da smo spustili loptu,
naveo sam koliko kosta zakup i puno toga sastrane i mi sa dosta velikim clanarinama jedva se pokrivamo a nekome privatniku to nije nikakav novac i on zakupi loviste pored npr. I lovi samo docekom bez hajki ili nelovi skoro nikako i evo pogodnog mjesta za prekobrojan broj.
A mi nase loviste svaka 3 tj cjelo uspijemo pretrest i opet ih ima
ako se tvoja njiva nalazi na lovozakupničkom terenu ili kako da ti pojasnim da to razmiješ,onda je to lovište.a pojam lovišta podrazmijeva i oranice koje se u tom sklopu nalaze,ako ti se parcela nalazi u tom sklopu onda nemoj tu sijati jer nećeš dobiti ništa.ako ti se šteta pričini na parceli koja je udaljena od lovišta onda možeš tražiti odštetu.
i ja imam parcelu koja se nalazi u lovištu i nema priče,ako nešto usijem tu sam sam kriv jer je to lovište,svinje mi svake godine pokupe orahe i nikom ništa. parcele koje se nalaze u sklopu lovišta nesmiješ zagrađivati.divljač koja se zadesi na tvojoj njivi nije tvoja,zato postoje zakoni i odredbe.šteta na usjevima je bilo i biće to se neda spriječiti.osim ako pobijemo sve ko u njemačkoj i austriji,onda nećemo imati ništa.