Od prosle godine aktivno sudjelujem u natjecanjima oraca. zauzeo sam 6. mjesto, a trebalo je biti 4. ali jedan sudac ima sina koji se natjece i onda drugima rusi bodove, dok se bodovi od druga dva suca poklapaju u 1-2 boda, ovaj odskace po 5-6 ,a kod svpg sina je za bod-dva "jaci" nego ostala dva suca...
Zalio sam se na licu mjesta bas tom KONJU od suca da su dvojica (od kojih je jedan njegov sin) na krivu dubinu i u krivom smjeru izvadili jedincu, sto im uzima po 10 bodova za svaki prekrsaj, al on je rekao meni u oci: "Ja nista nisam vidio..." Rekao sam mu opet "ajd, ja vas odvedem, pa da vidite" Na sto mi je pred ljudima odgovorio, "Uzalud se trudis, kad ja opet necu nista vidjeti..."
Kasniej saznam da se moglo prijaviti i organizatoru ili nekome od tih glavnih, i tako mi dva mjesta propala, al ove godine cemo vidjeti jer pravilnik moras znati od korica do korica.
takodjer su nam ruseni bodovi na ulazu i izlazu iz brazde, IAKO u pravilniku pise da se sve izvan ceone brazde ne boduje. OK, ruseni su bodovi na "opci izgled i urednost" pa to jos i prolazi, za to se nisam bunio...
Oranje se obavlja s najmanje dvobraznim plugom i zabranjeno je prestelati dvobraznjaka tako da jedna brazda ide iza druge, da se dobije efekt oranja jednobraznim plugom.
Na plugovima je dozvoljeno, cak i pozeljno imati full opremu (crtala, pretpluznjake, deflektore, spiceve na lemesima) a najbolje je imati natjecateljski plug i hidraulicnu top-link polugu.
Gleda se otvaranje naora razorivanjem prve brazde. pravac, dubina, ujednacenost okretaje zemlje, cistoca dna brazde. otvaranje se vrsi u dva prolaza (gore-dolje) i to se ocjenjuje. Nakon toga ide naorivanje tog razoranog djela i dubina oranja je unaprijed zadana (obicno to bude 25cm) zadana dubina se mora postici u najvise trecem krugu naorivanja sloga. nakon zavrsetka naora, ceka se ocjenjivanje naora, dok ti odes pojesti nesto
Kad se ocjenjivanje zavrsi, krece se s razorivanjem sloga (lijeva strane je tvoj slog, a desna strana je susjedov naorani slog) i tu se isto boduje sve zivo ulaz izlaz iz brazde, da su obadvije brazde jednake dubine, zaoravanje ostataka biljnih, ravnina, cistoca brazde i jos dosta toga... Ako je susjed imao los pravac, imas pravo prijaviti sucima da ces izravnati njegovo oranje da tebi ne utjece na bodove. zadnja brazda se MORA vaditi u suprotnom smijeru od smjera pocetka oranja, dakle, pri povratku na startnu liniju...
na kraju bodovanje, proglasenje pobjednika, jelo, pice, muzika do kasnih sati
Mene je osobno iznenadilo sto su mi ljudi pri zavrsetku otvaranja prve brazde prilazili i cestitali, jer sam osvojio najvise bodova od svih ostalih u tom djelu... 90 bodova od mogucih 100. drugi iza mene je imao 86 i to su ta dvojica "protektiranih" natjecatelja za koje suci "nista ne vide" tocnije jedan od 3 suca,al ova dvojica se nisu htjeli mjesati...
Sve u svemu, lokalno natjecanje se lako namjesti i tu su razne mucke moguce, sto sam odmah prve godine i osjetio, a dok sam bio pasivan (gledatelj) vidio sam da se igraju neke cudne igre, ali mi nije bilo jasno. Mnogi jaaaako dobri oraci su odustali od natjecanja bas zbog pojedinaca kojima nije do natjecateljskog duha....
Pamet u glavu i polako, i naravno drzati jedno oko na konkurenciji