Može i AgOpenGPS do 2cm uz neku pretplatu kolko sam upratio.
Da može uz pretplatu za RTK sistem koji je bazna zemaljska stanica za korekciju GPS satelitske navigacije. Ali to vam je u EU zaživjelo a kod nas u HR je sranje. RTK stanice za korekciju su isto GPS antene i moduli koji se drže na krovu nekih zgrada ili objekata jako dugo i snima se GPS koordinatama svakih par sekundi, nakon određenih broja sati / danas snimanja iz svih rezultata se interpolira središnja točka položaja koja se proglasi točnim položajem RTK čvora.
Tada se taj servis tj čvor oglasi na internet i može svojom točnosti korigirati vas mobilni GPS uređaj ako se uređaj preplatio na njega.
RTK privatni čvor košta oko 1000€ i treba ga svakih 6mj umjeriti ponovo zbog kretanja ploča na planeti. tj njime se treba baviti da bi on vas traktor mogao korigirati tj dati vam točnost od +/-2-3 cm.
E sad ovi na pretplatu su u EU, a da bi imali korist od RTK korekcije mora vam njiva na kojoj hoćete imati tu preciznost od 2-3cm biti u krugu 100km od RTK čvora a kaže se da je najbolje kad je unutar 10km.Stoga nemojte se zahebati i da vam prodaju mačka u vreci gdje se vi preplatit na korekciju tj na čvor koji je u AU, IT. HU, SI tj dalje od 100km od njive.
Hr ima sito RTK čvorove ali glupi geodeti su to zaključali u sustav samo za sebe a poljoprivrednike tko jebe...Zato i koštaju toliko jer moraju samostalno plaćati RTK, a nisu monetizirali svoj rtk sustav još kroz javnost tj poljoprivredu. Budale...al njima pase jer ubiru novce.
Dalo bi se uz jedno pol milje kuna osnovati HR agro RTK mreža ali nju treba održavati, a onda bi trebalo imati i klijente za nju da je samo održava financijski. A pošto je agro kod nas tako slab i pošto mi radimo s imtjcima i ćelavi gumama ništa od toga.
Ali to ne znači da ne mozes bez RTK čvora i korekcije...
Npr svaki amer na svom objektu ima svoj vlastiti RTK čvor i njime pokriva njive u krugu 66milja od tog čvora. Koristi možda susjedov RTK uz pretplatu kad treba za neke njive.
Mi u hr smo mali pa to nema smisla, ali ima smisla napraviti javnu mrežu jer bi pokrili brdo opga u 100km radijusu jednim RTK čvora. Tj npr cijelu varazdinsku i medimursku županiju...
A tek onda bi došlo do sporova oko mede...
i sudovi bi popizdila...