• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

navodnjavanje kap po kap

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,059
Razlika je u tome da ti imaš mogućnost nekakve uštede i bolje distribucije vode ovim trenutnim sistemom, dok integriranie kapaljke rade cijelom dužinom, i svakako troše više vode. Da navodnjavam trajne nasade, ja bih glasao za ugradnju kapaljki...

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
327
I ja sam razmišljao i razmišljao i nisam realizirao. E sad možda drugu sezonu ako ne budem previše razmišljao. Radi se o dvije terase od nekih 12 x 1.8 m za paradajz i papriku, te nekih 6-7 m za krastavce. No ibc mi kakvih 30 cm iznad dviju terasa, a ne mogu ih dignuti zbog cijevi s krova tak da bi to moral probati. Mislio sam altatenke do terasai onda trake🤔. Neko moze li kap po kao raditi i danju, po vrućini ili isključivo kao i klasik zalijevanje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,163
Filozofija i ili tehnike zalijevanja.

Zalijevanje je dodavanje vode koja nedostaje biljkama.

Načini i tehnike dostave vode biljki su problematični ako na suncu uzavrelu biljku špricamo iz mlaznice i šlaufa / šlauha, s hladnom vodom iz vodovoda, po svim vanjskim dijelovima biljke, ponajviše po lišću. To je za biljke trauma, šok, nevolja.

Navodnjavanje tipa kap po kap, je dugotrajan proces, voda kapa na tlo, zemlju ispod biljke. Bolje je ako se to događa dok nije najtopliji dio dana, ali natapa se tlo, ne kaplje po listovima biljaka. "Svaka je kapljica vode na listu, na suncu i malena leča", kroz koju se sunce fokusira i toplinski, točkasto skuri list, jednako kao dok smo se kao djeca igrali s lečom od baterijske svjetiljke, stavljali ju ispred podlaktice i sami sebe kurili, furili na suncu.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,059
I ja sam razmišljao i razmišljao i nisam realizirao. E sad možda drugu sezonu ako ne budem previše razmišljao. Radi se o dvije terase od nekih 12 x 1.8 m za paradajz i papriku, te nekih 6-7 m za krastavce. No ibc mi kakvih 30 cm iznad dviju terasa, a ne mogu ih dignuti zbog cijevi s krova tak da bi to moral probati. Mislio sam altatenke do terasai onda trake🤔. Neko moze li kap po kao raditi i danju, po vrućini ili isključivo kao i klasik zalijevanje.
neku jeftinu pumpu uzmeš (čak i na struju ako ti je blizu) i ispumpaš ibc u tren oka...kud sve tu i tih par eura...

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
327
Nisam baš skužil ovo s pumpom. Misliš na pumpu koja bi iz ibc-a tjerala u sistem? Nije li za trake potrebno 0.7 bara? Neće li pumpa biti tu mač
Ima doduše i opcija iz "bivšeg"vodovoda-privatni bazen, nema klora. Nije odrzavan pa sadrži i oborinske vode, prutisak cca 2,5-3 bara. Samo to je onda hladna voda

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,872
Ovo je crivit (ili kako već) naglavna.

Inače. Krepala mi 8ah baterija. Više ju punjač ne prepoznaje. Ispraznila se na pumpi i nema više života.

Ali ja sam s tom baterijskom potopnom super zadovoljan... Znači oduševila me.

Najnoviji postovi

Na vrh