• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje voćnjaka

M

Mister x

Guest
Eto jedan link prma dobavljaću navodnjavanja od kojeg ću uzeti navodnjavanje kak po kap za svoje voćnjake.

Kod:
http://www.navodnjavanje.hr/

Ako netko ima već ima iskustva u tom smjeru ili neke alternativne izvedbe "homemede" nek nam stavi koju slikicu.

Eto još jedan link

Kod:
http://www.pseno.hr/kateg.asp?kateg=1
 
P

pozna

Guest
pozdrav,pregledao sam stranicu navodnjavanje VRT Rijeka,malo ima za vidjeti,sastavni elementi jadno izgledaju,inovacije pa jos i domace,i najvaznije ,jeftinije od prave robe,nizozemske i izraelske.sorry,ja si to nebi montirao.pa u hrvatskoj se juce pocelo navodnjavati,a danas je vec nesto bolje napravljeno od onoga sto je u svijetu zakon.ne bih hvala. pseno je imao kvalitetne djelove,al su bili skupiiii.ja sam dovozio materijal iz zagreba,firma Danon,skroz korektne cijene,kvaliteta i sve na lageru.ako si vec pogodio posao ,sorry na ovom komentaru,ako nisi trazi dalje.
 
P

pozna

Guest
sorry,nemam broj,sve u hrvatskoj a ja vec skoro godinu i pol zivim u münchenu. ta firma prodaje materijal,ne radi na terenu,mozda netko od forumasa zna vise,broj,adresu.da ne ispadne da blebecem u prazno reci cu sta mi se nije svidjelo od elemenata. spoj glavne cijevi sa linijom navodnjavanja je smijesan,MORA biti obujmica i mora biti kvalitetan spoj,bez klimanja ,kapanja a kamoli curenja.onaj "jeftiniji"element je sranje. zatim naticne spojnice,one se samo koriste za krpanje sistema kad naprimjer presijeces kosilicom alkatan a ne za osnovnu montazu. svaki ali bas svaki spoj cijevi mora biti cvrst,ne klimav,a danas se svaka normalna kapaljka moze cistiti kao sto i svaki iole veci vocnjak MORA imati filter a garancija od 10 godina,ha ha,za ove sastavne elemente je vjerovatno stvarno puno. mozda sam previse ironican ali me bas ljuti kad netko prodaje muda pod bubrege,ko da svi plivaju u lovi.nema ,nema jeftinog sistema za navodnjavanje,ali on puno daje,brzo vrati ulozeno. u tvojoj okolini ima genijalnih vocnjaka sa navodnjavanjem,protugradnom mrezom i antifrost sistemom.posavjetuj se sa iskusnima.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Navodnjavanje kap po kap
rasprava kopirana sa Obrisan neispravan link.


Alkatan cijevi i mlaznice su puno skuplje od cijevi sa tvornicki ugradjenim kapaljkama (kako li se to zove?).
Nekakva gruba racunica mi kaze da za Ha treba oko 18-19 redova puta 100m cca 2000m cijevi. Cijena koju sam ja nasao za alkatan 1/2 inca je oko 5 kn (cca 70 euro centi) po metru sto izadje oko 10.000kn ili, priblizno, 1.400 Eura plus mlaznice. cca 1200 komada po 2 kn dodje oko 2400kn (300 Eura). Ako se tome dodaju razni konektori ispadne cijena za 1 Ha oko 2.000 Eura, plus bunar i pumpa.
Dali se alkatan i mlaznice (npr 2l/h) mogu naci po manjoj cijeni nego sam gore napisao (sve su cijene s PDV-om)? Usput, dali na netu ima neki cjenik?

Zato i moje pitanje: dali itko na svijetu proizvodi cijevi sa razmakom medju ugradjenim kapaljkama vecim od npr. 1.5 m a da cijena nije na razini alkatana?
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Raspitivao sam se u Metkovićima za navodnjavanje, mislim da je tvrtka Clas imaju cijevi sa diznama metar je bio 1,36 sa pdv. E sad ne znam na šo ti to misliš za 5 kn po metru.. :?:
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
alkatan cijevi promjera 1/2 cola (inča) na koje mlaznice mogu stavljati gdje hoces.
mene kopaju ove cijevi koje su mnogo jeftinije, ali su im mlaznice ohoho preguste za mladi nasad gdje razmak medju sadnicama 5 metara. Ajde, pliz, mi posalji (priv ili ovdje) kontakte da nazovem .....
Neznam dali se takve cijevi koje ti spominjes mogu naruciti sa puno vecim razmakom dizni .....
 
W

Wiky89

Guest
Velike vaznosi su garancije trajnost i kvaliteta cijevi!! Dal ko mozda zna nekog ko busi bunare ili zabija cijevi!! U Varaždinskoj,Međimuskoj,Koprivničko-Križevačkoj županiji?!!Hvala
:mrgreen: :mrgreen:
 
T

Tomazy

Guest
Radim u međimurju i tamo likovi većinom zabijaju cijevi od dva cola strojem (ICB-om) ali fora je u tome što oni imaju podzemne vode već na 2-3 m pa to mogu strojem, ali vidio sam i nekog tipa s nekim strojem koji je čini se baš za tu namjenu raspitat ću se malo...
 
J

Juls

Guest
Koja je onda kalkulacija za uvođenje sustava navodnjavanja za 1 ha voćnjaka?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Smiljan kaže:
.... Ako se tome dodaju razni konektori ispadne cijena za 1 Ha oko 2.000 Eura.....

Kontam kaže:
Firme naplaćuju oko 25 000 - 40 000 kn po Ha.


Ispadne da moja brzinska matematika od pred godinu dana i nije bila toliko bez veze, dvije tisucice eura je oko 15.000 kn plus rad fakat se dodje do tih 25-40 tisuca. ...
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Prijatelju tvoji postovi i tvoja matematika nikad nije bez veze ;) Samo što u onoj gore cijeni nije uračunato kopanje bunara, ukapanje vodova i tako to... Mislim čisto intelektualni radovi ;)
 
J

Juls

Guest
A koje pumpe predlažete, gdje ih nabavljate, koliko koštaju? Ja prvo trebam doći do vode. Sad si razmišljam što je pametnije, iskopati bunar ili akumulaciju? Voda mi je negdje na 3-4 m dubine.
 
T

Tomazy

Guest
pogledaj na maline tamo sam negdje stavio slike i račun od navodnjavanja, ako pomaže. ak ti je voda na 4m nemaš nikakve brige.
 
A

atomizer

Guest
da se mene pita ja bi kupio netafim ili danon.ako i nebi te distributere htio onda jednostavno nazoveš ili odeš u firmu.objasni sve svoje prohtjeve prema svojem nasadu.ljudi ti izrade svoju ponudu i vidjet češ sve u detalje koliko šta košta.svaki voćnjak je jedinstven za sebe i nemogu ti ja neke stvari predlagat koje sam sebi radio.ima tu puno faktora o kojima ovisi dobra izvedba te financijski izdatak.ono šta tražiš idi pokucaj na prava vrata za to.mi možemo predlagat na forumu neke detalje ali ovdje se ne izvodi na čoravo navodnjavanje koje nije dječja igra.
 
J

Juls

Guest
Ma meni sljedeći tjedan dolazi tip kopati akumulaciju pa si razmišljam što bi mi bilo bolje, bunar ili obična akumulacija. Tomazy, bi li htio malo detaljnije opisati kako si ikopao svoj bunar, kako si postavljao cijevi, ako imaš koju fotku?
 
A

atomizer

Guest
gle juls! dobro je imat akumulaciju ili bunar.sve ovisi koliko češ trošiti za sušna perioda vode.izračunaj dnevnu bilancu potrošnje vode za svoju površinu te npr uzmi u obzir da u ljetnom periodu izostane oborina dva mjeseca da ti obnovi akumulaciju.tako češ otprilike saznat koliki ti kapacitet treba biti vode u rezervi.nemoj da se desi da ti akumulacija potraje par tjedana a onda moli boga šta dalje.također je isto sa bunarom.koliko je bogata žila vodom.upališ pumpu i ona za sat vremena ispumpa vodu iz njega i dalje opet čekaj dok naiđe voda u bunar.
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Pratim ovu temu od samog pocetka jer i sam imam u planu investirati u navodnjavanje.
Nego do sad nisam vidio neki pomak u odnosu na sam pocetak,,, :scratch
dakle pocet cu jednim citatom, dakako vezanim uz lijesku,,,
Optimalna količina padalina za lijesku treba biti između 700 i 800 mm pod uvjetom da je pravilno raspoređena.
Lijeski je voda najpotrebnija prilikom rasta mladica i plodova. To se dešava u svibnju i lipnju kad kod nas ima najviše padalina. Početkom rujna, da sredine listopada kada traje berba plodova padaline su štetne.
Ajmo dakle napraviti neki rezime,,, 700-800 mm je 700 do 800 litara vode kroz godinu (ispravite me ako sam u krivu) :scratch
rasporedimo to recimo na 4 udarna mjeseca dakle 5, 6, 7 i 8. dakle prosjecno oko 200 litara mjesecno po biljci (recimo, mada nije toliko jednostavno ali ajd,,)
to bi bilo prosjecno oko 7 litara dnevno po biljci (recimo)
planiramo navodnjavati kap na kap sa dvije kapaljke protoka po 4 litre na sat,, dakle postupak navodnjavanja trajat ce samo sat vremena dnevno,,
ako ce to biti bunar treba snimiti koliki je dotok vode pa samim tim odrediti i koliko dugo cemo u jednom komadu vrsiti navodnjavanje,,, dal ce to biti u jednom, dva, tri ili vise ( bar danas ima raznih vrsta tajmera)
U obzir nismo uzeli niti jedan kisni dan a nadajmo se da ce biti bar neki :mrgreen:
Ako bismo to gledali kroz akumulaciju,,, dakle 160 dana za recimo 1000 biljaka iznosilo bi oko 1120 000 litara :scratch cini mi se povelika rupetina,,, ako bismo u jednom komadu htjeli osigurati cjelu kolicinu :mrgreen: :scratch
Postoji i treca varijanta o kojoj jos za sada nebih jer tek sam danas naisao na nju pa moram malo prostudirati,,
mada mi se taj onako na prvi dojam jos od svega najvise sviđa :scratch
 
Na vrh