• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nesilice

ivanakova

Novi član
Tu od
6 Stu 2020
Poruka
1
Imam pitanje, nesilice su i pocele crkavati imaju 7 mj. I davala sam im cetiri dana Trislfon prasak koliko traje karenca jajima kad se smiju jesti molim vas odgovor
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Meni je veterinar dao nekakav prah za to u smedjem pakovanju i rekao da se smiju jesti. Za trisulfon neznam jer sam ga davao samo kunici ma. Ako je klasicno pakiranje u onoj piksi onda pazljivo odlijepi i odmotaj onu etiketu okolo kutijice i ispod nje imas sve napisane upute.
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Kad sam kupovao trisulfon za pure rekli su karenca za meso mjesec dana a nesilicama se uopce ne smije davat tako da provjerite dobro uputstva
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Za kalcij sam unazad par godina koristio smrvljenu ljusku od jaja koju sam dodavao u šrot ali sam unazad par mjeseci i dulje imao dosta jaja koja su imala deformiranu ljusku a bilo je i dosta krhkih jaja.

Moguće da sama ljuska u prehrani nije dovoljna s obzirom da su kokice malo starije. Počeo sam opet uz ljusku od jaja dodavati i praškastu zemlju(dvije žlice u jutarnju porciju) i stanje se popravilo. Više nemam puno problema sa kvalitetom ljuske.
 

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
139
Imam problema s nesilicama zadnjih 2 tjedna.Pocele su si kvocati zadnjice i cupati perje.Perje jedu.
Imam 50 komada.Kupljene kao jednodneve 20.5.21.
Pojacao sam im vitamine.Zadnjih 10-tak dana su popile 100g Muvisela.

Doma radim smjesu u mjesaoni:
8 kanti kukuruza (oko 120 kg)
4 kante tritikala (oko 50 kg)
vreca 10 kg koncentrata za pilice od tsh Cakovec
10 kg soje
300-500g ibeka panto univit

Nedavno sam postavio novu ogradu pa ih pustam na ispasu.Imaju sigurno kakvih 400-500m2.
Uz to im naribam tikvice,uljne buce ili nesto toga tipa pa pomjesam sa smjesom.Znaci imaju i suhu smjesu i mokru po izboru.Imaju 3 m duzna kopanja, jednu visecu okruglu hranilicu(za suhu) i par podmetaca gdje dobivaju mokru hranu . 2 komada po 10 l pojilice
Imaju u kocu(prostorija gdje spavaju) 30-tak m2 prostora.

Evo danas sam morao 3 izdvojiti jel su imale krvave zadnjice.Naspirao sam ih sa Cyclospray.Ne znam ima li sto namijenjeno za kokosi jer sprej je plav pa to opet kljucaju.
Jucer su bile cijeli dan vani ali danas ih nisam pustao jer je bila jaka kisa i moguce je danas opet da pada.
Sto da radim?Apaurin u vodu;)?
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Nemam baš prevelikog iskustva sa uzgojem nesilica počevši od jednodnevnih,ali mi se ista stvar dešavala sa nesilicama kojima sam ja radio smjesu i koja je imala premalo bjelančevina. Prema onome što sam izračunao to je problem i u tvojoj smjesi. Po mom računu ima manje od 13% bjelančevina. U toj fazi intenzivnog rasta pretpostavljam da im treba više. Znam da smjesa za odrasle sadrži 16% bjelančevina u kojoj su dodane deficitarne aminokiseline. Nazovi savjetnike u TSH i pitaj njih kakva bin smjesa trebala za nesilice u porastu. Inače meni je jednostavnije kupiti 18 tjedne nesilice koje su sa dostavom po 50 kn. Ako sve izračunaš kod sebe tvoje neće ispasti jeftinije.Druga je stvar ako želiš uzgojiti neke rase koje se ne mogu lako i relativno jeftino nabaviti
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Kukuruz šrot, razmočeni kruh, razmočena pšenica u zrnu, sitan kvarcni i ilovasti pijesak, smrvljene ljuske od jaja, ljuske od krumpira i ispaša. Jaja frcaju. To je jedino što moje imaju i nikada nisam imao nikakvih problema sa kljucanjem perja. Jaja su bila malo deformirana kada su dobivale samo ljusku od jaja za kalcij pa im uz to(u kukuruzni šrot, samo ujutro) dodajem sitan pijesak tako da ni deformiranih jaja više nemam. U jednostavnosti je spas.
 

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
139
Kakva su vam iskustva sa promjenom smjese ?
Situacija je ovakva kupio sam 31.3. pilice i smjesu od Valipile. Uskoro cu potrositi zadnju vrecu.
Valipile mi nije bas uz put i imam dosta do njega a u lokalnoj poljoapoteci imaju od patent co starter 1.
Da nastavim se Valipileom dalje ili mogu prijeci bez nekakvih komplikacija na Patent co?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Upravo jučer sam potrošil smjesu Valipile. Kupil sam vitalku Osijek. Nadam se da bu ok, iako je dobar dio brašnasti dok je Valipile bolj zrnata. Ionako im več u smjesu zamiješavam kuruzni šrot. Piceki su "domaći" grahorasti, kupljeni 9. travnja kad su već bili u perju (vjerojatno stari 4 tjedna).
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,562
Imam mlade koke nesilice stare 3 mjeseca,da li im uz šrot(kukuruz+ječam) trebam davati kakvu prihranu?
IMG_20220615_201904.jpg
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Ja ih kupujem sa 4-5 mjeseci(kada su prošle dva ciklusa cijepljenja) i ne dajem im nikakve koncetrate (ako je to prihrana na koju se misli). Moraš im davati sitnog kvarcnog pijeska i sitno razmrvljene ljuske od jaja za minerale u taj šrot. Ostalo je trava, razmočeni bureci, kruh itd šta dobiješ u vreći iz pekare(to ide u drugom dijelu dana). I ja u taj šrot stavim vode navečer da bude kašasto tako da ujutro jedu mekani razmočeni šrot što one probavljaju još kvalitetnije. Kod mene jaja frcaju.
 

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
139
Danas ujutro nasao sam kokos kako stoji u `uspravnom stavu` kao da hoce snesti jaje ispred koca.Kasnije sam vidio ovo na slici.Je li se mozda razbilo jaje u njoj?Sto napraviti ako ista treba?

 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nema tu pomoci, najbolje da ju rjesis za juhu dok je jos u formi. Ja sam ostavil takvu i stalno je tak bila zasrana jer joj se jajce zastopalo i nije islo van. Zal mi je bilo jer je jela i sve a na kraju je krepala.
 

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
139
Novi dan novi problem

Imam jednu stariju nesilicu generacija 21 koja je pocela kresati druge nesilice (i stare i mlade) znaci 100% kao pijetao prime ih za glavu popne se na drugu kokos i obavi svoje.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,562
Može jedno pitanjce,imam mlade koke nesilice(cca. 6 mjeseci) i počele su nesti jaja. Da li im treba davati kakvu prihranu za nesilice ili im je za sada dovoljno šrot(kukuruz+tritikal) i zob,i svaki dan im nakosim kantu svježe trave.
IMG_20221004_092111.jpg
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Ja bi im dao bar pola od predviđene doze neke smjese. Idealno bi bilo ubaciti i malo suncokreta u ishranu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh