• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nesilice

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,246
Jel zna netko nekoga da uzgaja Araukane?

Baš bi htjeo 2 koke koje nose zelena jaja...
mi smo ih imali i križali ih s ostalim kokošima tak da imamo i zelena jaja...nemamo doma ni jednu čistu kokoš više... imali i araukane i new hampshire i one velike bijele (ne mogu se sjetit kak se zove pasmina)
nekak smo najbolje zadovoljni sa tim križanim, tzv. domaćim kokošima. najotpornije su na sve. new hampshire npr. su debele i masne i dešavalo se da su u ljeti po vrućini crkavale. a i ostale su dosta neotporne i onda treba antibiotike i tak neke stvari a to nećemo. hoćemo doma imati za sebe čistu kokoš.

a kaj se tiče davanja ljuski kokošama, dajemo im stalno. sve kaj doma potrošimo bacimo kokošama...ne mljevimo samo kad mješamo sa šrotom malo zdrobimo...nikakvih problema nemamo sa tim da nam jedu friška jaja...
isto sam mišljenja da kad kokoši jedu jaja da im nekaj fali...
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,246
Šta znači pojam nesilica? Svaka kokoš je nesilica..

Jel Hrvatica nesilica? New Hampshire? Dvorišni mješani čušpajz?
nesilice su posebne pasmine...baš za proizvodnju konzumnih jaja i primjetil sam da to obično budu malo manja jaja...
kad usporedim ovo doma kaj mi imamo mješane pasmine budu skoro duplo veća jaja od tih...
 

Goran S

Aktivni član
Tu od
30 Pro 2012
Poruka
108
Domaća jaja, žumanjak žut kao dukat i rezanci također, kupovna jaja žumanjak blijed a takvi i rezanci.. Isto biskviti za kolače isto jarko žuti od domaćih.. Da ne pričam kad pržiš jaja u tavi isto ako je blijedo - kupovna..

Što se tiče zelenih jaja, mi smo dobili nekakve gaćaste kokoši i neke od njih nose zelenkasta jaja ( dve nijanse - tamnije i svijetlije), nisu araukane nego nekakve domaće avlijanerke..
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Lohmann Brown. To su većinom kokoši koje se koriste u Europi na farmama. U americi koriste leghorn jer je još bolja što se tiče konverzije hrane, ali daje bijela jaja na što ovaj dio svijeta nije navikao.

Ali ja tvrdim da nema razlike između tih kokoši osim u ishrani. A i to što su doma možda veća jaja. To je zato što nema idealne uvijete pa budu veća jaja. Jer ne snese 340 jaja u godini nego 200.
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,246
kad bi se netko baš poigrao i testirao ta jaja...ova koja mi zovemo domaća i ta konzunma...pa da se vidi zašto je onda boja žumanjka tak različita...da li ima razlike u nutritivnoj vrijednosti... možda su i radili istraživanja...treba potražiti...

meni žena pekla kolač za svoj rođendan i nesla na posel, pa su ju žene na poslu pitale da li je stavila boju u biskvit kaj je tak žuti...


evo citat iz jednog članka:

No koja je zaista istina? I koja su jaja bolja? Profesor Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku zna odgovor na ovo pitanje. Napominje da su parametri po kojima se ocjenjuje kvaliteta jaja njegova veličina, debljina ljuske, boja žumanjka, indeks bjelanjka i žumanjka, pH vrijednost i količina kolesterola kao i energetska vrijednost.

'Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju nešto nižu proizvodnju jaja, međutim ona imaju nešto veću masu, deblju ljusku, žuća su i neki drugi parametri kvalitete su povoljniji u odnosu na konvencionalni sustav', kaže Senčić. Ljuska jajeta je porozna pa postoji opasnost da kroz nju u jaje uđu mikroorganizmi i bakterije poput salmonele. Deblja ljuska automatski znači i sigurnije jaje. Boja žumanjka ovisi o tome čime se koka hrani. Ako jede više biljaka, dobit će i više pigmenta pa će jaja biti žuća. 'Općenito, sastav jaja kokoši iz slobodnog uzgoja je bogatiji od sastava jaja kokoši iz konvencionalnog uzgoja', tvrdi profesor.

Prije svega je riječ o omega tri masnim kiselinama, ali razlike u količini kolesterola kod jednih i drugih jaja - nema! Baš kao ni u energetskim vrijednostima. I jedna i druga dat će vam u prosjeku 70-ak kalorija po jajetu, a u hladnjaku će trajati jednako - do četiri tjedna. No za ona iz slobodnog uzgoja morat ćete izdvojiti i do 50 posto više. Bez obzira na sve razlike jaja su i dalje najbolji i najjeftiniji izvor proteina važnih za zdravlje, rast i razvoj. Koja ćete na kraju izabrati, ovisi isključivo o vama.
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Evo ti baš iz njegovog znanstvenog članka.

Više hrane pojedu, manje jaja snesu i imaju kvalitetu naspram kvantitete.


Papir trpi svašta. Realno jaja su bolja jer su naša domaća. Ali realno realno. Razlike neke baš i nema


Evo i dokaz za @robelar da nema veze sa vrstom kokoši nego načinom uzgoja. Ista kokoš, 2 različita načina uzgoja, drugi rezultat kod jaja.


Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. Proizvodnja jaja trajala je 52 tjedna. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, tj. u kavezima, a pokusna skupina kokoši držana je slobodno (free range).
Kokoši iz slobodnog, u odnosu na one iz kaveznog sustava držanja, nesle su manji broj jaja (266:295), više su dnevno konzumirale hrane (129 g : 115 g), trošile su više hrane za kg jajčane mase (2,83 kg : 2,35 kg), imale su veću smrtnost (6,80 % : 5,50 %) i manju tjelesnu masu na kraju proizvodnje (1,95 kg : 2,10 kg). Jaja kokoši iz slobodnog, u odnosu na ona iz kaveznog sustava držanja, bila su značajno (P < 0,01) veće mase (62,40 g : 60,50 g), imala su deblju ljusku (0,36 mm : 0,34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,00 : 10,00 Roche). S obzirom na ostale analizirane pokazatelje kvalitete jaja (indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka, pH bjelanjka, Haugh jedinice i ukupni kolesterol), nisu utvrđene značajne razlike (P > 0,05) između slobodnog i kaveznog sustava držanja kokoši.
S obzirom na nešto nižu proizvodnost i veću smrtnost kokoši, veći utrošak hrane za kg jajčane mase, ali i bolju kvalitetu jaja , rentabilnost proizvodnje jaja u slobodnom sustavu zavisit će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.
 
  • Like
Reactions: H&S

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,246
ako tražiš rentabilnost proizvodnje jaja onda svakako nesilice...ako je cilj uzgoj i prodaja jaja...ako želiš domaća jaja onda to ima i svoju cijenu...ali ja ti opet velim da ja doma te nesilice neću i nebumo ih imali...
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Pa jel nije gore u članku dokazano da vrsta kokoši nema veze s kvalitetom jaja?

Svaka kokoš je nesilica. Neke bolje, neke lošije. Ali svaka u slobodnom uzgoju daje manju količinu kvalitetnijih jaja godišnje.
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Svaka kokoš je nesilica. I new Hampshire je stvorena ko nesilica. I Rhode Island red. Za koju sada kažemo da je domaća kokoš. Ona je isto u prošlom stoljeću bila top nesilica.

Nju je američka vlada stvorila. Tj. Financirala križanje i razvoj. Da potakne proizvodnju jaja u americi. I od tamo se raširila po cijelom svijetu.

Svaka kokoš je nesilica. Osim ukrasnih i mesnih. Ali sve koje mi držimo u dvorištu su nesilice. Nitko od nas ne drži neku divlju kokoš.

Ukrasne i mesne isto nesu jaja, samo što im to nije primarna svrha.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,750
Uh, ja sad vidim da o kokošima i jajima "apsolutno nemam pojma", pa u skladu s cjeloživotnim obrazovanjem lijepo prosim da me prosvijetlite.

1. Ova jaja je supruga pobrala jučer i danas u našem kokošinjcu:

jaj.jpg

2. Koja je od naših kokoši "potencijalna nesilica" kojeg od tih jaja u kutijama? Prije par dana sam slikao naše kokoši (baš za potrebe ovakvih sličnih, prijašnjih rasprava :devilish:), ovo su dakle naše koke ;) i njihov "gazda":

IMG_20240102_161616.jpg

3. Imam i još jedno pitanje ak smijem pitati, da ih denemo pod kvočku, ili po domače "nasadimo kvočku", iz kojeg bi se od tih jaja "zvalil" picek (muški, kokotek) a iz kojeg pišćenka (kokica)? Ja se to baš ne kužim. Ne kužim se ni u vrste, sorte 🙃:devilish:;)... Znam ih samo nahraniti i vodu im dati :devilish::hahah:.

A znam ih i papati, ma baš kao u ovoj pjesmi:

 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nesilice koje se drze na farmama uglavnom nakon godinu dana vise nisu isplative jer su izlucene i pada im nesivost. Te kokosi ako se drze oko kuce u slobodnom uzgoju jos nesu iako slabije jer nisu toliko isforsirane ali nisu za meso jer su lagane. Isto tako tesko da ce biti kvocke.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,750
Uh, znači tak, mi više nebremo (radi domačih jajci) imeti domače kvočke, pa valjda ni piceke, ma sve nek ide k vragu.
Dobro, a iz onih z lidlove ponude?
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Domace kokosi, pod tim nazivom mislim na ono sto se nekad drzalo a ne ove hibridne, imale su nagon za lezenjem, bile su dobre kvocke i znale vodit i othranit pilice, bile su konbinacija i za meso i za jaja. Znate i sami kak je sa bijelim tovnim pilicima. Svake godine morate kupiti nove jer kad bi ih i nekak izlegli u inkubatoru svake bi godine bili sitniji i slabiji. Tak je i sa svim hibridima, napravljeno da ih moras kupovati svake godine.
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Nisu oni napravljeni zato da ih moraš kupovati svake godine. Nego da pokupe najbolje osobine oba roditelja. Daljnjom reprodukcijom se neke osobine gube, neke više dolaze do izražaja.

Većinom ću ti Cornish i bijeli plimuth. To su 2 mesne pasmine i križanjem daju najbolju genetiku.

Nabavi si Cornish pijetla i plimuth koke i njihova jaja će ti dati piliće koje želiš..

Ima i danas takvih sorti kokoši o kojima pričaš. I može ih se nabaviti. Nije to nikakva znanstvena fantastika. Da su toliko dobre ko što pričaš ne bi se ljudi trudili sve bolje i bolje uzgajati.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,997
@MUHA kako misliš nisi ih mogao jesti? Jel nisu ista ko i sva druga kokošja jaja?

Odakle si nabavio koke? I ja bih dvije
Probal sam ih jesti i nisam osjetil neku razliku. Kad bi mi ih neko izlupal jel bi ih i danas ali da ih sam lupam nema šanse. Da oprostiš ali gade mi se, ko i guščja kak sam napisal.
Ponavljam, da mi ih neko posluži i da neznam pojel bi ih u slast.
To ti je kod mene u glavi poremečaj ;)
Od kud je to stari nabavil ja nemam pojma, a i to je bilo brije 10 ako ne i više let kad je u mom kraju bilo fora imati zelena jaja.
Zbog mog poremečaja ih se riješil...
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Evo naručio sam 10 jaja Araukane za nasad 😂. Pa ćemo kod kolege u inkubator...

3e jedno jaje... Ali jeftinije nema 😁.

Valjda će od 10 jaja biti 2 koke, a pjetliće ćemo po selu podijeliti 😂.

Nadam se da će uspjeti jaja...
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
778
Vjerujem da je inkubator znatno većeg kapaciteta, a iz iskustva znam da je bolje leženje popunjenijem inkubatoru. Predlažem da nabaviš još oplođenih jaja od susjeda ili preko njuškala pa popuniš inkubator. Gledao
sam na njuškalu australorp ili new hampsire - kombinirane pasmine - jaja za nasad po 1 euro. Naravno
možeš nabaviti jaja od pasmina koje ti preferiraš.
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Je je , zna i kolega to. Pripremamo jaja da ga popunimo do kraja...njemu i tako nikad dosta kokoši pa mu ne smeta ....

A ako ovdje bude više od dve koke iz ovih 10 jaja dobit će i pijetlove i koke. Meni trebaju samo 2 koke...
 

Najnoviji postovi

Na vrh