B
BAGERISTA
Guest
Nemam dimnjak, a nisam ga za sada ni mislio praviti.
Želim da napravim onu pravu starinsku kuću ognjištaru, s tim da je u tim kućama ognjište bilo u ravni sa podom, dok ja planiram da ga podignem za 20cm.
Slažem se sa josixsom a da treba na neki način da se dovede vazduh, da li kroz pod ognjišta, kao što je to kod Bageriste u kaminu, ili na taj način što će se napraviti neki otvor u zidu sa mogućnosti otvaranja i zatvaranja još ne znam.
Imao sam ideju da kroz ognjište sa vanjskog zida dovedem svješ vazduh (kao kod Bageriste) i da napravim neku klapnu za zatvaranje ali nisam siguran da li da dovodim vazduh pod vatru, ili u prostoriju?
Prvo moraš napravit dimnjak,,i onda tek riješavaš dim,,,inače nemože dim izač,,ni na rupu,,ni više njih,,,pa da imaš i ventilator,,,neče ga istijerat vanka...
Ako delaš ognjišče,,,onda ide gotova podloga 20-25cm,od poda,,,a on bude ako nije ukopan,,,,sa strane obložene špalete(nači izbočina iz zida )isto oko 20-tak centi,,,,,ali mora bit..spajaš ga s dimnjakom,,,,i na gornjem dijelu stavi cijev ili jaku šipku,,,da moreš obisit komoštre(nači savijeni komad na ča se obijesi laveč,kotal,,),,,zrak mu dovedi od dole,,,na izlaz di je ložište,,,i tamo napravi da ga moreš zatvarat,,,a ne na zidu,,di je ulaz,,,,,,,tamo ide mrežica.i niš više.....
napa iznad dolazi mala,,,,i ide u piramidu,,,kratku,,,i mora bit izvučena najmanje ko ložište.,,,,,a i malo više.i odmah si stavi svijetlo,,ispod nje,,da moreš upalit kad ča pečeš ili kuhaš...........
Bez obzira,,,na to možeš napravit da dimiš meso,,,,,,,,samo zatvaraj one rupe,,,i pusti da more cirkulirat zrak kroz prostoriju,,,napravi male prozore,,,,ili ako ne da rupe moreš začepit,,kad se društvo skupi,,,da ugriješ prostoriju,.......
I ako radiš ognjišče,,,,,imat češ najtoplije najviše grije.............
Slobodno pitaj,,nemoj da moraš razbijat rušit.........