• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Objekti - Šupe za smještaj traktora i mehanizacije

ASPIRELTE

Novi član
Tu od
24 Srp 2025
Poruka
14
Ja sam slagao na betonsku ploču, možeš i na zemljovlažni beton( ploča mi je bila nekako lakše, spustiš i nemaš više centriranja nikakvog, samo slažeš kao lego kocke .

Naprijed sam ostavio cca 20x20 cm luft te sam kasnije to zalio betonom pa se dobio neki zub ispred kocki mada ne može to nikuda, jedna ima 1300 kg .

Iza sam stavio drenažnu cijev fi 160 i zasipao tucanikom, u visini dvije kocke( tu je slika jedne), te stavio geotekstil preko kamena i sve zatrpao zemljom i to je to. Šalanje, betonaža i postava kocki ravno dva dana. Tako da je super to, možeš brzo riješiti nešto takvog ako ko ima problem.
E ovo je pravi savjet. Imam sličnu situaciju ali ne toliko visoko

Ovo ti je možda jeftinije sa tubing ima dosta objekata napravljeno od toga, jeftino i brzo, još uvijek stoje, nije vjetar odnio a sumnjam da imaju dozvolu
Mislim da će tako nekako i biti

Jedino ograničenje je što se takav lučni objekt teško toplinski izolira
Meni je bitna izolacija zbog hlađena i grijanja a i zbog zvuka

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,188
Pozdrav svima. Novi sam ovdje. Nadam se da sam pogodio temu.

Uglavnom planiram si radit radionu. Nekih 8X6 i min. visine 4m, na jednu vodu što jednsotavnije. Moje pitanje je šta je bolje i jeftinije da zidam ili da pravim metalnu konstukciju i da je obložim panelom. Jeli neko imao sličan projekt
Pozdrav,
Da ne bude zabune, pročitao sam ovo sve, uzduž i poprijeko.

Kao prvo podržavam onaj savjet o nagibu krova koji je dao forumaš @nimrennermin od 35 stupnjeva. Prvenstveno radi dokazanih realizacija i u mojem vlasništvu.

Također je i @ZJ dao kvalitetne odgovore.

Sada da se vratim tebi kolega. Razumijem da nemaš toliko iskustva kao neki ovdje prisutni, a iskusni ljudi. Mi smo prošli svoje kalvarije života, zato znamo svašta.
Ja sam osobno sam sebi davno zidao garažu radionu od betonskih kvadri, krov je na jednu vodu, grede su 14x14. Izgradio prije cca 35-37 godina bez papira i dozvola, a prije cca 3 godine sam ju legalizirao, dakle i sve platio. Sad je legalna.
Izradio sam sebi dva kukuružnjaka, zavarivanjem. Između sam složio veliku višenamjensku natkrivenu betoniranu ploču. Gore je krov na dvije vode, sve veliko i funkcionalno.
Sestri smo izgradili garažu i dodatni prostor od betonskih kvadri, s krovom na dvije vode.
A mlađoj sam kćeri i zetu 2019. izradio, natkrivenu terasu, plus šupu, plus korisnu nadstrešnicu, krov lim na dvije vode. Sve kao montažno, doslovno na šarafe. Zašto, radi legalnosti i papira.

I da sebi sam također izradio vrtnu sjenicu, malo ukrašene bravarije itd., krov na 4 vode, šindra. Jako sam pazio na kvadraturu, da ostanem legalista, jer kod nas je normalno imati papire, upotrebnu dozvolu itd.
Cijene, nitko nezna kako ti možeš ili ne možeš nabaviti svoj materijal. Ja sam nešto od greda dobio badava od trgovine kojoj sam spasio par elektro viličara. Majstora nemaju, a drveta kao u priči, meni je to bio dobitak kao na lutriji.

Eto dok pročitaš ovaj moj esej ne moraš se ljutiti, ja odmaram i ljutim se dok vidim da i dalje idemo s krilaticom ajmo prvo prevariti sve, ako ne prođe onda probajmo samo nužno malo poštenije, tako nekako...
Za kraj složi si sigurno, da traje 1000 godina, ne improviziraj da ne nastradaš od svojih ruku djela.
Lp

ASPIRELTE

Novi član
Tu od
24 Srp 2025
Poruka
14
@plus Hvala na odgovoru. Što bi se ljutio. Što se tiče dugotrajnosti planiram to napravit kao "početni dio" da nekada u budućnosti može i nadograditi. Zato i ispitujem sve moguće opcije. Kako si zadovoljan sa izolacijom u toj radioni od betonskih blokova? Jesi stavljo još šta osim bloka? jesi frajkao?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,188
U mojoj je garaži po ljeti vruče, a po zimi zima. Ožbukana je izvana i iznutra, ipod krova je brodski pod. Vrata su čelična konstrukcija okviri, dolje lim, gore armirana stakla. Ne kurim nutra nikada po zimi.

Najnoviji postovi

Na vrh