• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Obnovljivi izvori električne energije - fotonapon, vjetar...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
Da, bit će 1F do daljnjega. Nisam do sad imao potrebe za 3F, tu i tamo zatrebam malo više kW jer imam standardni 7,36 kW 1F priključak pa izbaci limitator, ali naučili smo sad već ne uključivati više jačih uređaja.

Ako nekad zatreba 3F, radije kupim još jedan inverter pa napravim 3F jer podržavaju tu funkciju (do 9 komada se može spojiti ili paralelno u 1F ili u grupama za 3F, ovisi o željama, ne moraju sve faze biti jednake snage) nego se bakćem s HEP-om.

Inverteri su Sako Sunpolo 6 kW, paralelno ću ih spojiti i ograničiti na 2 x 4 kW kako ne bi radili na rubu. Time ću smanjiti grijanje i buku ventilatora, pojačati vijek trajanja, a ujedno ću imati failover ukoliko jedan krepa. Ujedno su i paneli oko 8 kW realne snage pa se sve vrti oko 8-ice što mi je idealno.

Koliko znam, sve LiFePO4 baterije odnosno ćelije su 3,2 V, a batery packovi većeg napona se rade kombinacijama. U mom slučaju će ići 16 komada u seriju za 51,2 V i onda paralelno s još jednom serijom od 16, znači 16S2P kombinacija ukupnog kapaciteta 20 i sitno kWh. Obje serije od 16 baterija će nadzirati dva odvojena BMS-a.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
@domy_os
Uobičajeni naponi za takve izmjenjivače su 48V (takvi su obično gotovi moduli) ...60V.
Sustavi s malim DC naponom su "sigurniji", samo su struje reda 150A (zavarivanje) za 4kW snage tak da mogu napraviti lijepu vatricu...ali su i znatno manje ekonomični od sustava s VN baterijama.
Prednost im je cijena...pogotovo ovak u samogradnji.
...Samo napravi metalnu kućicu negdje izvan kuće i obloži ju kamenom vunom...za svaki slučaj...

Za tu struju ja bi išel s 50...70mm2 vodičima radi velikih gubitaka na istima.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
U kojem smislu sigurniji? :)

Ovi pokućni inverteri nisu baš za tako ekstremne uvjete, smetaju im prašina, debeli minusi i visoka temperatura koja bi se razvila u tako nekoj kućici dok je vani +40°C. Na tavanu s otvorenim prozorima mi je u tim uvjetima 55°C, slično bi bilo i u toj kućici.

Išao sam na što veći napon baš kako bih smanjio gubitke i po svim izračunima 35 mm2 mora biti dosta, pogotovo što neću ganjati punjenje/pražnjenje do samih granica. Udaljenost od baterija do invertera će biti max 2,5 m, manje-više, jer baterije mislim držati na podu, a invertere na zidu. Za ove bliže baterije neću skraćivati kabel, sve treba biti jednake duljine radi jednakog pada napona među paralelnim paketima.

S panela dovodim do 500 V pa ni tu ne očekujem neke veće gubitke, sve ovisi gdje ću povući kabele jer paneli idu na drugu dvorišnu zgradu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Sigurniji za raditi, jer te nemre ubiti struja.
"Visokonaponske" baterije i odgovarajući izmjenjivači imaju do 600V (BYD), odnosno do 980V (Huawei) istosmjernu sabirnicu (gledano za 3f sustave), ali su im zato struje do najviše 20A.

Htjedoh reći da se ne bi usudil postaviti toliko baterija u kuću, već bi to napravil izvana, u protupožarnom ormaru.

35mm2 je termički dosta, ali je bolje iti na 50mm2 radi pada napona, odnosno gubitaka.

Dva paralelna bloka baterija...ja sam shvatil da svaki blok bude na svojem izmjenjivaču?

Glede dovoda s panela...postavi 6mm2 kabele radi pada napona.
Pri meni su 4mm2 (paneli mogu dati do 10,5A), ali nisu dugačke linije od panela do izmjenjivača, jer je izmjenjivač na pomoćnoj zgradi, a preklop on grid/off grid na kući.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
LiFePO4 baterije nisu opasne kao Li-Ion, čak i u kratkom spoju. Zlu ne trebalo, imam vatrodojavu u svakoj prostoriji.

Ne, za paralelni rad dva invertera oba battery packa moraju biti spojena na oba invertera, ovako kako je na slici.

1746515548565.png

Tu još idu četiri kabela za komunikaciju, ali nebitno za ovu priču.

Panele ću spojiti vjerojatno sa 10 mm2 jer bi moglo biti 20-ak metara do invertera, nisam još sve izmjerio.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Nemaš potrebe, a na MC4 (ovo 4 znači 4mm2) i nemreš spojiti deblje od 6mm2, jer su spojni limići premali, pa možeš imati lošiji spoj. Ako koristiš 6mm2, na 2x20m bude pad napona ispod 1,5V, kaj je zanemarivo (gubitak ispod 20W, za oba vodiča, pri maksimalnoj struji, a to je rijetko).
Pazi da su MC4 konektori isti kao na panelima, jer oni jesu slični, ali nisu kompatibilni, iako se daju uštekati.

Imaju li ti SAKO izmjenjivači dokumentaciju da mogu biti legalno na mreži? I zbog čega baš ta marka?
Ako baterije moraju biti paralelne, onda zbilja pazi na svaki cm vodiča, pogotovo ak su isti jako kratki.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
Ma mislio sam na panele direktno 4 mm2, a onda poslije na zajednički 10 mm2, vidjet ću još. Znam da je to s konektorima malo zeznuto...

Kakva dokumentacija mi treba za offgrid? :D Neću predavati ništa u mrežu.

Sako bezveze, činio mi se kao bestbuy u trenutku kupovine.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Nikakva ak je čisti off-grid.
Samo onda ga ne smiješ povezati na mrežu niti radi punjenja.
Da bi to mogel, trebal bi posebno regulator punjenja a posebno pretvarač, a ovo je hibridni izmjenjivač.

Savjetujem ti da se ne igraš s tim, jer nema bez veze HEP u svojem polju mrežni rastavljač.
Ako te znima više, može na PP.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
Stavi i ovdje, ako imaš nešto korisno.

UPS u sebi isto ima i pretvarač i punjač pa ne trebaš nikakve papire. Agregat isto? A sve to spajam na kuću, ali ne šaljem u mrežu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Da ali to nije besprekidno napajanje, jer na njemu postoji samo jedan smjer energije, a na izmjenjivačima nije tak.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,699
ZJ, ma kaj ti znaš? :hahah:
To si ugradio (koliko ono 32 panela) i već pozabil, otkad si se prikopčal na NE Krško :ppozdrav:

• Haha
Reactions: ZJ

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
Da ali to nije besprekidno napajanje, jer na njemu postoji samo jedan smjer energije, a na izmjenjivačima nije tak.
Kako nije? :) Postoji AC in i AC out, nije da preko jednog ide sve.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Da, ali postoji mogućnost smjera toka energije natrag, prema mreži, kojega nema na UPS-u

Na UPS-u postoji statička sklopka između mreže i izlaza i jedini mogući smjer energije je od mreže prema trošilima. Kod ovoga je moguć i suprotni smjer energije. Ovo je u osnovi On-Grid hibridni izmjenjivač, s mogućnošću fada u Off-grid modu, s kaj je potpuno različito od UPS-a.

Vjerujem da znaš kaj radiš, pa ti samo skrećem pozornost da takvu spravu ne smiješ priključiti bez odgovoarajuće EES.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,081
Ne znam kako bi se to moglo dogoditi osim da sam krivo spojim jer postoji odvojeni AC in i odvojena dva AC out priključka, na AC in ne pušta ništa u nijednom načinu rada, da ne znam što smrdam u postavkama.

Glavni RO ću grebenastom sklopkom 1-0-2 ili ATS-om odvojiti od mreže i skroz prebaciti na inverter AC out, jedino inverter AC in ostaje na mreži.

Na vrh