• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Obnovljivi izvori električne energije - fotonapon, vjetar...

oroz.lavender

Novi član
Tu od
20 Kol 2024
Poruka
10
A kako točno EES spašava Jožu? :D Oni će me kontaktirati telefonom da isključim elektranu ili doći do mene ili nešto deseto? Svako malo spajam agregat na cijelu kuću pa me čisto informativno zanima, procedura mi je uvijek ista i uvijek sve sam spajam baš kako bih izbjegao s*anja.

Što ako nemam sve ove dokumente koje traže? Kuću sam kupio gotovu i ne znam sve tehnikalije što traže, ali oko struje znam sve gdje što ide jer sam ispitao.

EDIT: EES šaljem prije ili nakon što sve instaliram, a ne pustim u pogon?
Za EES moraš imat projekt koji je potpisan od strane ovlaštenog ing.el.teh. . EES spašava Jožu tako da će ti prije puštanja elektrane u trajni pogon montirati novi ormarić (priključno mjerni ormarić) sa odgovarajućom zaštitom i znat će gdje moraju isključit objekt u ulici prije radova. U naprednijim državama montiraju sklopku koju mogu isključiti daljinski iz dispačerskog centra, no kod nas još uvijek ne. Također bi trebali montirat ormar na mjesto gdje mu mogu pristupiti s ulice, bez da ulaze u tvoje dvorište, ako ne tako onda sklopku s kojom mogu upravljati iz daljine.

Također nakon montaže za Dozvolu za trajni pogon moraš priložit atest instalacije itd. to sve moraju potpisat ovlaštene osobe.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,323
Smiješ imati nužno napajanje i cijelu instalaciju spojiti preko toga, ali za to mora biti 2/4-polna sklopka s 3 moguća položaja. To neki agregati mogu imati u sebi ("transfer switch", "change over"...).
No, pri tome na strani trošila ne smije biti izvora.
Kad imaš izvor, poput hibridnog izmjenjivača, onda je potrebno osigurati da energija ne može teći prema mreži u izoliranom pogonu, tj. treba spriječiti otočni rad (koji nije dozvoljen po EES).
Iako to očito "tvoj" izmjenjivač omogućuje, potrebno je dostaviti dokaz da je to stvarno tak. Zato trebaš hrpu papira i certifikata, i ne smiješ bez njih priključiti svoj sustav. Provjeri ima li taj izmjenjivač odgovarajuću dokumentaciju da je uopće dozvoljen za rad na HEP-ovoj mreži.

Svi sustavi s baterijama i hibridnim izmjenjivačima imaju neku "kutiju" u kojoj se fizički, sklopnicima ili prekidačima isključuje fizička veza s mrežom u off-grid načinu. To može biti u izmjenjivaču, i u dokumentaciji istog.
Osobno, draža mi je neka vanjska kutija, jer u slučaju kvara nema problema s isključivanjem i demontažom neispravnog dijela opreme.

Najnoviji postovi

Na vrh