• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Obnovljivi izvori električne energije - fotonapon, vjetar...

oroz.lavender

Novi član
Tu od
20 Kol 2024
Poruka
16
A kako točno EES spašava Jožu? :D Oni će me kontaktirati telefonom da isključim elektranu ili doći do mene ili nešto deseto? Svako malo spajam agregat na cijelu kuću pa me čisto informativno zanima, procedura mi je uvijek ista i uvijek sve sam spajam baš kako bih izbjegao s*anja.

Što ako nemam sve ove dokumente koje traže? Kuću sam kupio gotovu i ne znam sve tehnikalije što traže, ali oko struje znam sve gdje što ide jer sam ispitao.

EDIT: EES šaljem prije ili nakon što sve instaliram, a ne pustim u pogon?
Za EES moraš imat projekt koji je potpisan od strane ovlaštenog ing.el.teh. . EES spašava Jožu tako da će ti prije puštanja elektrane u trajni pogon montirati novi ormarić (priključno mjerni ormarić) sa odgovarajućom zaštitom i znat će gdje moraju isključit objekt u ulici prije radova. U naprednijim državama montiraju sklopku koju mogu isključiti daljinski iz dispačerskog centra, no kod nas još uvijek ne. Također bi trebali montirat ormar na mjesto gdje mu mogu pristupiti s ulice, bez da ulaze u tvoje dvorište, ako ne tako onda sklopku s kojom mogu upravljati iz daljine.

Također nakon montaže za Dozvolu za trajni pogon moraš priložit atest instalacije itd. to sve moraju potpisat ovlaštene osobe.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,257
Smiješ imati nužno napajanje i cijelu instalaciju spojiti preko toga, ali za to mora biti 2/4-polna sklopka s 3 moguća položaja. To neki agregati mogu imati u sebi ("transfer switch", "change over"...).
No, pri tome na strani trošila ne smije biti izvora.
Kad imaš izvor, poput hibridnog izmjenjivača, onda je potrebno osigurati da energija ne može teći prema mreži u izoliranom pogonu, tj. treba spriječiti otočni rad (koji nije dozvoljen po EES).
Iako to očito "tvoj" izmjenjivač omogućuje, potrebno je dostaviti dokaz da je to stvarno tak. Zato trebaš hrpu papira i certifikata, i ne smiješ bez njih priključiti svoj sustav. Provjeri ima li taj izmjenjivač odgovarajuću dokumentaciju da je uopće dozvoljen za rad na HEP-ovoj mreži.

Svi sustavi s baterijama i hibridnim izmjenjivačima imaju neku "kutiju" u kojoj se fizički, sklopnicima ili prekidačima isključuje fizička veza s mrežom u off-grid načinu. To može biti u izmjenjivaču, i u dokumentaciji istog.
Osobno, draža mi je neka vanjska kutija, jer u slučaju kvara nema problema s isključivanjem i demontažom neispravnog dijela opreme.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,257
No kako mi sve pomalo ide prema struji ... a od ove godine i FNE od 24.5kW pa...
Tolika elektrana baš i ne ide na "normalnu kuću", tj. za samoopskrbu, jer je najčešće ograničenje od 17,25kW (najviše 22kW). Jel' možda na OPG?
Evo ovo je najbolji primjer kako se stvari mogu iz temelja promijeniti u vrlo kratkom roku. Da mi je netko došao sa tom pričom prije 10-20 godina, kako će - u nekoj bližoj budućnosti - biti isplativo grijati se na struju - pomislio bih da je prilično lud. I sve to još na struju koju sam, doma, proizvodi.......
Bit će možda još 10g. isplativo onima koji sad imaju FNE...a nakon toga teško da će biti isplativo.
Ako se ima izbora, a "na selu" uglavnom ima, uvijek treba imati rezervni sustav, bez obzira koliko je to u nekom trenutku "neekonomično".

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,257
No kako mi sve pomalo ide prema struji ... a od ove godine i FNE od 24.5kW pa...
Tolika elektrana baš i ne ide na "normalnu kuću", tj. za samoopskrbu, jer je najčešće ograničenje od 17,25kW (najviše 22kW). Jel' možda na OPG?
Evo ovo je najbolji primjer kako se stvari mogu iz temelja promijeniti u vrlo kratkom roku. Da mi je netko došao sa tom pričom prije 10-20 godina, kako će - u nekoj bližoj budućnosti - biti isplativo grijati se na struju - pomislio bih da je prilično lud. I sve to još na struju koju sam, doma, proizvodi.......
Bit će možda još 10g. isplativo onima koji sad imaju FNE...a nakon toga teško da će biti isplativo.
Ako se ima izbora, a "na selu" uglavnom ima, uvijek treba imati rezervni sustav, bez obzira koliko je to u nekom trenutku "neekonomično".

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
421
To nikada ne možeš točno predvidjeti, jer tehnika po prirodi stvari napreduje, sve postaje jeftinije - a sa druge strane državni sustavi naočigled propadaju. Možda za desetak godina FNE postane jedini mogući izvor električne energije tamo gdje danas postoji priključak struje.... Neki su predviđali da će se arktik sigurno u potpunosti otopiti do 2014. (Al Gore et al) i da će porasti razina mora, pa se to nije dogodilo..... Nemoguće je predvidjeti ljudsku glupost.

Nego zanima me da li ima FNE na trekerima koji stalno 'hvataju' optimalni kut sunca ili je sve fiksno?

Posljednje uređivanje od moderatora:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,875
Mene zanima kako bi se to ponasalo pri vjetru od 150-200km/h.
5000€ nemam plina i struje u 5 godina.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,305
Žiroskop i meteostanica na njemu sve odrađuju automatski. Pri vjetru i oblačnom vremenu se postavlja horizontalno. Dobri temelji su naravno uvjet.

Bome ja imam i preko 5000 eura struje u 5 godina. Cijena sad od Nove ide gore, ali povećanje nakon potrošenih 3 MWh pada s 50 na 35% što mi ajmo reći ide u korist pa ćemo vidjeti novu cifru.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
421
Tracker sam uvijek zamišljao negdje pri zemlji, teško je zamisliti svrhu trackera visoko u zraku (makar i toga ima - ali tek onda temelji i konstrukcija stupa moraju biti masivni). Što se tiče cijene to bi moralo biti jeftinije, ali to ovisi o sposobnostima.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,305
Pri zemlji je naravno bolje, ali sve ovisi o raspoloživom prostoru, nekome je bolje staviti recimo 8 x 2 panela, nekome 4 x 4 panela. To znatno mijenja proporcije.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
421
Mene zanima kako bi se to ponasalo pri vjetru od 150-200km/h.
5000€ nemam plina i struje u 5 godina.
Pitanje je da li takve brzine vjetra izdrže i fiksne konstrukcije, a i same čelije....
Kolega je stavio prilično veliku FNE na farmu, pa se jedna čelija zapalila, kad je reklamirao rekli su mu da je netko bacio kamen, a sve postavljeno toliko visoko da je to malovjerovatno. Iz tog razloga nikada si to ne bih stavljao na krov kuće, samo dole i pored na sigurnu udaljenost, pa neka gori ako je suđeno. Da li postoji mogućnost postavljanja FNE na jednoj lokaciji i korištenje te struje (koja se transportira mrežom) na nekoj drugoj lokaciji unutar države?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,257
To nikada ne možeš točno predvidjeti...
Možeš, jer se postojećim korisnicima za 10 g., a novima od 1.1.2026. mijenja način obračuna proizvedene i potrošene EE, pa će grijanje strujom, u vrijeme kad nema proizvodnje, plaćati kao da FNE niti nema.
Nego zanima me da li ima FNE na trekerima koji stalno 'hvataju' optimalni kut sunca ili je sve fiksno?
To je skupo i komplicirano za održavanje, a i troši određenu količinu EE za svoj rad, pa je pitanje isplativosti sustava. To je imalo smisla dok su paneli bili skupi, a sad se takve stvari najjednostavnije riješe dodavanjem većeg broja panela.

...Kolega je stavio prilično veliku FNE na farmu, pa se jedna čelija zapalila... Iz tog razloga nikada si to ne bih stavljao na krov kuće, samo dole i pored na sigurnu udaljenost, pa neka gori ako je suđeno.
Kvalitetni izmjenjivači imaju AFCI zaštitu, pa isključe petlju u kojoj se problem pojavi.
Drugi, još sigurniji način, je ugradnja optimizatora na svaki panel (ili po dva panela na jedan optimizator, zavisno kakvi su), koji mogu isključiti određeni panel ako se pojavi problem s panelom, tak da FNE može nastaviti s radom, a na SCADA-i izmjenjivača se očita stanje panela.

Da li postoji mogućnost postavljanja FNE na jednoj lokaciji i korištenje te struje (koja se transportira mrežom) na nekoj drugoj lokaciji unutar države?
Za sad još ne, ali se spominje za bližu budućnost. U tom bi se slučaju, valjda, plaćala mrežarina a energija bi se valjda prenosila.

Posljednje uređivanje:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
421
Jasno je da je tracker skuplji od fiksne montaže, ali pomoću njega FNE može pokupiti daleko više energije tokom dana, FNE daje maksimalnu snagu ranije u danu i duže tokom dana. Tracker možda nema smisla dok možeš pumpati energiju u sistem pa onda povlačiti van kada FNE ne radi, ali koliko će ta (prilično velika) povlastica trajati? Lako bi se moglo dogoditi da će se struja u budućnosti obračunavati prema trenutnom odnosu dobava/potražnja, a onda će matematika FNE izgleadti loše (ako nemaš vlastitu bateriju).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,257
Već od sutra bude drugačiji obračun…ali još nema dinamičkih tarifa.
Rekoh, okretanje panela je imalo smisla kad su paneli bili skupi ili kad nema mjesta…ali ih nema bas puno u primjeni.
Jedna komercijalna elektrana s okretanjem panela (za koju znam) nalazi se u Čakovcu (otpad Unimer).
1767171971353.jpeg
a privatna je ona ispitna u Špansko u Zgbu
1767172885043.jpeg
Kaj se mene tiče, najjednostavnije i jeftinije je postaviti panele na tri strane (I, J i Z) da se dobije isto…jer su paneli dovoljno jeftini.
Ak nećeš na krov, napraviš ogradu…
Photovoltaik am Zaun: Solarzaun

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
421
Ovu u ZG sam vidio, to je već poodavno tamo. Bilo je to izgrađeno daleko prije ovog vala FNE elektrana. To je u gradu i ima prilično malo mjesta pa je logično da se čovijek odlučio na tracker. A i tada su čelije bile prilično skupe, kako si pisao. Uvijek sam se pitao da li je to oduvijek bilo spojeno na mrežu ili je to čovijek imao samo za svoje potrebe.
Kada imaš panele okrenute na tri strane kako je sa onom popratnom elektronikom, da li može biti jedna za više panela, jer ionako ne mogu svi raditi stalno u punoj snazi? Ovi paneli na koje sunce ne udara okomito isto daju struju, samo manje. Jedan drugi prijatelj ima panele na kući i kaže da mu je zimi proizvodnja daleko manja nego ljeti. Da li bi bilo isplativo danas - sa ovom cijenom panela - postaviti toliko panela da je proizvodnja uvijek maksimalna a što onda sa viškom kada proizvodnja nadmašuje nominalne potrebe?

Najnoviji postovi

Na vrh