• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito o poticajima i potporama

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,120
OPG je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji.

Isprike. Ne postoje poticaji za fizičke osobe. Samo za gospodarske subjekte.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,120
upisane u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik poljoprivrednih gospodarstava

Kako bi se ti upisao bez otvaranja OPG-a?

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
544
Bok.

Jel možda netko zna odgovor ?!

Imamo OPG s 8ha oranica, 6 ha livada i 8ha pašnjaka.

Za svih 24ha je prijavljeno 31.01. Intenzivna raznolikost

Za 4ha pašnjaka je prijavljeno 31.07 TVPV , jer to imamo pokriveno s UG.

Da li se uz te mjere može prijaviti ostalih 4ha pašnjaka na 31.02. Ekstenzivno gospodaranje pašnjacima ili ne ?

Da li mejera 31.02. koja se ne moze kombinirati s 31.07 na istoj arkod parceli može biti prijavljena na nekoj parceli koja nije pod TVPD ?

Hvala.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,906
Najsigurnije ti bude da odeš u agenciju za plaćanja, kod osobe kod koje prijavljuješ poticaj, i da nju pitaš što je moguće, a što ne.

Jasmin93

Član
Tu od
5 Ruj 2021
Poruka
83
Postoji mogućnost da kupim jednu parcelu koja je trenutno u zakupu, čovjek koji trenutno obrađuje ne želi kupit. Ako bi ju uzeo koja je procedura da ju upišem u poticaj, da li ovaj mora raskinut ugovor o zakupu recimo ako je ugovor na više godina, i ispisat iz ARKOD-a ili kako, pošto nisam do sada imao situaciju.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,845
Tako je...mora je ispisat. Onda ti upisat i mora ti potpisat prijenos prava. Moze biti bezobrazan i ne potpisat prijenos prava i onda neces moci dobit poticaj...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,760
Zanimljivo...
Ja sam pred 2 leta mijenjal polje.
Novo stečeno sam upisal (ne znam jel prije bilo pod poticajem ili ne), a za moje bivše nitko me nije nikaj pital.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,845
Cak i ako ne prima poticaj ali je imal prije upisano, mora prvo ispisati...tak sam ja imal parcelu pored sebe na koju nitko nije primal poticaj 5-6 god ali je bila prije upisana i moral ju je taj opg ispisat da bi ju ja upisal...
@ZJ svasta se radilo sa upisima i ispisima prije pa su to malo postrozili...pojedini su upisivali desetke hektara bez potpisa i pristanka vlasnika parcela...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,760
Žena u agenciji je nekome to izbrisala i upisala meni jer je parcela postala moje vlasništvo (Imal sam dokument iz gruntovnice) .
Ne vidim tu problem.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,906
To pravo se ne može samo tako izbrisati nekome i dati drugome. Za to postoji procedura za prijenos prava u agenciji za plaćanja. Postoji i nacionalna rezerva koja se može iskoristiti, npr. za zemlju koja nije bila do sada upisana u arkod ili za slične slučajeve.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,845
tako je...nebre ti samo nekome brisati a tebi upisati...i za upis i za prijenos prava mora ta osoba koja je imala potpisati zapisnik...osim ako taj netko u agenciji nije to napravio bez potpisanog zapisnika ili krivotvorenog potpisa...

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
154
Meni je rečeno da je jednostavnije kad prijašnji korisnik prava dođe u agenciju osobno, ali se da riješit i bez njega

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,599
Nisam v tome,pa baš ne kužim. Svi pišete o rigoroznim kontrolama poticaja. Ak je zemlja dobila novog vlasnika,kaj buš ti pokazal da raste na njoj za primljeni poticaj? Po meni bi ugovor o zakupu trebal postati ništavan,ak je zemlja dobila novog vlasnika i on je knjižen u gruntovnici

Na vrh