A slike bez teksta, komp. mi šteka i ne mogu staviti slike preko nj., pa sam slike stavio sa moba, i onda išao na komp, pisati (ali nisam stigao do 20 min
).
Prve dvije slike je malvazija na ruzi, a treća slika je fragola isto na ruzi, kojoj su ove godine grozdovi enormno veliki, inače budu i do četiri puta manji.
U potpunosti se slažem sa kolegom # plus u svezi cijepa.
Bijeli a ni crni cijep (kao sorta vinove loze) ne postoji!
Cijep (cip) je plenka koja može biti od vinove loze, voćke, povrća, ruža itd...
Kad smo mi posadili novi vinograd pred oh ho godina , moje zadatak je bio pribavljanje cipi.
Cipljevalo se je na zeleno. Glavninu cijepova sam uzeo iz susjedovog vinograda u kojemu je prevladavala malvazija, tako da je 95 % cipljeno malvazijom, i tri trsa su rovinjski teran i isto toliko crnog muškata. Iz našeg starog vinograda sam uzeo bijelu borgonju, muškat bijeli i mezulanu. I jedan trs je guštana, slična je malvaziji a ima odliku da najprije sazrije. U starom vinogradu još je dosta bila zastupljena brajdenica (kao i u svim ostalim starijim vinogradina) ali sad je ima jako malo, u našem vinogradu niti jedan trs. Inače je sorta koja je imala dosta nabijene grozdove i jako podložna truljenju, tako da je skoro isčezla. Bilo je dobro vino od nje, onako zlatno žete boje (bez ikakve kemije).
Inače u starom vinogradu je bilo dosta borgonje (bijele), koja je ranije sazrijevala, tako da smo od nje posebno radili vino, prije ostale berbe.
E da imali smo još jedan red hrvati ce (to je onako neko šaro) nit crno , nit bijelo, to smo isto radili posebno a i nije bilo nešto vino.....