A   slike  bez  teksta,   komp.   mi  šteka   i  ne  mogu staviti   slike   preko  nj.,   pa  sam  slike  stavio   sa  moba,  i  onda  išao   na  komp,   pisati   (ali  nisam  stigao    do   20 min

).
Prve  dvije  slike  je  malvazija   na  ruzi,   a  treća  slika  je   fragola   isto  na  ruzi,  kojoj   su   ove  godine  grozdovi  enormno  veliki,   inače  budu   i  do  četiri  puta  manji.
U  potpunosti   se  slažem  sa  kolegom   # plus   u  svezi   cijepa.
Bijeli   a  ni  crni  cijep   (kao   sorta   vinove   loze)   ne  postoji!
Cijep  (cip)   je  plenka   koja  može  biti   od  vinove  loze,  voćke,   povrća,   ruža   itd...
Kad  smo  mi   posadili   novi  vinograd   pred   oh ho  godina  ,   moje  zadatak   je  bio   pribavljanje   cipi.
Cipljevalo  se  je  na  zeleno.   Glavninu   cijepova  sam   uzeo   iz   susjedovog  vinograda  u  kojemu   je  prevladavala  malvazija,  tako  da  je  95 %   cipljeno   malvazijom,   i   tri  trsa  su   rovinjski   teran   i   isto  toliko   crnog  muškata.   Iz   našeg  starog  vinograda   sam   uzeo   bijelu   borgonju,   muškat   bijeli   i  mezulanu.   I  jedan   trs   je   guštana,   slična  je  malvaziji   a  ima  odliku  da  najprije  sazrije.   U  starom  vinogradu   još   je  dosta   bila  zastupljena   brajdenica   (kao   i  u  svim   ostalim   starijim   vinogradina)   ali   sad  je  ima  jako  malo,   u  našem   vinogradu  niti  jedan  trs.   Inače   je  sorta  koja  je  imala   dosta   nabijene  grozdove   i   jako  podložna  truljenju,   tako  da  je  skoro  isčezla.   Bilo  je   dobro  vino   od  nje,  onako   zlatno   žete  boje   (bez  ikakve  kemije).
Inače  u  starom   vinogradu   je  bilo   dosta   borgonje   (bijele),   koja  je  ranije  sazrijevala,   tako  da  smo   od  nje   posebno  radili  vino,  prije   ostale  berbe.
E da   imali  smo   još   jedan  red   hrvati ce   (to  je  onako   neko  šaro)   nit  crno , nit  bijelo,   to  smo  isto   radili  posebno   a  i  nije  bilo  nešto  vino.....