• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

J

jagodicabobica

Guest
Kako se zaštita od korova u vinogradu preporuča obaviti do početka svibnja
danas sam naletjela na ovaj dobar stručni savjet za poljoprivrednike.
Moji doma su to baš obavili ovih dana, a ja jedva čekam to slatko grožđe...:(inlove):

Koliko trseva imate i koja sorta?

250 trseva bijelog (maraština, debit i smederevka) i 250 crno (babić i plavina).
To nam je taman za obiteljsku upotrebu. Volimo si natočiti iza ručka i večere, a i popodne jednu laganu bevandicu kad utopli. :)
Malo sam se raspitala kod svojih da vam znam točno odgovoriti. ;)
Poznajete li vi ove vrste?

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
250 trseva bijelog (maraština, debit i smederevka) i 250 crno (babić i plavina).
To nam je taman za obiteljsku upotrebu. Volimo si natočiti iza ručka i večere, a i popodne jednu laganu bevandicu kad utopli. :)
Malo sam se raspitala kod svojih da vam znam točno odgovoriti. ;)
Poznajete li vi ove vrste?

Onako, površno. Ako se ne varam, vinograd se nalazi negdje u Dalmaciji?

B

BAGERISTA

Guest
Je prvi red i pol,je muškat,,,, poslje je malvazija,,,,i zadnji red je črno,,,sad čemo ič u sadnju,još črnega,,,,,,,dosadit,,ga..ovo sve ča fali bijelo........

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Je prvi red i pol,je muškat,,,, poslje je malvazija,,,,i zadnji red je črno,,,sad čemo ič u sadnju,još črnega,,,,,,,dosadit,,ga..ovo sve ča fali bijelo........

Koliko čokota imate?

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
Imam jedno pitanje...
Navodnavanje vinograda...
Prošla sezona je bila kao što i svi znamo suha..
Imamo oko 1000 cokota i cisterna mi doma stoji...
Pa bi svakih par dana otpeljao cisternu vode i spustio je po vinogradu....

Savjeti...

Dal to raditi ili ne?

Zalijevao bi bunarskom vodom

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Imam jedno pitanje...
Navodnavanje vinograda...
Prošla sezona je bila kao što i svi znamo suha..
Imamo oko 1000 cokota i cisterna mi doma stoji...
Pa bi svakih par dana otpeljao cisternu vode i spustio je po vinogradu....

Savjeti...

Dal to raditi ili ne?

Zalijevao bi bunarskom vodom

U pravilu se vinske sorte u kontinentalnoj hrvatskoj ne navodnjavaju, osim možda mladi vinogradi koji još nemaju jak korjen.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
U pravilu se vinske sorte u kontinentalnoj hrvatskoj ne navodnjavaju, osim možda mladi vinogradi koji još nemaju jak korjen.

Ma znam.. al kak je bila suša..mislis da bi mu smetalo malo vlage da dobije?
Znači redovi su jedno 30-35 metara i ja bi s vrha gore sa puta sa Creinom 2000 litri spustio vodu nizbrdo po cijelom trsju... :)

Znači mislis da nebi bilo dobro i da bi mu to moglo naštetiti? il bi ga "naucio" na zalijevanje pa to opet nebi bilo dobro.... :/

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
U načelu, se sve sorte navodnjavaju (po mogućnosti), jer inače dobiš 1000 kg grožđa a malo liti, što u konačnici daje izvrsno vino. Zamisli graševinu sa 14 % alc, kaj će ti to za gemišt, mrtav si nakon 3 čaše.
Međutim da bi sokovi kolali odozgo prema dolje i spašavali korijen kao pripremu za sljedeću sezonu ( jer se korijen najbolje razvija po zimi) potrebna im je voda, Za vrijeme suša vodu uzimaju iz bobica, ali to nije prirodni proces. To je prisilni proces.
Cijeli svijet navodnjava u kritičnim godinama, osim hrvata, koji naravno najbolje proizvode sve na svijetu.
Zato nam je tak kak je.
ako imaš mogućnosti u kritičnim godinama navodnjavaj.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
U načelu, se sve sorte navodnjavaju (po mogućnosti), jer inače dobiš 1000 kg grožđa a malo liti, što u konačnici daje izvrsno vino. Zamisli graševinu sa 14 % alc, kaj će ti to za gemišt, mrtav si nakon 3 čaše.
Međutim da bi sokovi kolali odozgo prema dolje i spašavali korijen kao pripremu za sljedeću sezonu ( jer se korijen najbolje razvija po zimi) potrebna im je voda, Za vrijeme suša vodu uzimaju iz bobica, ali to nije prirodni proces. To je prisilni proces.
Cijeli svijet navodnjava u kritičnim godinama, osim hrvata, koji naravno najbolje proizvode sve na svijetu.
Zato nam je tak kak je.

E onda bumo natakali od gore prema dolje, jer je susa proslu godinu previse "odnjela"...

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Ma znam.. al kak je bila suša..mislis da bi mu smetalo malo vlage da dobije?
Znači redovi su jedno 30-35 metara i ja bi s vrha gore sa puta sa Creinom 2000 litri spustio vodu nizbrdo po cijelom trsju... :)

Znači mislis da nebi bilo dobro i da bi mu to moglo naštetiti? il bi ga "naucio" na zalijevanje pa to opet nebi bilo dobro.... :/

Mislim da od toga nema nekakve velike koristi pogotovo ako je vinograd na brijegu, jako malo vode bi se upilo u tlo, ostalo bi se zbog pada ocijedilo. Kap po kap bi ovdje bilo idealno rješenje.

Zato nam je tak kak je.

Ne kužim baš što si htio reči, postotak alkohola ovisi isključivo o šećerima, a ne o vodi.
Navodnjavanjem svakako možeš povećati prinose ali na štetu šećera, pogotovo u krajevima gdje je kontinentalna klima.

Posljednje uređivanje od moderatora:
J

jagodicabobica

Guest
Onako, površno. Ako se ne varam, vinograd se nalazi negdje u Dalmaciji?
Da, zaleđe Šibenika. :icon_wink:
Ide dobro, glavno da se ima štogod za popit tu i tamo i mi smo zadovoljni. Nije nam stalo do prodaje jer nemamo ni više zemlje. Pa možemo reći da je sve ovo rekreativno. :(rofl):

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Jučer smo povezivali i špricali šogorov vinograd, cca 250 čokota.
Ne znam koje sorte su posađene, uglavnom sve je cijep.
Vinograd nije baš održavan redovito tako da vjerojatno dogodine sadimo novi.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Kako god ti kažeš, samo čudim se da sam prošle godine na mladim trsima od 4 godine doživio u jeku suše da mi je trs odustao živjeti dalje, jer je sve što je trebalo kolati otišlo dolje u korijen. Ove godine trs i dalje radi po starom, što znači da mu treba voda da funkcionira.
Ako si žedan, da li tražiš sunce da ugasi žeđ ili vode. Tako i trs.
Pričamo o navodnjavanju, ne o šećerima.
I tko kaže da uz navodnjavanje nemožeš dobiti visoke šećere ? Pa loza sama odlučuje kad joj što treba.
Druga je stvar , kad ti cijelu jesen pada kiša i nema sunca, onda imaš niske šećere. Šećeri ne ovise o vodi, već o suncu.
Osnova biljaka je korijen, ne stablo. Korijen odlučuje o svemu.

B

BAGERISTA

Guest
Koliko čokota imate?

Nekih 800komada,kad su pune,,,sad čemo dosadit sve ča fali,,,,,,,mislim stavit crno,,,,,jer ga imam najmanje....
Evo sad počele pupat,tako da če brzo prvo sumperivanje..

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
količina šečera u grožđu ovisi o nizu faktora..kao...o sortnoj karakteristici..o sadržaju kiseline u zelenoj bobici..o opterečenosti trsa..o vremenskim prilikama..itd..cijela nauka, ali zna se koje sorte imaju veči sadržaj šečera i sl.
Navodnjavanje je i te koliko korisno ..kap po kap, pogotovo kod mladih trseva koji nemaju još duboki korjenov sistem....a da ne pričamo o stolnim sortama...
Naravno u kišnim godinama se isključi...

Bagerista...što je to sumperivanje?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh