• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ja koristim staru frezu sa tomosovim motorom i šaram, vozim slalom, a ono nešto malo što preostane nakon toga riješimo ja i supruga sa Motikanom.

Ne bi se ni pokušao hrvati sa takvom motorizacijom neflax-kopačicom.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
A gle ... Nije to loša mehanizacija, ako učestalo održavaš pa ti je mekana zemlja. Samo ... skuupooo . Al, ako opet pogledaš da se to kupuje samo jednom u životu ( daj Bože kvalitete ) onda kupiš i pomiriš se za te novce. Na kraju krajeva, kičma je puno skuplj od tog frez-nastavka

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Donio je svojevremeno u gorice takav strojček naš bivši susjed i probao je okopati red trsja i ruže oko vikendice. Na kraju nije okopao ništa, mislim da je čak to vratio natrag gdje je kupio.
Ja sam uvjeren da mi je uvijek lakše ferzati nego kositi ili flaksati, a kamoli raditi sa takvim nazvao bi to skakavcem.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ja sam ove godine štihal oko trsa i metnul 7-20-30 + malo Uree.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Je da pravo ako imaš 100 trsi

A vjeruj mi da ni ovih 500-tinjak, koliko imam, nije neka prevelika muka ručno odraditi. Drugačije ni ne mogu. Stari nasad, nekada bio na kolcima, pa je ulazak i obrada mehanizacijom veća muka nego ručno ga obraditi.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Evo dečki,pri meni v goricami oko600 trsi negdi 800-900 kvadrati,kosim med redima s b.kosilicom i flaksericom a koli trsja malo okopam
.Odustal sam od frezanja jer neznam kaj bi stem dobil,metnul sam malo pod trsje(ZAKOPAL)
mešavinu slame,konjskog gnoja i micelja šampinjoni pa mi ve i gljive potiraju.
Dobro ja to delam zgušta i razmem da se vlki igrači nebreju tak ponašati.:icon_pidu:

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
A vjeruj mi da ni ovih 500-tinjak, koliko imam, nije neka prevelika muka ručno odraditi. Drugačije ni ne mogu. Stari nasad, nekada bio na kolcima, pa je ulazak i obrada mehanizacijom veća muka nego ručno ga obraditi.

Koliki bi razmak bio kad bi svaki drugi red izvadio ?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Precizno to nemrem reć, jer imam par dosta uskih redova, ali od prilike 1,5 - 1,8 m. A opet nisam puno riješil, jer nemam ni iznad ni ispod dovoljno manevarskog prostora. Ako uđem sa kultivatorm, opet problem, Ponavljam, stari nasad. Trsovi su sve osim onak kak trebaju biti. Ravni, u nizu itd itd

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Je kod vas u kraju. Da ostavim pofrezano, radnici bi se podavili u blatu u berbi. Dovoljna je i rosa ujutro da se blato poljepi barem po kasetama i onda od posla nema nista. Ili bi bilo problema s kombajnom. Ove godine covjek mi je 2 ha obrao po kisi, da je cista zemlja bila mogao bi se pozdravit i s njim i s grozdjem. Jer je vec bio zadnji tren.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Pa ne frezam ni ja barem mjesec dana pred berbu nego samo sa malčerom,nemoj mislit da je kod nas suha zemlja isto je ilovača,to je prašilo jer je dugo bilo bez kiše ovo je usred ljeta i freza ne ide duboko toliko da travu podere ispod trsiju,po sredini di se samo freza trav se brzo vrati,al to me ne smeta

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
E vidis kod mene se trava sporo vraca, ako sad potanjuram ne smijem ni slucajno vise dirat inace nista od nje.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Kod mene dode trava kroz mjesec dana za malčirat, ja obično dva puta prođem sa frezom pred berbu sa malčerom i bude ok,mi vozimo traktorom gajbice iz reda tako da ni blato ne smeta osim ako voda stoji,a bilo je i toga. Sad za par dana kreće prvo špricanje moglo bi bit zanimljivo ako ne prestane padat

Dubravac

Član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
200
Uzorano i pofrezano

EJtoZth.jpg

Dubravac

Član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
200
Pa gdje je kod vas tak crvena zemlja ?

Kraška crvenica, srednja-južna Hercegovina, Dubravska visoravan.
Na prelascima s krških brda (brežuljaka) prema pljima je crvenica pogodna za vinograde i rani krompir.

Najnoviji postovi

Na vrh