• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,833
Dobro ljudi moji koji je vama?

Decis ima karencu 3 dana na povrću... Extra doza... Ajde 6 dana...

Prva stvar

Druga stvar decis je kontaktno sredstvo. Malo bolje operi povrće prije konzumacije i to je to.

Pa nisi ga ebolom poprskala...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,232
ja sam inače šprical uši sa decisom, ali sam primjetio da je "nuspojava" bila da nema mi smrdljivaca...e sad jel slučajno ili ne, nznm, ali ih nema...

kokice

Novi član
Tu od
26 Pro 2020
Poruka
12
ja sam inače šprical uši sa decisom, ali sam primjetio da je "nuspojava" bila da nema mi smrdljivaca...e sad jel slučajno ili ne, nznm, ali ih nema...
Mozda smrdljivci dođu tamo gdje su uši, pa ako nema njih nema ni ovih. Uzrocno posljedicna veza 🫣

Dobro ljudi moji koji je vama?

Decis ima karencu 3 dana na povrću... Extra doza... Ajde 6 dana...

Prva stvar

Druga stvar decis je kontaktno sredstvo. Malo bolje operi povrće prije konzumacije i to je to.

Pa nisi ga ebolom poprskala...
Pa tako mi govori i suprug. I jos plus to sto smo sve nakon 2 sata oprali, potrosili smo sigurno 300litara vode. Ma mozda i vise. 25 minuta neprekidno iz gume. Mislite da se necemo potrovati? 🫣

kokice

Novi član
Tu od
26 Pro 2020
Poruka
12
Ja sam vec bila spremna sve povaditi iz zemlje i zapaliti.

Posljednje uređivanje od moderatora:

kokice

Novi član
Tu od
26 Pro 2020
Poruka
12
Nemoj se ljutiti. Al ja sad stvarno ne znam jel se zezas ili si ozbiljna.
Stvarno mi je zao ako ste me krivo shvatili. Ozbiljno sam to mislila napraviti. Jedan gospodin mi je tako i rekao. Dala sam si jos sansu pitati ovdje jer vjerujem u vase iskustvo. Da samo znate koliko sam tikvica i krastavaca i paprika pobacala posljednjih 5 dana. Ubrala sve sto je dozrijelo i bacila. Nemate pojma kako mi je sada u srcu lakse. Hvala na savjetu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,155
Kako to da isti pesticid, za određenu "kulturu" ima karencu 30 dana, a za nekakvo povrće samo 3 dana, iako ga prskamo praktički u istoj koncentraciji na hektar? Nadam se da pitanje nije smiješno, jako me zanima: zašto je za šečernu repu 30 dana, za vinovu lozu 7 dana, a za paradajz 3 dana. Kamo samo tako nestaje njegov utjecaj, otrovnost itd.? Molim jasne odgovore, jer mi je sve ovo sve manje jasno. Hvala unaprijed.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,833

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,155
@zoran89 zar zaista misliš da to sam neznam pronači i otvoriti.

OK idemo dalje.
Hajde pojasni mi sad za ozbiljno "procese u paradajzu" vani i u plasteniku, koji određuju tu razgradnju "otrovnosti", te zašto to ide tako sporo kod šečerne repe...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,833
Šećerna repa sporije raste ima sporiji metabolizam i povrće je. Raste u gustom sklopu gdje je zasticenija od nekih vremenskih utjecaja

Paradajz raste ko šuga I voće je.

Paradajz u plasteniku je zasticeniji od uv zračenja koje razgrađuje molekule pesticida.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,734
Ajd jedan switch uzmi za primjer. Za vinovu lozu 21 dan za sve ostalo 7. Zasto?
Nakon 7 je ok za konzumaciju ali utjece na fermentaciju mošta(kvasce).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,155
@NEWHOLLAND hvala što si se pridružio ovoj raspravi.

@zoran89 ne brini vodio sam ja takve rasprave i s školovanim stručnjacima. Na kraju razgovora je zaključak da zapravo i ništa nije baš tako kako se prikazuje.
Internet se bavi uklanjanjem pesticida s voća, ili povrća pranjem vodom, sodom bikarbonom, octom i svašta nešto drugim.

Pitam sad što sa sistemicima koji bi morali kolati u sokovima plodova i biljaka. Nisu samo na površini kao kontaktni.

Ma znam i ova rasprava ulazi u kriterij "u količini od 2,5 - 5 kg na hektar"... Tako je i s ovim karencama.

@NEWHOLLAND znam ja kako svić djeluje na vrenje i kvasce, bez brige. Ovaj moj nastup je težnja da svi budemo obrazovaniji.

@zoran89 Tebe molim daj mi poveznicu na pojašnjenja kako UV zrake djeluju na razgradnju pesticida. Želim si to proučiti.

Hvala Vam obojici.

Najnoviji postovi

Na vrh