Slično je i kod mene kolega @plus, uglavnom sam samo ja u vinogradu.Ali opet se pitam, pa treba li to više meni, mlade ne zanima, nikoga, niti imaju vremena, a ja imam i sad previše trsova 🤔
Do sada sam svake godine kupovao cijepove i sadio gdje je bila rupa. Od ove godine više to ne radim niti neću ubuduće jer pitanje je koliko ću ja još moći obrađivati svoj vinograd. Umjesto toga počeo sam raditi grebenice ili pokopnice. Znači, ostavim jednu mladicu po mogućnosti što niže iz susjednog trsa gdje mi fali i ne štucam ju nego ju ostavim da je što duža, a zatim u zimi ili na proljeće je savinem i položim u iskopani kanal cca 30 cm dubine i sprovedem do mjesta gdje fali trs i dignem uz kolac. Već slijedeće godine imaš urod na tom mjestu. Po mom iskustvu i pričanju starijih ljudi takav trs traje 10-15 godina.
Kada posadim cijep njemu treba 5-6 godina da dođe u puni rod, a i ti cijepovi koji se kupe po trgovačkim centrima ili na placu su upitne kvalitete i vrlo često nije sorta koja je deklarirana.