• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

JoGre

Dobro znana faca
Tu od
21 Lip 2019
Poruka
101
Ali opet se pitam, pa treba li to više meni, mlade ne zanima, nikoga, niti imaju vremena, a ja imam i sad previše trsova 🤔
Slično je i kod mene kolega @plus, uglavnom sam samo ja u vinogradu.
Do sada sam svake godine kupovao cijepove i sadio gdje je bila rupa. Od ove godine više to ne radim niti neću ubuduće jer pitanje je koliko ću ja još moći obrađivati svoj vinograd. Umjesto toga počeo sam raditi grebenice ili pokopnice. Znači, ostavim jednu mladicu po mogućnosti što niže iz susjednog trsa gdje mi fali i ne štucam ju nego ju ostavim da je što duža, a zatim u zimi ili na proljeće je savinem i položim u iskopani kanal cca 30 cm dubine i sprovedem do mjesta gdje fali trs i dignem uz kolac. Već slijedeće godine imaš urod na tom mjestu. Po mom iskustvu i pričanju starijih ljudi takav trs traje 10-15 godina.
Kada posadim cijep njemu treba 5-6 godina da dođe u puni rod, a i ti cijepovi koji se kupe po trgovačkim centrima ili na placu su upitne kvalitete i vrlo često nije sorta koja je deklarirana.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,285
Nemam iskustva s grobanjem cijepova, znam da to prolazi kod samoniklih sorti, kao hotela.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,954
Ide i kod cijepa. Samo ga nakon 2 lete oslobodiš od staroga. Otelu odma drugo leto. Samo moraš paziti da ti je šiba izrasla iznad cijepljenja,inače buš pogrobal divljaka

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
360
@lijeskakc Samo kaj loza više nije kaj je nekad bila. Odkopal si trs na jednom.kraju vinograda, a kraj korjena je bil na drugom. Ovo trsje danas ni nema pravi korijen jer sve dobije na "izvolte" pa nema potrebe da se razvija osim onog koša oko trsa. Može li on hraniti odmah drugi trs?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,954
@lijeskakc Samo kaj loza više nije kaj je nekad bila. Odkopal si trs na jednom.kraju vinograda, a kraj korjena je bil na drugom. Ovo trsje danas ni nema pravi korijen jer sve dobije na "izvolte" pa nema potrebe da se razvija osim onog koša oko trsa. Može li on hraniti odmah drugi trs?
Zato mu dok je mladi obrežeš gornje korenčeke tzv branduse. Onda on ide u dubinu i razvija pravi koren

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,916
Korijenje služi biljci da ju opskrbi hranom i vodom. Hrane baš i nema u dubljim slojevima zemlje. U tim dubljim slojevima biljka traži vodu. Ako se parcela navodnjava onda ni biljka nema potrebe da pušta korijenje duboko. To predstavlja problem ako se prestane sa navodnjavanjem, a nastupi suša. Onda biljka jako trpi jer nema razvijen korijenov sustav potreban za takve sušne uvjete. Kod vinove loze se moraju uklanjati brandusi, površinsko korijenje, onda biljka pušta dublje korijen i lakše se bori sa sušom.

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
360
Baš sad u subotu pričal jedan dugogodišnji vinogradar kak je sused posadil dio trsja novim cjepovima na kojima mu za godinu dana korjenje izašlo van iz zemlje. Kaže sve to on fino navodnjaval 🤔

Najnoviji postovi

Na vrh