• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Josipt40

Novi član
Tu od
5 Ruj 2016
Poruka
2
Dobar dan,
novi sam pčelar, nabavio sam 3 košnice i od 2 sam preselio po 1 okvir s medom i polenom, 2 s leglom sa po 2 ili 3 matičnjaka. Matičnjaci su bili smeđi pa smatram da su zreli. To sam radio u nedjelju 02.05. Jučer 04.05. sam otvorio te 2 nove košnice i unutra nisam našao matičnjake ali ni maticu prepoznao. Našao sam posvuda samo da je po jedan matičnjak otvoren. Dali se matica izlegla pa porušila ostale ili što se desilo.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
942
A gdje je stara matica? Ja kada razrojavam preselim staru maticu sa okvirom ili dva zatvorenog legla, medom i pčelama u novi nastavak. A u zajednici iz koje sam preselio staru maticu ostavim okvir sa najvećim zatvorenim matičnjakom. Ako su matičnjaci već zatvoreni zna biti kasno jer matica može izaći sa rojem pa ja to radim dok su još matičnjaci otvoreni i onda za 5-6 dana napravim redukciju matičnjaka i ostavim jedan najveći. Ili ako želiš imati mlade matice onda staru maticu baciš van ili ugnječiš a u staroj i novoj zajednici na okvirima ostaviš najveći zatvoreni matičnjak.

Što se tiče tvog slučaja ne znam šta se dogodilo, ako je matica izašla iz matičnjaka negdje je bila na okvirima, međutim ne smije se prebrzo gledati tu zajednicu jer matica pri pregledu zna odletjeti i više se ne zna vratiti. Kada se radi razrojavanje treba pričekati 7-8 dana i onda napraviti pregled.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
458
Pozdrav svima, trenutno imam 7 društava u ekstra stanju, povečao bih ove godine na 10-12 komada pa me zanima imaju li kakve popore za pčelare? Medno 👋🍻

Prilozi

• IMG_20240203_141030.jpg
    IMG_20240203_141030.jpg
    64 KB · Pregleda: 10
  • IMG_20240203_140947.jpg
    IMG_20240203_140947.jpg
    95.8 KB · Pregleda: 10

adoni96

Novi član
Tu od
19 Lis 2024
Poruka
1
Pozdrav svima otvaram temu u vezi pcelarstva .
Zanima me sta je potrebno znati za pocetnika , znaci potpuni pocetak u pcelarstvu , sta je potrebno kupiti od opreme , koje kosnice , sa koliko kosnica poceti , koliko treba novca a i truda i vremena ? ,Kao pocetnik kosnice bih bile stacionirane i dnevno koliko treba obilaziti pcele? Neko u taj posao ulazi kao hobi a neko da zaradi , i da li se moze zaraditi primer od 10 kosnica neka cifra a s vremenom povecavati pcelinjak ??

anton5

Član
Tu od
17 Velj 2014
Poruka
89
Prvo bih trebalo kupiti neku literaturu o pčelama i pčelarstvu. I najvažniji dio je da imaš nekog iskusnog pčelara od kojega moraš naučiti osnove.

Najnoviji postovi

Na vrh