• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
I kod nas,i bit če ga izgleda jako malo.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Kod mene prvi krenuo, štete od mraza nema......
Pazite na rojeve danas ih je bilo a u četvrtak ako se vrijeme stabilizira sve bu vani......

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Molio bi savjet ako netko ima malo vremena. Svi pčelarski forumi su neaktivni pa sam primoran ovdje pitati.

Dakle imam 3 košnice, ovogodišnji rojevi stari mjesec dana. Pregledavao sam ih prije 20 dana i prije 5 dana. Prije 20 dana je bilo dosta meda, po mojoj procjeni 15-ak kg po košnici i 3 okvira legla. Prije 5 dana je bilo 5-6 okvira legla ali je meda bilo drastično manje, oko 5kg po košnici. Ja pretpostavljam da je to zato što je bilo grozno vrijeme 10 dana pa nisu mogle prinositi a trošile su.

Sad mene zanima, pošto najavljuju grozno vrijeme idućih tjedan dana a one imaju relativno malo meda, da li bi ih trebao prihraniti? Pogaču imaju i jedu je, ali to je uglavnom mlada pčela pa pomišljam da im dam i nešto sirupa ali nisam siguran.

Hvala na svim savjetima i prijedlozima!

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ja nebi dodavao sirup jer će nešto i skladištiti pa češ imati svašta u medu kojeg budeš vrcao...ako ne misliš vrcati,sirupiraj...

Ps. Kad smo kod rojeva,kapario sam rojeve prije par tjedana.reko 10 komada ću uzeti,dogovorimo po 300kn.kaparim 600kn,ostatak po isporuci..
Zove lik,dodji po rojeve,ogromni su,ali samo 2..ja košnice u auto,istresemo rojeve,dodjem doma i drugi dan pogledam...3 hebena okvira zauzima roj..zove me jucer da opet ima rojeve,velim hvala nemam para više...
Predlani mi je kolega poklonio roj koji je zauzimao 1 i pol lr nastavak...toliko o veličini...

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Ja mogu reći da sam zadovoljan. Rojeve sam platio 250, 2 su zauzimala 8 okvira a treći 6 okvira i dobro se razvijaju ali ovo vrijeme ih ubija. Ne planiram vrcanje ove godine jer izgleda da neće biti ništa za vrcanje. Jedini cilj mi je da sve 3 košnice dožive proljeće. Prošle godine sam imao jednu košnicu i umrle su od gladi pa me strah da mi se ne ponovigreška!

Hvala na savjetu!

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
A šta bi ti od roja... Tri okvira pčela u ovako hladno vrijeme je super....
Nije ti isto kad otvoriš košnicu na +25 i na +15 stupnjeva,,,,,

Ja sam neki dan skinuo roj i kad sam ga stavio u nukleus ispada da je pun nukleus pčela (7 okvirni) a kad izvadiš okvire ispadne ti 3-4 okvira pčela.....

Drugi put dogovori kilažu ili kupuj pčele na okvirima (moja preporuka).....

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Molio bi savjet ako netko ima malo vremena. Svi pčelarski forumi su neaktivni pa sam primoran ovdje pitati.

Dakle imam 3 košnice, ovogodišnji rojevi stari mjesec dana. Pregledavao sam ih prije 20 dana i prije 5 dana. Prije 20 dana je bilo dosta meda, po mojoj procjeni 15-ak kg po košnici i 3 okvira legla. Prije 5 dana je bilo 5-6 okvira legla ali je meda bilo drastično manje, oko 5kg po košnici. Ja pretpostavljam da je to zato što je bilo grozno vrijeme 10 dana pa nisu mogle prinositi a trošile su.

Sad mene zanima, pošto najavljuju grozno vrijeme idućih tjedan dana a one imaju relativno malo meda, da li bi ih trebao prihraniti? Pogaču imaju i jedu je, ali to je uglavnom mlada pčela pa pomišljam da im dam i nešto sirupa ali nisam siguran.

Hvala na svim savjetima i prijedlozima!

Jesi ti to proširivao iii ti to sve još držiš u jednom nastavku... Moglo bi se to tebi izrojiti opet....
Sirup i pogača u sred bagremove paše, ja bum se vubil......

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Bilo je popriličlno toplo i 3 okvira pčela..znam o čemu pričam,a 10e po okviru je malo previše trenutno..jad i bijeda od roja!
Koje bagremove paše?misliš onog bagrema kojeg je mraz poharao,ili onog kojeg nije poharao pa ga već 4 dana pere kiša??slaba vajda od bagrema,barem kod mene!
Kada me čovjek zvao rekao je da su rojevi veliki i nisam niti sumnjao da njegov veliko za moj pojam je sića,a kad sam došao kod čovjeka,2 djeda sa ukupno 200 godina,pčelare,košnice razbacane po livadi,okvira na sve strane,nastavaka trulih,itd...

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Bilo je popriličlno toplo i 3 okvira pčela..znam o čemu pričam,a 10e po okviru je malo previše trenutno..jad i bijeda od roja!
Koje bagremove paše?misliš onog bagrema kojeg je mraz poharao,ili onog kojeg nije poharao pa ga već 4 dana pere kiša??slaba vajda od bagrema,barem kod mene!
Kada me čovjek zvao rekao je da su rojevi veliki i nisam niti sumnjao da njegov veliko za moj pojam je sića,a kad sam došao kod čovjeka,2 djeda sa ukupno 200 godina,pčelare,košnice razbacane po livadi,okvira na sve strane,nastavaka trulih,itd...

Tri okvira pčela je dobar roj, to ti govorim...
Ja uvjek ljudima preportučam kupovinu pčela na okvirima i onda znaš kaj kupuješ....
Kod mene i danas po kiši lete ko lude jer bagrem medi, mraz ga je oštetio samo po udolinama....

Buba

Član
Tu od
29 Tra 2015
Poruka
43
Blago tebi, i tvojim pcelicama...
Lista jednog na bagremu nema kod nas, o cvijetu da i ne govorim...

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Jesi ti to proširivao iii ti to sve još držiš u jednom nastavku... Moglo bi se to tebi izrojiti opet....
Sirup i pogača u sred bagremove paše, ja bum se vubil......

Stavio sam 2. nastavak i još ima 5-6 okvira gdje uopće nisu ni taknule satnu osnovu tako da se ne brinem oko rojenja uskoro.

Neznam kak je kod vas ali ovdje je svaki dan kiša ili vjetar i pčele ne mogu uopće raditi. Zalihe hrane su im vrlo male, šta drugo da radim nego da prihranim?

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Stavio sam 2. nastavak i još ima 5-6 okvira gdje uopće nisu ni taknule satnu osnovu tako da se ne brinem oko rojenja uskoro.

Neznam kak je kod vas ali ovdje je svaki dan kiša ili vjetar i pčele ne mogu uopće raditi. Zalihe hrane su im vrlo male, šta drugo da radim nego da prihranim?

Nije dovoljno samo staviti novi nastavak, moraš i pčele povuči u njega a to radiš prevješavanjem legla.... Dakle 1-2 okvira sa zatvorenim leglom digneš u gornji nastavak (u sredinu naravno) a SO stavljaš dole do legla.....
Nemoj to raditi prije ponedeljka i prolaska ove hladne fronte......

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Nije dovoljno samo staviti novi nastavak, moraš i pčele povuči u njega a to radiš prevješavanjem legla.... Dakle 1-2 okvira sa zatvorenim leglom digneš u gornji nastavak (u sredinu naravno) a SO stavljaš dole do legla.....
Nemoj to raditi prije ponedeljka i prolaska ove hladne fronte......

Napravio sam sljedeću stvar. Novi nastavak sam stavio na podnicu i u sredinu sam stavio okvire sa leglom a stari nastavak sam stavio na njega i u njemu je bio pelud i med. Tako sam dobio savjet, neznam jel ispravno ali se dobro razvijaju. Sad ima legla u oba nastavka ali još imaju praznih okvira i onih sa neizrađenim saćem tako da mi se čini da nebi trebalo biti rojenja!

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Napravio sam sljedeću stvar. Novi nastavak sam stavio na podnicu i u sredinu sam stavio okvire sa leglom a stari nastavak sam stavio na njega i u njemu je bio pelud i med. Tako sam dobio savjet, neznam jel ispravno ali se dobro razvijaju. Sad ima legla u oba nastavka ali još imaju praznih okvira i onih sa neizrađenim saćem tako da mi se čini da nebi trebalo biti rojenja!

Nije ti baš mentor, pčela ide prema gore i novi nastavak se stavlja gore a ne dole. Tako stimuliraš pčele da prenose med gore i stvara se privid unosa i matica bolje leže......

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Nije ti baš mentor, pčela ide prema gore i novi nastavak se stavlja gore a ne dole. Tako stimuliraš pčele da prenose med gore i stvara se privid unosa i matica bolje leže......

Ima mi to smisla, ali sad je gotovo. Dobro je ona zalegla, samo je ovo vrijeme užasno. Kiša i vjetar su pola bagrema poskidali cvjetove, neznam oće imati na ćemu prezimiti ako se ovako nastavi...

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Neki dan pomago nesto kolegi pcelaru a on kuka ko malo dijete....svaki dan ove kise gubi 250 evra....prosle godine izvrco oko 900 kila bagremovog meda

Tu od
13 Pro 2015
Poruka
54
Neki dan pomago nesto kolegi pcelaru a on kuka ko malo dijete....svaki dan ove kise gubi 250 evra....prosle godine izvrco oko 900 kila bagremovog meda

Računaj da jedna košnica na bagremu može donjeti 30+ kg meda a ove godine ako bude 10 možemo biti sretni...
Ovaj tjedan koji dolazi može još spasiti situaciju ali uglavnom bagrem nebu dao ni prosjek... Amorfa navodno isto smrzla pa sad ovisimo o lipi i kestenu da se ipak nekaj skupi. još ako bude suša pa skuri zlatošipku trebalo bu puno prihrane a to košta......

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Evo novog problema s kojim se neznam snaći.

Od tri košnice, jedna je vidljivo najslabija iako je na početku bila možda i najjača. U zadnja 2 tjedna je naglo oslabila, iako je imala dosta legla. Ima malo pčela i one nekako nevoljko rade. Uglavnom stoje na letu i tek tu i tamo poneka nešto donosi dok ove druge dvije košnice rade sve u 16. Ja sam ju danas otvorio i vidio da legla ima jako malo, 3 okvira ali ne skroz puna i pčela je jako malo. Npr u ove dvije pčele zauzimaju 16-17 okvira a ovdje jedva 10. Također sam našao nekih 10-ak matičnjaka u toj košnici. Sad po onome što sam čitao, čini mi se da je matica nekako stradala i da one sad rade novu. Ne vjerujem da se spremaju rojit jer imaju 7-8 okvira sa satnim osnovama koje nisu ni počele raditi, ima ih jako malo i uopće ne "zuje".

Bilo kakav savjet bi mi dobro došao, hvala unaprijed!

Na vrh