Molio bi savjet ako netko ima malo vremena. Svi pčelarski forumi su neaktivni pa sam primoran ovdje pitati.
Dakle imam 3 košnice, ovogodišnji rojevi stari mjesec dana. Pregledavao sam ih prije 20 dana i prije 5 dana. Prije 20 dana je bilo dosta meda, po mojoj procjeni 15-ak kg po košnici i 3 okvira legla. Prije 5 dana je bilo 5-6 okvira legla ali je meda bilo drastično manje, oko 5kg po košnici. Ja pretpostavljam da je to zato što je bilo grozno vrijeme 10 dana pa nisu mogle prinositi a trošile su.
Sad mene zanima, pošto najavljuju grozno vrijeme idućih tjedan dana a one imaju relativno malo meda, da li bi ih trebao prihraniti? Pogaču imaju i jedu je, ali to je uglavnom mlada pčela pa pomišljam da im dam i nešto sirupa ali nisam siguran.
Hvala na svim savjetima i prijedlozima!
Bilo je popriličlno toplo i 3 okvira pčela..znam o čemu pričam,a 10e po okviru je malo previše trenutno..jad i bijeda od roja!
Koje bagremove paše?misliš onog bagrema kojeg je mraz poharao,ili onog kojeg nije poharao pa ga već 4 dana pere kiša??slaba vajda od bagrema,barem kod mene!
Kada me čovjek zvao rekao je da su rojevi veliki i nisam niti sumnjao da njegov veliko za moj pojam je sića,a kad sam došao kod čovjeka,2 djeda sa ukupno 200 godina,pčelare,košnice razbacane po livadi,okvira na sve strane,nastavaka trulih,itd...
Jesi ti to proširivao iii ti to sve još držiš u jednom nastavku... Moglo bi se to tebi izrojiti opet....
Sirup i pogača u sred bagremove paše, ja bum se vubil......
Stavio sam 2. nastavak i još ima 5-6 okvira gdje uopće nisu ni taknule satnu osnovu tako da se ne brinem oko rojenja uskoro.
Neznam kak je kod vas ali ovdje je svaki dan kiša ili vjetar i pčele ne mogu uopće raditi. Zalihe hrane su im vrlo male, šta drugo da radim nego da prihranim?
Nije dovoljno samo staviti novi nastavak, moraš i pčele povuči u njega a to radiš prevješavanjem legla.... Dakle 1-2 okvira sa zatvorenim leglom digneš u gornji nastavak (u sredinu naravno) a SO stavljaš dole do legla.....
Nemoj to raditi prije ponedeljka i prolaska ove hladne fronte......
Napravio sam sljedeću stvar. Novi nastavak sam stavio na podnicu i u sredinu sam stavio okvire sa leglom a stari nastavak sam stavio na njega i u njemu je bio pelud i med. Tako sam dobio savjet, neznam jel ispravno ali se dobro razvijaju. Sad ima legla u oba nastavka ali još imaju praznih okvira i onih sa neizrađenim saćem tako da mi se čini da nebi trebalo biti rojenja!
Nije ti baš mentor, pčela ide prema gore i novi nastavak se stavlja gore a ne dole. Tako stimuliraš pčele da prenose med gore i stvara se privid unosa i matica bolje leže......
Neki dan pomago nesto kolegi pcelaru a on kuka ko malo dijete....svaki dan ove kise gubi 250 evra....prosle godine izvrco oko 900 kila bagremovog meda