• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Atppt

Aktivni član
Tu od
10 Sij 2021
Poruka
256
Onda ti se budu samo rojile. A od 10 rojeva koji ti pobjegnu možda 1 bude uspio opstati u prirodi. U gradiću si da nećeš imati problema s susjedima?
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Zdravo Zivo moji forumasi,da se javim u vezi mojih pcela.
Danas bila revizija,dosao kolega da vidimo stanje moje kosnice,posto sam pocetnik i nemam pojma s pojmom u vezi pcela.
Kad smo prisli kosnici ispod Drijena u hladovini,odmah je rekel tu nebu nista stoga jer su u hladu.Digao je onaj poklopac i vidjeli se okviri sa puno pcela,uzeo je masku za glavu jer kaze mogle bi biti nervozne posto su u hladu.Izvadi on jedan okvir,pa drugi i kaze :Ovo je cudo,da to nekom pcelaru pricam nebi mi vjerovo,zajednica je zdrava i bogata ima meda te smo zamijenili dva okvira(nije ih izeo vise)da matica ima gdje da lijeze.Nije ga ubola nijedna kao ni mene, koji sam stajao pored njega i pridrzavao okvire pune pcela i meda, pcele su mi bile i u kosi al se nisam time opterecivo(naravno da me malo hvato strah),stresao je pcele pomocu grancice zamijenio okvire,pronasli smo i maticu i sve fino zatvorili.On ih je samo radi predstroznosti jos zadimil radi Vareole.
Kaze da to nije dozivio nebi nikome vjerovao,zatim mi napomenuo da ih moram stavit na sunce ali ih prethodno moram premjestoti najmanje 2 kilometra na dva tjedna,da zaborave sadasnje mjesto.
Navecer ih premjestam a za dva tjedna vracam,naravno na sunce i pruzicu im svoju ljubav kao i do sada te vjerujem da ce mi biti zahvalne i zdrave.
Dali vjerujete da pcele osjete nasu ljubav,dali vjeruete da smo svi povezani i zavisni? 👨‍🌾
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Pusti ljubav u ovom slučaju što se tiče pčele u kosi. Uvjek moraš biti obučen kao da ideš u rat. Jer pčele ako krenu onda je i jedan ubod previše a kreće njih desetine i stotine. Pamet u glavu i med u bačve.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Hvala jossipe,evo i juce me jedna piknula,posto sam ih uznemirio lijepljeci stiropor na kosnicu.Ktomu u vrat,skvo se malo prestrasila i stalno me pogledavala a ja onu svoju...more se pjeni jeebe se meni.
Moje misljenje, ako se bojis tih divnih stvorenja onda ih se okani,one osjete ljudsku ljubav i namjeru,nazalost mnogi to ne razumiju. 👨‍🌾
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Jedan pčelar iz okolice Zadra nakon stotine uboda kroz karijeru umro je od jednog uboda u vrat. Što se tiče ljubavi i da li pčele to osjete, ima dana kada su posebno agresivne pogotovo u vremenima kada se razvijaju a meda nema tako da je dovoljno taknuti košnicu i sve kreću na tebe. Što se tiče stiropora i ostalih zaštita pred zimu odavno sam to napustio, već godinama je kod mene preko zime otvorena podnica a više ni papir ne dodajem na poklopnu dasku. Kao da je ljeto a spremne su za zimu. Bitno je da imaju meda a hladnoća im je u ovim vremenima prijeko potrebna jer prvi pogotovo drugi mjesec znaju biti posebno topli a onda se previše razvijaju i kasnije stradavaju u proljetnim mrazovima kojih ima i u četvrtom mjesecu. A sve i da nekada zimski mjeseci i budu posebno hladni ne zaboravimo da su pčele preživjele ledeno doba.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Hvala jossipe,ja ucim a kolega pcelar mi to savjetovao u vezi zastite,mozda imas pravo sve prepustit majci prirodi,tako sam i prvobitno zamislio. 👨‍🌾
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Mislim da ti sad nije vrijeme za širenje legla, niti za seljakanje sad I'm je najbitniji mir (i naravno hrana) i nediraj do proljeća još jedino tretman oksalnom ako ga radiš.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Zdravo zivo moji forumasi,evo izvjestaja o mojim pcelicama.Na proljece iz kosnice (LR)stavljena gore na plodiste dva medista prije vrcanja na dva tjedna,dobio 13kg meda,zatim Bagrema 27.5kg,nakon tjedan dana jos 6kg posto sam primjetio da i u medistima(na jednom bila rupa,istrunuli nastavak a kolega reko nek ostane otvoreno) ima larvi te nisam vrcao te okvire.
On je napomenuo da je 42g. pcelar i nikad bolja godina a bagrem je vrcao na dva puta.
Ja mu napomenuo da ja ne kuvam sirce i nezahvaljujem Stvoritelju za lijepo vrijeme kuurac bi on vrcao toliko,no otom, potom.
Evi i jucer predvecer mi u akciju da razrojimo moje pcele i da im danas stavim onovu Maticu.
Uze on prva dva okvira iz sredine nema licinki,larvi,kaze on meni: ti si to krivo videl.
Uze okvir iz donjeg medista i: ima,ima ,dobro si vidio,te uze jos jednom iz gornjeg i uvjerise se da ima i tu.
Nadjosmo maticu odma u slijedecem okviru, pa pogledasmo stanje u Plodistu.
Veli on posto je rupa na donjem medistu,da se matica izlegla odletjela kroz rupu,oplodila se i vratila,te zato ima tu larvi.Uzme on proc mrezicu(halimanku)okvir i kaze :kako sad i tu zatvorene sace(larve) na frisko,uze slijedeci okvir i gle cudanadjosmo i tu maticu.
Pogleda on mene i kaze: Nikada u zivotu nisam to dozivio da imadu dvije matice u jednon kosnici.
Nevjerujuci svojim ocima,potrazimo opet u drugom nastavku te opet nadjosmo onu drugu maticu.
Spakujemo tako mi taj nastavak i odvezli ga u sumu(oko 5km dalje)Kaze da zaborave staru lokaciju pa ih onda mogu vratiti.
Tu u mojoj mladoj sumi ima dosta Zlatosipke kao i okolo te na njegovu preporuku cemo ih tu i ostaviti dok ne ocvjeta,a onda kuci pjevajuci.
Samo da napomenem,poljubila me samo jedna pcelica,posto sam bio uz kolegu brez zastite i dimio kraj njega.
Sada pitanje za znalce: dali su se susreli sa dvije matice u jednoj kosnici? 👨‍🌾
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Bio sam kod kolege na vađenju mednih okvira i našli maticu odnosno leglo iznad matične. Pogledali u prvi i tamo leglo. Kaže on dvije matice u zajednici. Gornji nastavak sa leglom iznad matične na stranu i nova zajednica. Stavili podnicu, novu matičnu, medište i to je to.
 

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,562
Imaju 1-2-3-4-5 matica stara matica napusta onda kosnicu sa pcelama i medom. Razrojavaju se
 

josip77

Iskusan lik
Tu od
4 Stu 2022
Poruka
305
Bok,
čitam malo ove postove,već duže vremena spremam se okušati sa pčelama,probao bi sa 2-3 košnice,pa u najgorem slučaju sve će propast,kolega "jossip" piše "ali treba raditi oko pčela kao crv u kamenu".
Možda sam razvio krivu sliku o pčelama,koji sve poslovi čekaju pčelara,kolko često treba biti oko pčela?
l.p.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Meni je sada lakše jer imam starih košnica, dijelova, okvira itd. Tako da ne trebam puno raditi oko toga. Najviše posla je u vrijeme bagrema jer pčele lagano kreću u rojenje pa treba provjeravati da li ima matičnjaka i onda razrojavati. Onda dolazi vrcanje meda i tu ima posla. Poslije toga 8. mj. liječenje i prihrana. Najgore je kada ima puno pčela (50-60 košnica) a krene rojevni nagon onda to sve treba kontrolirati. To je rad u sezoni ali kada pčelu uđu u zimovanje od 9. mj do 3. mj. faktično ne treba ništa raditi osim provjeriti zalihe meda i obaviti zimsko liječenje oksalnom.
 

josip77

Iskusan lik
Tu od
4 Stu 2022
Poruka
305
evo ipak odlučih pokušati,dogovorio sam tri košnice,malo me muči odabir pozicije za košnice. Pošto sam u dalmaciji,i prvu godinu mi savjetuje prodavatelj da ne selim na pašu ,da bi trebao malo košnice staviti u hlad,jer će biti preko ljeta užasno vruce,a radi se o masliniku,mogu jedino iza neke masline, pošto je zimzeleno stablo,sad u proljeće i jesen gubim sunce kad im je potrebno...Također da nesmjem pomicati značajno košnice po masliniku....pa evo koji savjet ako može.....
l.p.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
I kod mene je vruće u ljeti ali su moje na južnoj strani i cijeli dan na suncu bez zasjene itd. Njima to ne smeta. To je i dobro s obzirom da veća temperatura u košnici nije dobra za razvoj varoe.
 

josip77

Iskusan lik
Tu od
4 Stu 2022
Poruka
305
Evo nakon 24 sata od preseljenja,ovo je sumrak/noc,jel normalno da je 'ekipa na vratima'?,thx 20230323_183848.jpg
 

Josipt40

Novi član
Tu od
5 Ruj 2016
Poruka
2
Dobar dan,
novi sam pčelar, nabavio sam 3 košnice i od 2 sam preselio po 1 okvir s medom i polenom, 2 s leglom sa po 2 ili 3 matičnjaka. Matičnjaci su bili smeđi pa smatram da su zreli. To sam radio u nedjelju 02.05. Jučer 04.05. sam otvorio te 2 nove košnice i unutra nisam našao matičnjake ali ni maticu prepoznao. Našao sam posvuda samo da je po jedan matičnjak otvoren. Dali se matica izlegla pa porušila ostale ili što se desilo.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
A gdje je stara matica? Ja kada razrojavam preselim staru maticu sa okvirom ili dva zatvorenog legla, medom i pčelama u novi nastavak. A u zajednici iz koje sam preselio staru maticu ostavim okvir sa najvećim zatvorenim matičnjakom. Ako su matičnjaci već zatvoreni zna biti kasno jer matica može izaći sa rojem pa ja to radim dok su još matičnjaci otvoreni i onda za 5-6 dana napravim redukciju matičnjaka i ostavim jedan najveći. Ili ako želiš imati mlade matice onda staru maticu baciš van ili ugnječiš a u staroj i novoj zajednici na okvirima ostaviš najveći zatvoreni matičnjak.

Što se tiče tvog slučaja ne znam šta se dogodilo, ako je matica izašla iz matičnjaka negdje je bila na okvirima, međutim ne smije se prebrzo gledati tu zajednicu jer matica pri pregledu zna odletjeti i više se ne zna vratiti. Kada se radi razrojavanje treba pričekati 7-8 dana i onda napraviti pregled.
 
Na vrh