• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OPG izdavanje racuna?

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
on treba napisati otkupni blok , prijaviti moraš ako prelaziš 80 tisuća,,,,,, ujedno promjeni knjigovođu

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ako imas prihode ispod 80 500kn ne moras se prijavljivat u poreznu.
Sta se tice racuna mislim da je temptation pisao da mozes izdavat robu na otkupni blok.

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
gdje ima za kupiti taj otkupni blok?
obisao sam 1oo trgovina i nigdje nema, za sada imam u digitalnom obliku na racunalu,
pa mogu tako ispisati, ali mi jos nitko do sada nije trazio...

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,331
Otkupni blok ima za kupiti u knjižari, ali ga nema svaka knjižara. Košta oko 30 kuna.
A šta nije granica 240.000,00 kn za prijaviti u poreznu i obveza knjigovođe??

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
on treba napisati otkupni blok , prijaviti moraš ako prelaziš 80 tisuća,,,,,, ujedno promjeni knjigovođu

Hvala.Znači li to da si kupac sa tim blokom može pravdati trošak?Pozdrav

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
niste proćitali ......tko kupuje robu od poljoprivrednika koji nije u sustavu PDV taj mora napisati otkupni blok........ sama vam riječ kaže on otkupljuje i na taj naćin se pravda u poreznoj. Prema tome ti nikako nemožeš pisati otkupni blok jer ti ništa ne kupuješ nego prodaješ

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
sad se ovo zakompliciralo malo...

otkupni blok ispisuje nositelj OPG-a koji nije u sustavu PDV-a i kupcu taj isti blok sluzi kao dokaz o potrosenom novcu!

*gusta, na ovaj tvoj nacin bi svaki kupac sebi doma mogo ispisat otkupni blok za bilo sto i u bilo kojoj kolicini love i mogo bi prat lovu kolko hoce! :)

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Otkupni blog služi trgovcima kad kupuju robu od poljoprivrednika...
Iznos otkupljene robe je 5000,00kn po bloku i ispunjava ga otkupljivač (trgovac)...
Bio trgovac u sustavu PDV-a ili ne,ako kupuje robu preko otkupnog bloka,ne može si odbiti pretporez...

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Koja je stopa PDV-a za pšenicu ako ju prodajem u mlin? Po kojoj stopi se oporezuju žive životinje .

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Znači koliko sam shvatio opg koji nije u sustavu pdva(ispod 80t kuna) nije u mogućnosti izdati r2 račun? Nego mora prodavati preko otkupnog bloka direktno i naplatu vršiti gotovinski?

Konkretno bih robu htjeo plasirati lokalnim ugostiteljima.

Hajnovagrba

Novi član
Tu od
27 Velj 2017
Poruka
3
80.500,00 kn je granica kada se OPG upisuje u Registar porezih obveznika (to ne mora značiti da je u sustavu PDV-a, za PDv obaveza upisa je granica preko 200.000,00 kn).
Za prodaju pravnim osobama vrijedi Otkupni blok (za one koji nisu u Registru poreznih obveznika).

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
bilo bi dovoljno samo napisati-- da

svi mi znamo razrede oporezivanja, paušalisti i sustav pdva

nego konkretno zanima male poljoprivrednike, smije li on izdati R2 račun na kojem će biti iskazana cijena bez pdva i navedeno da osoba nije u sustavu niti u rpo

manjo

Član
Tu od
18 Ruj 2012
Poruka
351
ja vas bas i nekuzim,kako cu ja nekome naprimjer izdati racun ili otkupni blok ako ja prodajem a ne kupujm,to bi taj kome prodajem morao dati otkupni blok ili nesto

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
OPG koji nije u RPO ne izdaje racune nego vodi "Obrazac evidencije o prodaji poljoprivrednih proizvoda"
u njemu samo ispisuje kolicine bez cijene,,,
ukoliko prodaje nekome za daljnju prodaju (pravnim osobama) one Vama izdaju otkupni blok sa otkupljenim kolicinama i to je to, oni mogu u daljnju prodaju ili knjizit to kao trosak ali ne mogu si odbiti porez jer im isti nije ni obracunat,,,

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
a i ti ga sad brkaš, "izdavanje računa" i vođenje evidencije

znači ne može

problem kod mene konkretno je u tome što otkupni blok podrazumjeva isplatu u gotovini, a inače je isplata na tjednoj bazi na žiro račun

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Možeš izdati račun,samo napiši na računu da nisi u sustavu PDV-a a gore gdje je oznaka na bloku R ,tu oznaku prekriži.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
problem kod mene konkretno je u tome što otkupni blok podrazumjeva isplatu u gotovini, a inače je isplata na tjednoj bazi na žiro račun

Pa gdje pise da ti otkupljivac "mora" isplatiti u gotovini?
Otkupljivacu je otkupni blok ulazni racun (kojeg mu ti nisi bio obavezan izdati) i moze ga platiti gotovinski ili bezgotovinski ovisno o vasem dogovoru,,,
Ne vidim zasto bi placanje preko racuna trebalo biti problem tu je bar (za razliku od gotovine) sve transparentno,,,

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Otkupni blok,"otkupio",znači da je več platio,u slučaju nekih problema na Sudu ispada da je on otkupio od tebe i platio na lici mjesta,gotovinom,a to što mi ovako ili onako,to je nešto drugo.Sa otkupnim blokom ne možeš pravdati ulaz na žiro.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Otkupio ne znaci i platio,,,
da vidimo sto drugi kazu po tom potanju,,,

Tko je kupac

Dakle, kad pravna osoba ili obrtnik od poljoprivrednika otkupljuje poljoprivredne proizvode koje će upotrebljavati za daljnju prodaju ili kao sirovinu za preradu, riječ je o trgovini na veliko. Poljoprivredne proizvode uglavnom otkupljuju trgovci, proizvođači prehrambenih i drugih proizvoda, ugostitelji, ustanove predškolskog odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi koje svojim korisnicima isporučuju obroke te drugi poslovni subjekti koji u obavljaju registrirane djelatnosti upotrebljavaju poljoprivredne proizvode.
Porezni propisi uređuju nekoliko specifičnosti u prometu poljoprivrednih proizvoda koje na tržište stavljaju poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Te su specifičnosti važne i za pravne i fizičke osobe koje u svrhu obavljanja svoje djelatnosti izravno od poljoprivrednika otkupljuju poljoprivredne proizvode, a odnose se na izdavanje računa i način plaćanja otkupljenih proizvoda.

S računom ili bez njega

Ako se proizvodi bilinogojstva i stočarstva otkupljuju od poljoprivrednika koji nisu porezni obveznici, otkupljivač neće dobiti račun jer takav poljoprivrednik nema obvezu izdavanja računa. Budući da trgovcu, ugostitelju i svakoj drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi koja obavlja registriranu djelatnost treba vjerodostojna isprava kojom dokazuje nabavu proizvoda za poslovnu svrhu, sâm otkupljivač mora sastaviti dokument koji se naziva otkupni blok, izdati ga u dva primjerka i na njemu iskazati datum, podatke o sebi kao kupcu i podatke o nositelju poljoprivrednoga gospodarstva od kojega je otkupio proizvode te količinu, jediničnu i ukupnu cijenu otkupljenih proizvoda.
Otkupni blok zapravo je simplificirani ugovor o prodaji sastavljen između poljoprivrednika i kupca, pa ga potpisuju obje kupoprodajne strane. Svaka strana zadržava jedan primjerak. Kupcu otkupni blok služi kao zamjena za ulazni račun i dokaz o nabavljenoj sirovini ili trgovačkoj robi, a poljoprivredniku za evidentiranje ostvarenoga prometa. Kad se poljoprivredni proizvodi otkupljuju od poljoprivrednih gospodarstava koja nisu porezni obveznici, dopušteno je plaćanje gotovinom, i to bez ograničenja iznosa po pojedinačnoj nabavi. Naime, poljoprivredna gospodarstva koja na godinu ostvare promet do 80.500 kuna nisu porezni obveznici i na njih se ne odnose ograničenja gotovinskih plaćanja. Otkupljivač smije platiti gotovim novcem, a ako se stranke tako dogovore, ugovorena prodajna cijena može se i poljoprivredniku koji nije porezni obveznik uplatiti na njegov račun u ovlaštenoj organizaciji.

Najnoviji postovi

Na vrh