Re: Orah, ljesnjak ili nesto trece?
milisapavlovic kaže:
Gospodine "ilegalac" najiskrenije vam zahvaljujem na iscrpnim savetima, posto vidim da ste covek od iskustva zamolio bih vas za jos jedan savet, a to je da li mogu u julu mesecu da preorem zemlju i iskopam rupe pa da u poznu jesen zasadim novi orah.Smatram da je zemljiste sasvim u redu jer grane komsijskog oraha prelaze u moj plac a stabla su dobro razvijena i zdrava.
slab sam vam ja gospodin, samo čizme i opanci
i ovdje stvarno mislim da nije potrebno ni persiranje ni zahvala, ovo je sve na dobrovoljnoj bazi
da je bar meni u početku mogao pomoći ili da sam bar tada imao internet
Ali vratimo se temi
ako se ima stajskog gnojiva i ako se ima jednobrazni plug od neznam točno mislim 18 cola i recimo traktor od 70-80 ks
onda je moj savjet da u srpnju pooreš, ali plug u zemlju dokle god ide a ako mu je teško eventualno smanjiti na španerima zahvat pluga (mislim da je bobo isto takvo nešto opisivao)
na taj način možeš poorati i do nekih 50-60 cm i to ti je ustvari gotovo rigolanje.
Smiljan je donekle u pravu, ali ako duboko pooreš zemlju digne se ona neplodna zemlja i potrebno joj je sunca i kiše da se ona "popravi"
Dakle ako je duboko oranje kao što sam opisao onda mjesec lipanj i srpanj baš zato jer su suhi i traktor ne zapada ( ne presuhi, ali mislim da sa sušom ove godine neče biti problem)
i sve to fino neka odmori i preradi do jeseni ili prolječa .
Da ako izraste trava (a vjerojatno hoće) bit će potrebno ponovo poorati ali normalno pliče ili dobre tanjurače i udri
Ako nemaš ništa od navedenog onda normalno poori ujesen kao što kaže Smiljan
a ako nemožeš ni to onda napravi ono što sam napisao u prvom postu
Ako pošteno pooreš nemaš potrebe za bagerom (dovoljna je štihaća), ako nemožeš pošteno poorati nađi bager i radi kao u prvom postu a
poslije sadnje onda poori i poravnaj površinu