• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Orah

M

Mister x

Guest
CIJEPLJENI I OTPORNI NA KASNE PROLJETNE MRAZOVE

Orah kasne vegetacije
U vrtovima, vočnjacima i seoskim dvorištima, između ostalih vočnih vrsta, nalazimo i orahe, koji ljeti daju ugodan hlad, a u jesen nas obdaruju plodovima.

Velika večina oraha je sjemenska, uzgojena iz ploda. Plod ne prenosi sve dobre osobine na tako uzgojeno drvo, te nam se nakon deset godina pokaže kako nismo uzgojili najbolju sortu. Orasi, takozvani koščaki, imaju male plodove s tvrdom ljuskom, dok kod pojedinih stabala s debljim plodovima, njihovu meku, nezaštičenu ljusku vrlo lako probijaju i uništavaju ptice, kada takvi plodovi padnu na zemlju, jezgre ploda lako napada plijesan. Debeli (krupni) plodovi imaju i taj nedostatak, da im je jezgra u usporedbi s veličinom ploda izuzetno mala. Velike štete na tim stablima prouzrokuje proljetni mraz (pozebe), zbog kojeg plod može potpuno izostati.

Orasi kasne vegetacije imaju krače vrijeme rasta, a u prolječe kasnije pupaju, dok u jesen normalnu dozrijevaju. Otporniji su i na bolesti, a plodove daju več prve godine po sadnji. Plodovi tih oraha imaju brojne dobre osobine i primjerenu debljinu. Dioba jezgre, ovisno o sorti, je od 45% do 58%. Ljuska im je primjereno tvrda, lijepo zatvorena i donekle glatka, a svijetle i ukusne jezgre sadrže dosta masti i bjelančevina. Sadnice imaju visok genetski potencijal, visoku rodnost, što ovisi o tome da li su rodne i lateralne (postrane) grane, te o broju ženskih cvjetova. Sadnice oraha, obično dvije godine nakon prve pojave ženskih cvjetova, oblikuju i muške cvjetove (mačice).

Sve sorte oraha su cijepljene (kalemljene), dvogodišnje sadnice, u ponudi sadnica je 17 sorti: GEISENHEIM sel. – 1239, GEISENHEIM sel. – 139, LARA, JUPITER, RASNA, ADAMS, HARTLEY, ELIT, FRANQUETTE, PARISIENNE, MB-24, NS-kasni, FERNOR, FERNETTE, MEYLANNAISE, KASNI GROZDASTI, RONDE de MONTIGNAC.

NAČINI SADNJE:

pojedina stabla oraha sadimo tako, da svojom sjenom ne štete drugim biljkama, posebice stoga što cijepljen orah ne raste toliko u visinu kao necijepljen orah.

isto tako sadimo orah na manje primjeren teren – kamenit, glinen, te sjeverniju stranu sa slabijom osunčanošču;

orah možemo saditi i u drvored - uz cestu, ogradu ili kao zaštitu za vrt;

možemo saditi i čiste orahove nasade – po sustavu istostraničnog trokuta zbog boljeg osvjetljenja. Razmak između sadnica ovisan je o položaju, nagibu terena, bujnosti sorti i kvaliteti zemljišta;

nasad oraha sadimo zajedno s nasadima drugih vočnih vrsta. Cijepljeni orasi dosižu punu rodnost poslije 15 godina, kada krošnje popune cijeli prostor. Do tada možemo redni i moguči međuredni prostor popuniti nekom drugom vočnom vrstom koja če roditi u najkračem vremenu. Poslije petnaestak godina možemo je postupno iskrčiti iz nasada oraha. Među mladi nasad oraha sadimo breskve, marelice, višnje i lješnjake. U prvim godinama možemo uzgajati jagode, maline, ribizl i slično.

i stari vinograd, kojega namjeravamo u nekom vremenu iskrčiti, možemo zasaditi s orasima, te ga postupno, po potrebi krčimo (vadimo staro trsje).


Prilikom sadnje pojedinih orahovih stabala ili nasada važan je pravilan izbor sorti, kako glavnih, tako i oprašujuči ih, ovisno o vremenu vegetacije. Kod oraha, koji se oprašuje vjetrom, visoku rodnost postižemo primjerenim sortama koje su skladne po vremenu cvjetanja. Prilikom sadnje ne radimo ništa na pamet, več uzimajuči u obzir sve uvjete, napravimo nacrt sadnje.

Izrigolan, duboko prekopan ili izoran i dobro pognojen teren očistimo od svih starih panjeva i korijenja, te ga iskolčimo. Ukoliko teren nije izrigolan, iskopamo veče sadne jame i dobro ih pognojimo. Prvih par godine sadnica zahtijeva jaku zaštitu (oporu) jaki kolac, tako da je vjetar i drugi vremenski uvjeti ne oštete. Prvih godina također oblikujemo krošnju, poštujuči visinu debla, prvih rodnih grana i njihov pravilni raspored. Uzgojni oblik krošnje je okrugao ili piramidalan. Djelomičnim skračivanjem voditeljice na vrhu debla i rodnih grana potičemo rast postraničnih izdanaka, čime pripomažemo visokom rodnom potencijalu lijepo razraslih grana krune stabla u kasnijim godinama razvoja. Ono što je potrebno režemo u prolječe, a ostalo u ljetnoj rezidbi u kolovozu. Sve nastale rane zaštitimo pastom za cijepljenje.

Tlo pod stablima prvih godina ostavljamo neobraščeno, što postižemo čistim obrađivanjem, košnjom, malčarenjem ili prskanjem herbicidima , oko stabla nabacamo košenu travu. Po potrebi, od prolječa do ljeta, sadnicu dohranjujemo, prskamo i gnojimo putem listova.

Prije berbe plodova, tlo ispod stabala potrebno je očistiti, kako bi se plodovi lakše brali. Dozrele plodove otresamo sa stabla, no ne tresemo ih nikakvim pomagalima, jer time oštečujemo rodne grane i smanjujemo prinos slijedeče godine. Obrane plodove sušimo u polusjeni ili u zračnom potkrovlju.

Imamo i mlađi nasad cijepljenih oraha posađenih godine 1992., koji svake godine dopunjujemo novim sortama, kao što su: ELIT, FRANQUETTE, PARISIENNE, MAYLANNAISE, MB-24, JUPITER, LARA, Å AMPION, RASNA, PETOVIO, RAČE sel. 866, NS - KASNI, KASNI GROZDASTI, MIRE, MEDVEĐA, GEISENHEIM sel. 139, sel. 26, sel. 251, sel. 1239 (crvena jezgra). Sorti je ukupno 19, a stabala 45. Prilikom sadnje kopao sam veče jame, svaku sam dobro pognojio, dodao kompost i po cijeloj sadnoj jami sam prilikom zasipavanja dodavao približno 70 grama AGROGELA, sredstva za zadržavanje vlage u zemlji sa višegodišnjim djelovanjem. U blizinu korijena dodavao sam i po tri briketa PLANTELA za brži rast sa trogodišnjim djelovanjem. Na području gdje se nalazi nasad, nema mogučnosti zalijevanja, tako da se AGROGEL pokazao izvrsnim. Sadnice oraha su vitalne, neke su več drugu godinu po sadnji imale i plodove, a rodnost im se s godinama povečava.


Anton Baznik
"RAST" - Krška vas kraj Brežica
telefon: +386-7-4959-344,
mobitel: +386-31-678-217,
E-mail: rast@siol.net,
Web: http://www.rast-bs.si


Ja sam kontaktirao gospodina Antona Braznika za sadnice i nisu tako skupe a jedini mi je problem da za te sadnice ne mogu dobiti poticaj i povrat sredstava od županije jer je to uvoz.
 
B

Bobo

Guest
Ja sam sadnice kupovao u rasadniku "ŽIŽEK" u svetoj mariji... a jesam se navozao dok ih nisam nasao...

Uglavnom, imam 1.5ha posadjeno, i sorte su sejnoo, elit i franquette... tek im je prva godina, ali mislim da ce rasti normalno kao i sve ostale biljke... Imam manjih problema sa srnama, ali ce i to ubrzo prestat, bar se nadam da ce lovci stic na vrijeme :wink:
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Bobo kao je sa nepovratnim sredstvima za orah i koliki su troškovi po ha mislim na sadnju 10x10 m.
 
B

Bobo

Guest
Cuj, posto sam na podrucju posebne drzavne skrbi, dobivam oko 24 000Kn po hektaru nepovratnih sredstava, tako da ti mogu reci da se jako isplati... Normalno je 12 000Kn i mogu rec da je to taman...

U oranju sam potrosio 120 litara goriva, to je ~500Kn, sadnice su me izasle 13 800Kn +plus troskovi puta do Svete marije (troskove necu racunati, jer vozim na plin). Ne znam koliko je kostala analiza zemlje... 3 tone vapna da se smanji kiselost tla ~700Kn... (jos moram 6 tona baciti, jer je zemlja jako kisela).

Ovo je racunica za 1.5 ha.
Sadio sam na 9x9 razmak...

Jos si uracunaj ako nemas s cim duboko poorat...
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
ma ja planiram nešto ako bude išlo da posadim 3 ha oraha. pa me zanima, ali išao bi na 10x10m.
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
Bobo,koliko si ti duboko orao za sadnju i kako si pripremao zemlju prije sadnje (oranje,tanjiranje,kopanje rupa)
Jesi stavljao Kan pod sadnice?
 
B

Bobo

Guest
Orano je 50cm duboko. Prije oranja je baceno 3t "AGRODOL-a" da se smanji kiselost tla. Trebam baciti jos 6t tog vraga, ali se ne smije bacati vise od 3t od jednom... Poslije oranja potanjurano jednim tragom da bude ravnije za hodati. Pod korijen sam stavljao stajski gnoj. KAN je isao kasnije, kad je vec vegetacija krenula.
 
R

Ratarko

Guest
Bobo pa ti onda držiš rekord za najdublje oranje na forumu !
Mislim znam ja da si ti orao toliko duboko , sječam se kada si pričao o tome ali eto nitko te nije pohvalio , pa evo
bravo.gif
 
B

Bobo

Guest
Hvala, hvala...

Negdje sam i slike stavio da se vidi koliko je nakoso bilo ;)
 
R

Ratarko

Guest
Ma da , vidio sam tu sliku , ima i na farmfoto a i na našem forumu samo daj ju ti pronađi od 12.000 komentara ...
 
B

Bobo

Guest
Evo ga... do sada sam trazio, i uporan kakav jesan, nasao sam...


Zadnji komentar na Obrisan neispravan link. stranici
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
E Bobo svaka ti cast pa traktor samo sto se ne prevrne,ja moram to isto tako orati ali na brdu.Kod mene su bili iz savjetodavne kazu da mogu samo na brdovitom podrucju saditi zbog mraza(Lika)
 
B

Bobo

Guest
Cuj, ja sam na brdu ali je ravnica na uzdignutom... Nemam problema s mrazom ;)

Orao sam 1.5ha 2 cijela dana... Podivljao sam u traktoru koliko je sporo bilo, ali se isplatilo...

Oranje na 80cm dubine jedan moj poznanik radi sa 32" plugom za 4 000Kn/ha a ja mu 6 000Kn ne dam za par sati posla. Radije sam posudio od susjeda plug i sam uradio posao. 80cm nema potrebe za orase, jer sporo rastu pa im nije ni bitno...
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
Bobo dali znas koliko duboko treba za ljesku orati pitam zato jer mi je tu gdje planiram saditi ljesku zemlja malo potkovana se kamenom.Ja planiram zasaditi jedan hektar ljeske i jedan hektar oraha pa neka rastu,razmisljao sam saditi borice ali neznam dal se isplati.
 
B

Bobo

Guest
Ne znam ni koliko ti je lijeska isplativa na hektar. Koliko sam upoznet s tim, poticaj je jednak kao i za orahe a orah je kud i kako jednostavnije obraditi, pokupiti i odrzavati nego lijesku...

Nemam pojma koliko duboko, ali je u svakom slucaju 50cm najmanja dubina na koju bi se trebalo ici. Sto dublje to bolje!
 
M

mgabud

Guest
Re: Orasi optimalni za naše krajeve

Pozdrav,
malo ću oživiti temu budući da orah postaje hit zadnje vrijeme.
Uglavnom,studiram agronomiju i pri kraju sam s timvragom koji traje definitivno predugo :)

Imam par pitanja vezana za orah. Kakva su iskustva itd...
Jedan prijatelj je vlasnik jednog komadića zemlje nedaleko Dugog Sela i pitao me postoji li neka kultura koja ne iziskuje previše posla,a da jednog dana donese i nekakv novac.
Moj odgovor je trenutno bio orah s ciljem uzgoja drva.
Na toj parceli se nekad davno ( prije 5-7 godina ) nalazio vinograd koji je iskrčen,a zemlja je naravno zarasla.

Uglavnom, ja sam naručio malčiranje cijele parcele, zatim vađenje korjena ( jer su višnja i njeni sjemenjaci napravili šumu :) ) te ostale agrotehničke radnje

Pitanje je ; po vašim iskustvima koliki razmak bih trebao staviti i koju sortu posaditi ako je cilj sadnje DRVNA MASA, ne plod???
(Nikad se nisam time bavio tako da sam friški u tom području voćarstva)

Hvala unaprijed
 
M

mgabud

Guest
Re: Orasi optimalni za naše krajeve

Još jedno pitanje...
Planiram saditi orah u području Đakova ( točnije oko Strizivojne ).
Dali netko zna na kojoj se tamo razini pojavljuju podzemne vode?
 
Na vrh