Re: Oranje,oranje,oranje...
gmiža kaže:
Prvi put vidim takvo nešto i stvarno super stvar, a kako vreliš i sam smanjuješ jedan prohod i zbijanje tla; a istovremeno smanjuje se gubitak vlage iz tla :!:
Usput koliko takvo nešto košta kod vas, to je imt plug :?:
plug nije imt vec kumanovski al je kopija beogradskog.star jeoko 25-30 godina,al odlicno radi svoj posao.mnogo bolje nego kod koms,edan prijatelj ima torpedo traktor.traktor mu je super,al mu plug ne valja za nista.nikad ne prekrije korove vec ih samo naslanja.pa oni rastu jos vise i vise.ovaj moj plug sam platio 250 eura stim da mi je covek dao i polugu (onu srednju).to griblo sam mu platio 50 eura.malo mi je bilo skupo to,al ipak,onako napravljeno,sredjeno i po potrebi samo da namontiras,uzeo sam i njega.nije mi zao sto sam ga uzeo jer super obavlja posao.sad mogu da pooram njivu i da je ostavim nepodrljanu bez ztraha da ce se osusiti.inace kako se kod nas jos uvek duvan u mnogome, a narocito ljudi koji zive u gradu i zakupluju zemlju da bi sadili duvan zakupljuju po 0.2 -0.3 ha,sade rucno,onda se nemoze ni zamisliti da te neko pozove da mu usluzno oras za duvan ako nemas takvo griblo.jer drugacije nepostoji nacin da poorana njiva bude izdrljana a da se pritom ne izgazi i ne zabije.ja sam pokusavao da napravim takvo griblo na tominom plugu, al nije mi nikako polazilo za rukom, pa sam se otkazao.pa kad su mi ponudili ovo, nisam hteo da ga ne uzmem.mada kazem da mi se videlo malo skupo.
.
danas sam gledao neke drljace.prvi put vidim takve drljace.trokrilne,al nisu od vinkle, vec od punog pljosnatog zeljeza.nalik kao one konjske drljace, samo sto su mnogo vece i teze.nude mi ih za 100 eura..pa smo se dogovorili da mu ja dam jednu ledjnu prskalicu bakarnu,i da mu jos dodam 55 eura..prskalica je skoro nekoriscena al je ne koristim ni ja pa mi samo stoji i sakuplja prasinu.stoji tako vec 15 godina :lol: .a ja koristim one lakse plasticne na kojima ne trebas stalno pumpati kao na bakrenoj.
uuu al sam se raspisao :roll:
ok pozdrav