• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Re: Oranje,oranje,oranje...

Evo prošlih par dana malo orao...imam i par slika :D

9d2de375.jpg

ad568e54.jpg

41f75ab9.jpg

2811d242.jpg

c3bb8456.jpg

3fd43293.jpg

988b4e4d.jpg

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500

ŠANANA,pa ovo izgleda savršeno,na to možeš odmah sijat...
Koliko brzo oreš???

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

DA, baš se lijepo ore :mrgreen:
orem brzinu više nego u jesen, pošto je malo pliće...oko 20-25cm
orem oko 10 km :D :D :D zato je i poravnato tak...čak i do 11 ak mi se žuri, pošto mi fali jedna brazda za mojih 95 ks... :lol:

R

Rajtek

Guest

Moja zemlja tak ne izgleda da idem 5 put s rotodrljačom na potanjuranu brazdu.

B

Bobo

Guest

NIKADA ne podcjenjujte moc IMT mehanizacije. U pravim rukama odradjuje pravi posao!

Ima specificnu zemlju i tu mi nista ne mozemo. Ali cinjenica je da on moze otici u posavinu i zemljom s onih njiva moze djubriti svu svoju zemlju...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

tako je bobo, imt plugovi su odlični, samo ima treba malo ugodit i oni fino oru...ja sam si FOP-a posložio po svojoj želji i rezultati su očigledni, očete u kukuruzama, očete na strnacima, mase gore jednostavno nema, nesamije je biti, a brazda je zbog brzine jednostavno rastepena, hvala bogu imam i dobru čitaj laganu zemlju!

e bobo, a sad mi pojasni ovo dolje kaj si napisao za zemlju iz posavine?, ne kužim te baš :mrgreen:

B

Bobo

Guest

Uzmes zemlju iz posavine, natovaris u prikolicu za razbacivanje gnoja i s tom zemljom mozes djubriti svoje njive.

Teska crnica je puno plodnija i na takvoj zemlji se postize pravi prinos. Ove nase zutulje sto oremo bez lemesa joj nisu ni blizu po prinosu i po konstantnosti uroda.

Tak ti se u mom kraju kaze kad netko ima dobro gnojenu zemlju pa se sprda s nekim tko ne gnoji, pa kaze "On moze mojom zemljom djubrit svoju koliko je jaka!"

Uglavnom, nisu IMT plugovi tako losi, al da se razumijemo kako ima puno boljih plugova, isto tako ima i puno gorih plugova od IMT-a. Rekao bih da je IMT za ravnicarske krajeve sasvim pristojan plug, sve dok se radi o normalnim uvjetima oranja.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Aha...kužim te sad kolega bobo :D
Ma ja kažem, IMT plug mene zadovoljava...od malena orem s njim, i moj otac i moj djed...
Sad mi je u planu pokupit 3 pluga po selu od starih bakica IMT 755 (2x10'') te iz toga napravit neki lagani 4-brazni plug, evo baš za takva oranja u proljeće, strnaka i kojekakvih pizdarija bez puno mase, složit fino 4x10 plug, iza kotač. povišenja daaski da zatrpava i eventualno crtalo na svaku brazdu i do dubine cca 2o cm Same to vuče pjevajuči...
A plugove mi bakice tak i tak nude zabadava, pošto im ja orem vrtove za povrtelje i tak kojekakve pizdarije im radim pa me vole zbog toga jer im hoću pomoći, reko dajte vi meni samo plugove, tak i tak stoje u koprivama, a na nekima još nije ni boja skinjena s dasaka koliko su radili..hhe :mrgreen:

R

Rajtek

Guest

Malo si ti fulo s tom crnicom, nema ti toga kod mene, to ti je u baranji i prek u srbiji-vojvodini...

B

Bobo

Guest

Ma, OK. Sava tece i mojim krajem i to je isto posavina. Vinkovci, Sl brod, to je podrucje teske crnice, i tu negdje to "sranje" i pocinje, i dalje preko Baranje do Vojvodine.

T

tomonh

Guest

Ja imam takvu crnu zemlju,vjeruj mi kad bi na nju došo drugi dan bi odustal od poljoprivrede
Ostavil sam 5ha kukuruzišta da svinje ruju po njemu a ne po pšenici i to sam izoral prije dva tjedna i gore se ljepo osušilo i htjeli smo to potanjurat,traktor nemože sam iči a kamoli da tanjura,moram duple montirat...

R

Rajtek

Guest

Meni još voda leži na kukuruzištu...(ljepo sve izmalčiral i kiša na kišu i snjeg i nikako to izorat, ma kaos, probaval sam barem 10 put, sam se voda iz brazde okreć i imam 90 % proklizavanje i s 2 brazde od 12" s Rusom)
A kad ću ja orat a kamoli sijat.

A

AGRIPLUS65

Guest

Rajtek kaže:
Meni još voda leži na kukuruzištu...(ljepo sve izmalčiral i kiša na kišu i snjeg i nikako to izorat, ma kaos, probaval sam barem 10 put, sam se voda iz brazde okreć i imam 90 % proklizavanje i s 2 brazde od 12" s Rusom)
A kad ću ja orat a kamoli sijat.
nisi jedini ima nas vise .

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Kraj mene ima tabla 40h nepoorana.....
neznam kad ce on to stici.....da je poorao vec bi bilo kasno...
a jesenas bilo vremena,ko u prici...

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

Ma bude se stiglo uvjek se napravilo pa se bude i sad.
bolje čekat nego radit kvara na zemlji i traktoru .
mi smo 2007 imali 15 ha kukuruza sijanog 8,5,2007 na proljetnoj brazdi a prinos 12 t pa one priče kako bez zimske brazde nema ništa mi baš ne drže vodu barem kod nas u bilogori . Najbolji su mi majstori koji pošto poto oru po blatu pa dok pripremaju tandrljaju tri dana i ugaze zemlju ko beton i onda se čude kad je prinos jadan. Kad jednom usereš onda čekaj par godina da se popravi stanje tla .

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Točno je tako. Bolje je ne dirati u zemlju nego orati u blatu. Jednom isprobao i nikad više. Sad imam 2,5 jutra za orati još, bit će šečerna repa. Neću do dan prije sjetve. Znam da možda neće biti kao zimska brazda, no bome bolje i tako neg da sam poorao čim se moglo i da su ostale zapečene buse.
Ja sam lani iz straha orao za kupus u proljeće, skoro sve što sam imao. Bojao sam se da ću hrpu vremena potrošiti na navodnjavanje. Na tim zemljama je bio kupus duplo bolji nego na zemlji koju sam orao u pola zime.

B

Bobo

Guest

Ja imam njivu koja se zove BARA, sad si mislite zasto. Uglavnom, nije pretjerano velika i bas bila blatnjava, onako posteno. traktor od izvoza djubreta bio zamazan kao nikad. i zaorao ja to djubre i gledam preko puta u tu moju BARU. Blato zivo. Provucem prvu brazdu i islo je fino. na kraju sam njivu cjelu poorao, bas da vidim sto je toliko lose u oranju blata. APSOLUTNO NIKAKVE razliek nisam vidio u proljece prilikom tanjuranja, niti u daljnjoj obradi te njive. Sad je ta bara sastavni dio njive od 6.5 kj i nista drugaciji prinos nije tamo nego na ostatku njive.

Vjerovatno sam imao srece...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh