• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Re: Oranje,oranje,oranje...

Nema tu nekog poštenog odgovora. Mikrolokacija.
Nijedna situacija koja je identična s nekom drugom nije ista kao ta druga. Takva stvar je i sa zemljom. Nije isto i koje se kulture uzgajaju. Recimo kukuruzu slabo što može smetati dok šečernu repu ne možeš posaditi u svašta i očekivati da dobro završi. Još gora situacija je s paprikom. Recimo na zemljama na kojima kukuruz i žito mogu roditi da boli glava paprika neće dati ni da pokrije trošak.
Ne vrijedi tu puno diskutirati, nitko od nas nejde bez veze u zemlju ako ne mora, jel tako?

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454

A jel na drugom dijelu te parcele od 6,5 KJ izvezen stajnjak .
Kod bara je puno manja razlika kad oreš po mokrom nego na ocjeditim zemljama .
moj susjed veli bolje radi po kurcu nego po mokroj zemlji , najgore je da bu sušna godina poslje oranja po mokrom onda je razlika jako velika . a što se tiče oranja u proljeće struka kaže ako ima dovoljno padalina tijekom vegetacije da je bolje nego zimsko oranje samo je stvar u tome da se prilikom obrade ne sabije tlo .Kad se obradi u jednom prohodu i posije sve pet .
kad orete u prolječe dali zaorete gnojivo ili ga bacate gore po preoranom ?
Mi NPk zaoremo sve a ureu bacimo gore dali griješimo ko zna , zemlje su nam vrlo dobro opskrbljene kalijem i fosforom pa računamo da je bolje da gnojivo bude u zoni u kojoj ima vode nego gore .

B

Bobo

Guest

Nije na tih 6.5kj uopce tad izvozen gnoj. preko puta ceste je njiva koja je gnojena i gnoj zaoravan. tad jos nismo skompletirali ovu parcelu, pa je bila samo ta BARA nasa, koja je nekiih 30x20m, ali stalno podvodna. I tamo sam imao dobre kukuruze...

kazem, nesto se potrefilo, jer tamo stalno voda izbija. a kolik osam ja to s 549 mogao ugaziti, o tom potom

S

strongboy

Guest

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,392

Recimo moj tata i striko rade zajedno ,onda to sve striko izmalcira i njegov sin i moj tata onda oru...i nikakva biljna masa ne ostaje niti nista...a opet sabljike duhana ne "samaraju" po traktoru

A

AGRIPLUS65

Guest

i ja pocel nesto radit
URL=http://img258.imageshack.us/i/dsc00502u.jpg/]
dsc00502u.jpg
[/URL]
po špagi
URL=http://img682.imageshack.us/i/dsc00503da.jpg/]
dsc00503da.jpg
[/URL]
i malo veselja

A

AGRIPLUS65

Guest

konacno skuzil kak ide postavljanje :lol: :lol: :lol:
[youtube:16grxdp9]cTdEGKX6g8w[/youtube:16grxdp9]
malo zajebancije kod oranja

stari malo promasil

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423

ak ti se ovo zasuši :madmana: :madmana: :madmana:

A

AGRIPLUS65

Guest

snupy kaže:
ak ti se ovo zasuši :madmana: :madmana: :madmana:
a vidit cemo nisu velki troskovi oranja pa kaj bude ,jos imam vremena odustat,prevelki su troskovi da se za...avam,rajse budem kupil gotovu kukuruzu,

kaj nema komentara na video od majstora koji su rekli da skinem jednu brazdu pa ce se dublje orat :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154

mladi kosac kaže:
evo malo oranja od prošlog četvrtka
ab88a63b.jpg
b27ad337.jpg

bravo,da je meni znati tako ravno orati. kako to uspijevate???? u mene ispadne parabola???

jel zna neko kako da disk stavim na olt plug,stim da sam jedan skinuo i orem samo sa prednjim plugom?

M

mladi kosac

Guest

ako želiš ravno orati na kukuruzištu unutarnjom stranom desnih kotača pratiš redove kukuruza koji su isto ravni i nemoreš fulat,uzmi u obzir da ja imam 17 godina

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634

AGRIPLUS65 kaže:
konacno skuzil kak ide postavljanje :lol: :lol: :lol:
[youtube:2w5ays4x]cTdEGKX6g8w[/youtube:2w5ays4x]
malo zajebancije kod oranja

Zanima me takav plug kak je tvoj. Jel 2 x 10"? Okretanje ručno ili pomoću cilindra?
Molim te poslikaj priključak na traktor i sklop u kojem se okreće. Unaprijed zahvaljujem. :D .
Ono o skidanju jedne brazde nisam skužil. Ja imam ravnjak 2 x 8" i probal sam skinuti zadnju brazdu u teškoj zemlji (djeteliše). Bilo je lošije nek prije, pa sam je opet stavil i oral na nekih 17 - 18 cm. A brazde su bile izgleda ko tvoje. Oral sam ujesen, a sad sam pofrezal (1 prolaz) i nekaj grudi ima samo gde su kotači zgazili.Drugi prolaz slijedi neposredno pred sijanje kuruze, a ak bu mekano idem s motokultivatorom (mala njivica od nekih 350 čhv). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688

mladi kosac kaže:
ako želiš ravno orati na kukuruzištu unutarnjom stranom desnih kotača pratiš redove kukuruza koji su isto ravni i nemoreš fulat,uzmi u obzir da ja imam 17 godina

Dobra,dobra. Stvarno super su fotke,ravno kao linija!
Bravo

A

AGRIPLUS65

Guest

iwanho kaže:
Zanima me takav plug kak je tvoj. Jel 2 x 10"? Okretanje ručno ili pomoću cilindra?
Molim te poslikaj priključak na traktor i sklop u kojem se okreće. Unaprijed zahvaljujem. :D .
Ono o skidanju jedne brazde nisam skužil. Ja imam ravnjak 2 x 8" i probal sam skinuti zadnju brazdu u teškoj zemlji (djeteliše). Bilo je lošije nek prije, pa sam je opet stavil i oral na nekih 17 - 18 cm. A brazde su bile izgleda ko tvoje. Oral sam ujesen, a sad sam pofrezal (1 prolaz) i nekaj grudi ima samo gde su kotači zgazili.Drugi prolaz slijedi neposredno pred sijanje kuruze, a ak bu mekano idem s motokultivatorom (mala njivica od nekih 350 čhv). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a sviđa ti se kak kamen krči :lol: da plug je 2x10 ,i ima mehanicko preklapanje imas temu kod plugova gebruder tu su slike
a skidanje jedne brazde prosli video je bil sa storetum i imt plugom a on je malo teze zaobilazil kamen i losiji uvjeti za oranje su bili pa se nasli majstori koji su rekli da skinem jednu brazdu pa cu dublje moc orat.i lakse to je ok ali dublje mislim da nejde.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634

AGRIPLUS65 kaže:
iwanho kaže:
a sviđa ti se kak kamen krči :lol: da plug je 2x10 ,i ima mehanicko preklapanje imas temu kod plugova gebruder tu su slike
a skidanje jedne brazde prosli video je bil sa storetum i imt plugom a on je malo teze zaobilazil kamen i losiji uvjeti za oranje su bili pa se nasli majstori koji su rekli da skinem jednu brazdu pa cu dublje moc orat.i lakse to je ok ali dublje mislim da nejde.

Prešel sam cijelu temu o plugovima, ali nemrem najti takav plug (gebruder) :scratch . Prosim te pomogni. :oops:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634

AGRIPLUS65 kaže:
http://poljoprivredni-forum.com/plugovi/plug-gebruder-eberhardt-okretac-tema3773/

Fala. zalutal sam na onaj drugi forum i pregledal svih 35 stranica. :oops: :oops: :oops:
Onaj stariji tip od forumaša mboz245 ima neke rupe za štelanje. Ne mogu skužiti jel se tu može pdešavati ramak između prve i druge brazde ili samo obje brazde u paketu.
Jel ti na svojem podešavaš širinu prve brazde s onim španerom. Osovina oko koje se plug okreće se ne vidi.
Samo da pojasnim zakaj me zanima. Na traktoru nemam hidrauličkih izvoda za priključke, pa sam osuđen na ručno okretanje pluga. Sad imam "home made" podesivi jednobrazni okretač s daskama od pluga za TV (10"). Traktor je Pasqualli 33 KS i u lakšoj zemlji bi vukel 2 x 10".

A

AGRIPLUS65

Guest

iwanho kaže:
AGRIPLUS65 kaže:
http://poljoprivredni-forum.com/plugovi/plug-gebruder-eberhardt-okretac-tema3773/

Fala. zalutal sam na onaj drugi forum i pregledal svih 35 stranica. :oops: :oops: :oops:
Onaj stariji tip od forumaša mboz245 ima neke rupe za štelanje. Ne mogu skužiti jel se tu može pdešavati ramak između prve i druge brazde ili samo obje brazde u paketu.
Jel ti na svojem podešavaš širinu prve brazde s onim španerom. Osovina oko koje se plug okreće se ne vidi.
Samo da pojasnim zakaj me zanima. Na traktoru nemam hidrauličkih izvoda za priključke, pa sam osuđen na ručno okretanje pluga. Sad imam "home made" podesivi jednobrazni okretač s daskama od pluga za TV (10"). Traktor je Pasqualli 33 KS i u lakšoj zemlji bi vukel 2 x 10".
budem ti pojasnil u temi pluga

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh