Re: Oranje,oranje,oranje...
marko hurlimann xa86 kaže:
Moram komentirat ovo :!:
DOšli smo na priču da svako fali svojega konja :!:
Nije uopče istina da je Vogel naj naj da dobro rasipa zemlju ovo ono..
Da je tako onda bi se valjda svjetski rekord u oranju radio s njim jel tako :?:
Vogel je plug koji je "lagane" izvedbe i zato se vuče ko da ga trakor ni nema.Baš smo Šanana i ja uspoređivali OLT i Vogel,takvo nešto se ni nebre usporedit.OLT ja jače izvedbe,masiviniji dajem predonst OLT-u.Pošto mi imamo dost laku zemlju(Šanana,ti i ja) Vogel svima paše jer je lagan za vuč a zemlja se sama rastepe.
Ako bi kupovao plug ne bi uzeo Vogel iz razloga jer imam i tvrde i lagane zemlje.Ima kod mene par Vogela i s rešetkastim i punim daskama.Ovi s rešetkastima kad dođu u malo tvrđu zemlju počnu pucat rešetke.
Tak da nebremo reč da je Vogel najbolji i da se nebre uspoređivat s OLT ili IMT plugom 8)
koliko ljudi kod nas ima kverneland plugove :?: skoro nitko, a zašto ih nitko nema kad su naj naj
uopče nema veze tko ima rekord ili ga nema, vogel je plugove koje proizvodi za naše tržište napravio za naše uvijete, i od tud mu ta lakoča oranja, a pitam se zašto kad sam isprobavao olt na svojoj parceli je oranje išlo teško, i podosta loše i pitam se zašto kod nas ima jako puno vegela i nikad nikom nisu pukli a oru super i duboko, zašto kad sam probao orat sa oltom potrošio malte ne duplo goriva, po meni taj plug nema učinak samo trošak i točka
to da je on lagan, isto je težak ko i olt, 50 kila ne igra ulogu, več njegova konstrukcija i prodornost u zemlju i svojstva da sa što manje otpora naprave rad :!:
možeš ti na neki plug metnuti i utege ali ako on ne ore onda brate ne ore da je kak težak i da je za kak tešku zemlju, onda ne ore
to što je kod mene zemlja lagana, o tome bi se dalo malo prodiskutirat, budem ti poslikao frajera koji mi je međaš sa lemken plugovima 4 brazde on u zemlju ne ide i ne ide, , plug je dobar, traktor mrcina od 200ks al neide i neide, a meni preko međe se brazda sipa, to se zove stanje tla, ja koji poštivam agrotehničke rokove, brzo mjenjam kulture i desetlječima gnojim stajskim gnojem, tu se vidi razlika, ali to nema veze sa lakom zemljom ni sa plugovima, to je stanje tla, u kojem treba napravit mjere popravka tla kroz duže vrijeme pa če i taj lemken letit po polju, možda i bolje od vogela na sređenom tlu
nikog ne uzdižem ni omalovažavam, s večinom plugova se oranje dade napravit kak treba, pitanje je uz kakvi trošak oranja i zahvata nakon oranja, to je podosta bitna točka
svatko nek si kupi za šta ima novaca i šta treba , želi ili mu se jednostavno sviđa, to je meni tak svejedno, ni iz đepa ni u đep
samo kad sam ja isprobavao plugove kakve bi kupio, od svih jedino je vogel zadovoljio, a sve te stvari podosta koštaju, pa valja malo promislit šta se kupuje, a najtočnije je bilo tako što sam isprobao nekoliko njih a i vidio oranja sa dotičnim plugovima
a i na strani vogela je bio i moj fužinar dvobrazni 14 cola(vogel licenca), kojeg je zakan vukao ko od šale, a traktor je 57ks bez prednje vuče
ali ako ti marko želiš olt, svaka čast , kupi, zašto nebi kupio, tvoj novac, tvoja polja, tvoj plug
netko drugi bi kupio regenta, ili lemkena, kuhna, sve super plugovi
svatko po svom nahođenju, ali netko če od tih svih imat jeftino oranje i super kvalitetno, a drugi loše i jako skupo bez obzira o kojem je plugu riječ