• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...3

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ne to je kapelica na Brodiću,,,
pogranicni pojas na potezu Sesvete Podravske - Ferdinant,,,
pardon Ferdinandovac,,,

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Rekao sam to opcenito!!!
Kod nas isto tako nitko neore dok u kombinatu oranje tece u punom jeku zahvaljujuci njihovim traktorima!!!
Kod mene je dovoljno da je gore mokro i balavo i traktor vise proklizava nego sto ide naravno u teskoj zemlji!!!!

Ako mogu orati ovi u kombinatu, možeš i ti, tako dugo dok su traktor i priključak upareni,kao što kaže kolega MrSima. Ako ti ne ide,onda je problem u jednome od toga,ili u šoferu...

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Nemozete usporedjivat traktor od 50-60ks i manje sa traktorima fendt,johndere i sl. koji imaju duple vuce i snagu preko 200ks.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Može i traktor 50-60 ks orati, što da ne, s jednobraznim plugom prolazi svuda, znam iz iskustva i bez prednje vuče :)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Bitan je odnos pluga i traktora i ništa drugo :). Za svaki traktor postoji odgovarajući priljucak, u ovom slučaju plug..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja s jednim traktorom mogu orati s 4 različita pluga i svaki ide lijepo za traktorom kad se uštela, naravno plugovi moraju biti ispravni.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Slažem se, zato tko nema puno može čekati bolje uvijete.
Mi smo morali ostaviti dosta zemlji ne poorano, iako imamo zadovoljavajuču mehanizaciju s kojim bi mogli to napraviti i u lošijim uvjetima, ali nemamo opet toliko puno zemlje da bi ju "uništavali", što je ovima u zadrugama tak svejedno, šef kaže da se ore, radnici teraju!

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
On će sa 200ks vući 4-5 brazdi ovisi o colaži poluga. Zakvači ti za traktor od 50ks 1 brazdu i orat ćeš kao i taj sa 200ks. Stavi ti plug 6 brazdi 16 cola na traktor od 200ks pa će ići kao i ovaj od 50ks i 2 brazde 12 cola. Ja sam prošle godine orao u blizini gdje je jedan orao traktorom 200ks i 4 brazde, najmanje 16 cola, a ja sa 65ks i 2x12, orali smo isto brzo.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Nemojte miješati neke stvari. Traktor od 50 ks se ne može proporcijalno mjeriti s traktorima snage preko 200ks kao što su Fendt, John Deere i sl. Tamo gdje traktor od 50 ks ne može proći, jedva sam sebe vuče, dok 200+ks vuče još 4 brazde iza sebe. (Normalno nije uvijek tako). I onda reći ako on s 200ks vuče 4 brazde onda ćeš ti s 50ks vući jednu. E pa to baš i neide tako.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kak ne, 50x4=200 :) :D:
Još k tome ako je 50 ks dupljak, leti s jednom brazdom.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ali gdje 200ks traktor napravi kolotečine tu traktor od 50ks neće proći, ali orat će sigurno sa jednom brazdom gdje 200ks ore sa 4.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Zašto ? Ja i daljde tvrdim da to ne vrijedi uvijek, ovisno o uvijetima.

Nije u vezano za oranje, i možda nije najbolji primjer, ali... U šumi, izvlačenje trupaca. Univezal 445 (ne znam 100% dal je taj model bio ili je bio 530, uglavnom nevažno) sa vitlom, jedva je sam izašo, a dok iza njega MF od 140ks s 7.5t vitlom, izvuče hrastov trupac od 4.5 tone. (loši uvijeti, vlažno, blato...)
E pa sad ti objasni univezalu (mislim na traktor), da bi on treba nešto izvitlat/izvuć, barem trupac od tone, pošto je tri puta slabiji. Ali to baš i neide.
Oranje je sličnom tome, i ja tvrdim da ne vrijede zakoni proporcionalnosti. Već puno ovisi o uvijetima.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jedno zaoravanje raole negdje prije Božića ja mislim, ne sjećam se više.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=6CcTPQlZs8c&feature=youtu.be[/YT]

univerzal

Član
Tu od
25 Stu 2014
Poruka
312
Uvjek je sve lakše raditi s jačim traktorom , pa tak i oranje je kam lakše ako je traktor veči i jači , al dobar posao oranja se može odraditi i s manjom mehanizacojom , naravno bez muke i bez da se traktor preopterečivaju , a s tim dobiješ dobro odrađeni posel.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ove jeseni mu je sasvim dovoljno bil taj plug 2 brazde koliko se teško oralo! No bit će i 3 brazde.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,722
Možda bi Šanana več kupil plug sa tri brazde ali pošto znamo odakle je (podravac )
teško od njega spuknut kune za takov plug:icon_fU::(rofl)::icon_scratch:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bude se uzimal najvjerojatnije Vogel M1020, samo dok naleti dobar polovni. Neču nikakve male plugove zbog kukuruzovine iza Bourgona, znači visina pluga mora biti 75-80, a razmak barem 100, a to je ono kaj ima M1020. U dobroj godini bude svuda orao s njime, a u lošijoj uvjek imamo ovaj FOP :)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh