Re: Oranje, oranje, oranje...2
Al meni ne ide u glavu da ga u onakvoj zemlji što je na slici da ga osjeti!! Jako ljepa zemlja i to mora ići samo tako! Baš se pitam šta bi on u teškoj posavačkoj zemlji sa tim plugom ako ga tu osjeti..
A eto osjeti ga, nije mu isto kad ore ili kad se vozi na prazno
Malo humora.
Hoću reči to da taj traktor ore brzinu ili dvije više s tim 2x14" plugom, pa ja volim reči kad je malo teže oranje da traktor osjeti taj plug, a da orem u brzini u kojoj bi trebao ići, e tu onda ide bilo kak, ali to je za plug 3x14"
Nadam se da me sad razumijete kaj sam htel reči i o čemu stalno pišem i pišem.
To i ja baš gledam i čudim se kako bi onda kod nas u puno težoj zemlji to išlo. Ja ipak mislim da moja proxima sa svojih 90ks bi morala ići sa 3X12 makar ne moraju to biti neke velike dubine do 25 cm bi išlo sigurno.
Znam ja šta je teška zemlja, radim nešto malo teške zemlje nekih 4kj, ali ne extra teške, ali ima malo dalje gdje je baš extra teška. Kod mene Proxima 80ks u srednje teškoj zemlji 3x12 i igra se, Case jx95 u teškoj sa 3x12 i ide..
Ne znam ŠANANA kako ti misliš 3x14 za njega kvačiti kad on osjeti i 2x14...
Neka se nitko ne nađe uvrijeđen, samo iznosim svoje mišljenje i viđenje..
Evo da vam sad objasnim. Svi ti traktori koji su nabrojani,pa tako i taj Same, niti jedan od njih nije sposoban idealno orati s 3 brazde, uzimam u obzir 3x14" do dubine 30 cm.
Morali bi uvjeti stvarno biti idealni i zemlje biti ravne i ne preteške. Ukoliko nebi bilo tako sve ostalo je mučenje i oranje nekoliko brzina niže i pliče, a to svi znamo onda da nije oranje.
Ajde još s ravnjakom nekak bi i išlo, ali prekretač dosta teško, ne toliko u oranju, negu u nošenju. To su svi traktori 4 cil., lagani i kratki i nisu sposobni pod brijeg izvuči prekretača kak se spada niti jedan, možete me uvjeravati u suprotno koliko god hoćete, ali badava vam sve. Bez dugačkog traktora 6 cil i barem 110-120 ks idealnog oranja u svim uvjetima s 3x14" nema!
Mi čemo uzeti IMT ravnjaka 3x14" za Same-a to je več odlučeno i s tim plugom bude mogao izorati 90% naših parcela u brzini 6-7 kmh i to kad budu idealni uvjeti, govorim za zimsko duboko oranje, za jesensko sjetveno oranje u dubini 20-25 cm treba velik i visok plug baš kao 757 i tu nema problema.
Ali idealan plug za Same-a bi bio okretač štelajuči 2x12"-18", s takvim velikim, visokim, dugačkim plugom bi zaoravao što god hoću, masu bilo kakvu bez ikakve brige, a traktoru nebi bilo teško, u lakšim zemljama na 2x16" ili na 2x18", u težim na 2x14" i siguran sam da bi bio trakor dobro agregatiran s takvim plugom, znači nikakvi mini trobrazni okretači ne dolaze u obzir koji nemogu kukuruzovinu vidjet, a kamoli je zaorat.
Ovo bi bio taj idealan plug za bilo koji traktor 95 ks i 4 cil. da ide bilo kuda i bilo kako. E samo da mogu tolike novce izdvojiti za plug to bi bilo to i nebi se više uopče zamarao s plugom i oranjem.
Znate čiji je plug
http://www.njuskalo.hr/oprema-obrad...zdni-vogel-noot-lm-1020-c-plus-oglas-10100465