• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
zelena gnojidba da ako je zadovoljena hrpa uvjeta a oni ovise o godini a svaka godina je različita. iz osobnog iskustva u praksi vrlo je teško dobiti sve pozitivne efekte zelene gnojidbe, kod mene je prevladalo više onih negativnih.....tako da zaključim, na mojoj zemlji zelena gnojidba nikad više uz sve preporuke struke.......hvala ne ću

ljetna zimska isto ti je
u teoriji je sve lijepo divno i krasno, no u praksi drek...
a to će ti rijetko ko priznat i reć...

Kolega, ako ti nebi bio problem malo sveobuhvatnije objasniti odnosno prenijeti ta negativna iskustva koja si imao sa zelenom gnojidbom,,,

Vec nekoliko godina kod nas prakticiramo sa zelenom gnojidbom i do sad nisam primjetio te negativne aspekte,,,
Volio bih da mogu znati prepoznati to sto ti prepoznajes kao lose,,,
Jasno mi je da leguminoznu masu treba nahraniti i da ponekad vise das nego sto se vrati (pri tom mislim na elemente n,p,k) ali ono sto se sa tom masom dobije (u vidu mikroorganizama) gotovo je neusporedivo sa bilo kojim kemijskim gnojivom,,,
Uvjeren sam da zelena gnojidba nije prikladan naziv za unosenje te zelene mase u tlo,,,

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Zeksone zašto prvi kotači stoje tako ukoso ,slučajno ili te vuče plug.
Ovdje malo visi teren i da malo vuce ustranu plug ..
A i kad idem van iz traktora ja uvjek ponavadi skrenem kotače k brdu sto je sigurno je sigurno..

Poslano sa mog SM-J330F koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hrva,
neću se upuštati u raspravu koliko se zaoravanjem rauole poboljša tlo, ali sam se uvjerio da jako uništava korove. Meni, koji izbjegavam kemijska tretiranja, je to od jako velike važnosti.

AntonioJD,
ja sam svoju zaoravao bez prethodne pripreme.
WP_20181025_10_02_47_Pro

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ova je bila baš visoka i zaorala bi se relativno dobro ona, ali puno vrhova bi bilo vani, a onda zna na proljeće potjerat zbog toga, a potanjurat je najmanji problem.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Svaka godina je drugačija, te promjene tako uvjetuju i drugačiju mogućnost agrotehnike....
Svi mi imamo donekle različito tlo, drugačije gnojeno, drugačije kvalitete tako da generalno govoreći u teoriji sve drži vodu i izvedivo je pa i drveni šporet.........
U praksi se stvari drugačije poslože i meni se to pokazalo kao metoda gnojenja tla promašeno. Iza zelene gnojidbe sam imao samo siromašnije tlo gnojivom.......i tu praksu kao takvu više neću primjenjivati.......

Svako od nas zna najbolje kako gnoji , kakvu ima zemlju , što može i kada može a što ne može......tako da svaki od nas neka proba pa će sam vidjet u svojim uvjetima i prilikama što će to na kraju polučiti.......

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Kolega hrva, da budem iskren nadao sam se konkretnijem odgovoru odnosno mislio sam da cu nauciti nesto, nesto sto do sad nisam znao zato sam i postavio pitanje, kad ono
g045.gif
,,,

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ova je bila baš visoka i zaorala bi se relativno dobro ona, ali puno vrhova bi bilo vani, a onda zna na proljeće potjerat zbog toga, a potanjurat je najmanji problem.

Pa nije ni moja bila ove godine niska. Dosizala je od 130 cm (gdje je kasnije niknula do 170 cm (koja je niknula na vrijeme. Zeznula me vremenska prognoza, izostala kiša).
Tanjuranje je dobra i brza opcija, ali kod mene neizvediva. Nemam tanjurače. :( Malčiral sam prije nekoliko godina i nije se pokazalo naročitim. Previše se usitni masa. Ovo malo vrhova kaj ostane vani me ne smeta.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Kolega hrva, da budem iskren nadao sam se konkretnijem odgovoru odnosno mislio sam da cu nauciti nesto, nesto sto do sad nisam znao zato sam i postavio pitanje, kad ono
g045.gif
,,,

U praksi se stvari drugačije poslože i meni se to pokazalo kao metoda gnojenja tla promašeno. Iza zelene gnojidbe sam imao samo siromašnije tlo gnojivom

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Pa nije ni moja bila ove godine niska. Dosizala je od 130 cm (gdje je kasnije niknula do 170 cm (koja je niknula na vrijeme. Zeznula me vremenska prognoza, izostala kiša).
Tanjuranje je dobra i brza opcija, ali kod mene neizvediva. Nemam tanjurače. :( Malčiral sam prije nekoliko godina i nije se pokazalo naročitim. Previše se usitni masa. Ovo malo vrhova kaj ostane vani me ne smeta.

Upravo to da, ni ja nisam htio malčirat zbog previše usitnjavanja, a k tome je i brže tanjuranje...

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
I meni su vrhovi na mjestima ostali vani ali meto ne brine(nije velika površina ali je rastovača zemlja)pa čemo drugu godinu vidjet rezultat.
Gdje sam oral repicu tu nije ostalo ništa vani naravno bila je niža i puno bilja zemlja za obradu.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ostao sam duzan odgovor za zaoravanje snijega i oborine. Izvinte sto malo kaskam jer nisam u toku. Malo sam na zagorskim bregima i na zagorskem vinceku hahaha

Znaci dakle. Prilikom zaoravanja vece kolicine snijega dolazi do hladjenja zemlje u unutarnjem sloju. Sta se desava? Svjesno zaoravas snijeg i unosis hladan snijeg u unutarnji sloj zemlje koji je bogat mikroorganizmima. Automatski, svjesno hladis zemlju i smanjujes aktivnost tih mikroorganizama pa se cudis kada spremas da ti vadi van kukurzovinu, slamu etc. Jer mikroorganizmi nisu odradili svoj posao.

Drugo je kada se zemlja natapa pa smrzava. Tu ti nisi svjesno utjecao na to zemljiste, a samim time sto nisi zemlju okretao i hladio, zemlja puno manje smrzava u dubinu. I ti mikroorganizmi i dalje rade, malo smanjeno, ali ne kao kada ohladis zemlju sa 20cm hladnog snijega.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Eto vidite da ne budemo morali zaoravati snijeg.
Ja cu poceti poslije Nove godine.

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
Bas prije 2 dana sam isao na relaciji Pakrac-Vinkovci i vidio sam stvarno puno parcela gdje se zaorao snijeg. Izgleda da to ljudima ne predstavlja problem.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
A kaj je sa onih 40% obradivih površina za zimsku brazdu treba li biti ostavljeno za iza 15.2 ili ne.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ili ostaviti ugar, ili pokrovni usjev (malc) ili ozime kulture. Ako si posijao 40% ili vise povrsina ozimim kultura kao npr NH ili Ja, onda nemas bojazni za zimsku. Deres bez problema.

Najnoviji postovi

Na vrh