• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
540
vjerovatno sve znate, ali evo naletio sam na
SAVJETODAVNA SLUŽBAPODEŠAVANJE PLUGA RAVNJAKA

Govorilo se tu i oko brzine kretanja traktora pri oranju.

Pa rekao bih prvenstveno da motor treba držati na obrtajima na kojima razvija maksimalni okretni moment jer tek tada motor najbolje savladava sve otpore i sile.
A i motori su poštelani da na tim okretajima rade optimalno što se tiče sagorijevanja i hlađenja i utroška goriva po obavljenom radnom satu.

A na kraju i brojčanik radnih sati obično broji sate pri nekom broju okretaja u minuti.
Deklarirano je obično na satu.
Kod IMT560 je taj broj 1500 o/min što odgovara okretajima pri kojim IMT 560 razvija otprilike max moment.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Motor daje punu snagu na nazivnoj brzini vrtnje, neki čak i nešto niže od iste.
Ak držiš motor na najvećem momentu, onda radiš sporo jer je to na oko 55-60% nazivne brzine vrtnje, a i nema rezerve momenta za savladavanje kratkotrajnih opterećenja.
Zavisno o vrsti posla, raspoloživom broju brzina, raditi treba u području brzine pri najvećem momentu do nazivne snage.
Ak je to rad s kardanom (govorimo o teškim priključcima, onda je to malo manje od nazivne brzine motora, odnosno tam gdje se kardan vrti 540 o/min.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Meni se pokazalo optimalnim orati na okretajima za 540E na kardanu (1850 od 2600). Eventualno 100 okretaja (~5,5 %) niže.
Za maksimalni moment, postoje za isti motor (VM D703 E3) različiti podaci. Po jednima je 1200, a po drugima 1600 okretaja.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Bok ponovno trebam pomoć, montiram predpluznjake na plug pa me zanima neke osnovne mjere ako orem na 30cm onda predplužnjak treba biti na 25 znaci da ide u zemlju oko 5,6cm?
I zanima me dali je vrh predplužnjaka i vrh raonika, lemeša u istoj liniji ili je predpluznjak malo više ka sredini brazde?
Pozdrav, jel moze koja slika od postavljanja pretpluznjaka, i ja bi isto postavil na plug, al mislim da bi bacal zemlju na polugu od hidraulika tak da bi moral produzivati komplet cijeli plug.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Kod mene se radi o plugu okretacu i dosta je udaljena prva brazda od gume i poluge imam samo ovu sliku za sad

Prilozi

• IMG_20191029_190019.jpg
    IMG_20191029_190019.jpg
    160.8 KB · Pregleda: 43

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Pitanje. Narihtal sam okretač za oranje u ravnici. Sad trebam Iti orat pod nagibom, nagnem plug, ali sad mi je zahvat prve brazde prevelik. Kak se to rješava, smanjenjem prve brazde ili dizanjem špice prve brazde?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Od kad se posebno podešava plug za oranje u ravnici i na nagibu?
Imam jedne i druge zemlje i nikad nisam posebno podešavao plug.

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Ali, pa ne zatvara ti brazdu jer plug visi u neorano

Posljednje uređivanje od moderatora:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Plug bi trebao uvijek bit paralelan za zemljom, onim neoranim djelom.
Znači kad traktor uđe u brazdu plug se podesi tako da je paralelan sa zemljom i to je to.
Ako u ravnici oba pluga imaju jednak zahvat onda bi trebali imati i na kosini.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Možda ti bježi na granicniku niz brdo pa je prva drazda manja 🤔

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Pozdrav, imam plug Rabewerk okretač 2x14".. kolko sam imao prilike pročitati plug bi trebao kada ga vućeš ići ravno iza traktora i kad su španeri otpušteni, a meni uvijek vuče na jednu stranu tj na onu tako da prvu brazdu uzima veću.. plug ima onu polugu za štelanje kosine međutim ne usudim se ići to dirat da ne napravim još gore. Ali kad su španeri zategnuti plug ore predobro.. pošto imam španere na rupe samo ne mogu uvijek zategnuti kako bih želio..

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Moraš malo pritegnuti tu polugu da ode još malo više koso, onda će ići bez španera.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Pozdrav, imam plug Rabewerk okretač 2x14".. kolko sam imao prilike pročitati plug bi trebao kada ga vućeš ići ravno iza traktora i kad su španeri otpušteni, a meni uvijek vuče na jednu stranu tj na onu tako da prvu brazdu uzima veću.. plug ima onu polugu za štelanje kosine međutim ne usudim se ići to dirat da ne napravim još gore. Ali kad su španeri zategnuti plug ore predobro.. pošto imam španere na rupe samo ne mogu uvijek zategnuti kako bih želio..
Smanjit zahvat prve brazde i bit će bolje

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Neće se ništ sa time riješit ako kosa vuća nije naštelana. Tek kad ovo riješi onda štelat zahvat prve u slučaju da je prevelik.

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Kad učvrstim španere, onda imam zahvat kao i druga brazda.. ne znam prema čemu se ravnat da nastelam to... npr ako orem desno onda plug vuče prema van i tako prva brazda uzima više... Plug je ovakav 22014

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Hmm. Ako vuče samo kada ideš desnim točkom u brazdu, može biti da je plug iskrivljen.

Inače trebaš poštelati vuču. Dakle da se vuča traktora i vuča pluga poravnaju. A na tvome plugu to riktaš na ovom sivom španeru između trotočja i grede.

Imao sam sličnih problema i isto sam bio pi*kica (ne u lošem smislu) da se pozabavim time i onda je bilo odvaljivanje španera itd, dok nisam odlučio malo se pozabaviti s time i naštimao sam u manje od 10 minuta tako da to nije bauk, a uvijek zapamti gdje je bio početno pa vrati ako baš vidiš da nisi dobio ništa.

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Mislim, na obje strane mi vuće... probat ću na slijedećem oranju malo postelat taj španer, da krenem prvo u zatezanje ili da otvaram plug.. primjetio sam isto da mi dosta lomi zid od brazde(kad tanjur odreze) bi možda bilo da je plug previše zatvoren tj da je španer na plugu previše zategnut!?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ak vleče u brazdu, skrati taj španer, tj.zakreni plug u lijevu stranu (na tvojoj slici).

Najnoviji postovi

Na vrh