• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Nešto to mnogo sporo ide,za 6 sati 0,8 ha to bi i sa jednom brazdom uradio za to vreme

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Vidite da je parcela na brijegu, zemlja je takva kava je, i još ak je tih 0,8ha na više parcela kak to po Zagorju inače je, onda he to prosječna potrošnja ja bi rekel

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Mislio sam da je nešto takvo u pitanju...divim se svima koji rade tak poljoprivredu jer ja sam lud ako zbog blata i teške zemlje ne izorem za 6 sati minimalno 7,8 rali nego možda 5,tak da svaka čast

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ako usporedim sa svojim oranjem, prema izoranoj površini, ako je teška zemlja, uz blato i proklizavanje, nije puno prevelika potrošnja.

Oral sam jaako tešku zemlju (više je ne orem), parcela oko 0,2 ha i nisam nikad uspjel izorati za manje od 2,5 sata. U najboljem slučaju sam potrošil 5-6 litri goriva. Sve to uz relativno povoljnu vlažnost zemlje i oranje u oba smjera jer je duljina njive malo prek 100 m. Ako je njiva kraća od 50 m ne isplati mi se okretati. Koristim fast revers (brzi rikverc) i prije započnem novu brazdu nego kad se okrećem.

Fotka je iz listopada 2017.

Zemlju na toj njivi možda najbolje opisuje kaj mi se dogodilo kad sam tu njivu oral s malim Batuje plugom. Poslije oranja sam primijetil da se poprečna greda pluga savinula.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Nešto to mnogo sporo ide,za 6 sati 0,8 ha to bi i sa jednom brazdom uradio za to vreme
Ovisi dosta i o obliku parcele. Na primjer imam jednu zemlju od 400čhv kvadratnog oblika i jednu od 830čhv čija je dužina cca. 300m. Za izorati te dvije zemlje treba mi jednako vremena

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Ako usporedim sa svojim oranjem, prema izoranoj površini, ako je teška zemlja, uz blato i proklizavanje, nije puno prevelika potrošnja.

Oral sam jaako tešku zemlju (više je ne orem), parcela oko 0,2 ha i nisam nikad uspjel izorati za manje od 2,5 sata. U najboljem slučaju sam potrošil 5-6 litri goriva. Sve to uz relativno povoljnu vlažnost zemlje i oranje u oba smjera jer je duljina njive malo prek 100 m. Ako je njiva kraća od 50 m ne isplati mi se okretati. Koristim fast revers (brzi rikverc) i prije započnem novu brazdu nego kad se okrećem.

Fotka je iz listopada 2017.

Zemlju na toj njivi možda najbolje opisuje kaj mi se dogodilo kad sam tu njivu oral s malim Batuje plugom. Poslije oranja sam primijetil da se poprečna greda pluga savinula.

Pa to je potrošnja od 3 litra po satu, pa to je ko petrolejka. Koji traktor?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Manje od 3, a u lakšoj zemlji još manje. Mjerodavno je koliko se posla odradi, a to je teško uspoređivati na različitim njivama. Ja sam u svakom slučaju jako zadovoljan.

Goldoni Star 3050, 4WD, 3 cilindra, 49 KS i 2 tone mase. Ler na 1000, a fulgas na 2600 okretaja. Orem obično oko 1900. Na 1940 okretaja je 540E kardana, a največi okretni moment od 145 Nm na 1200 okretaja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Satna potrošnja niš ne znači, jer manji motor (očekivano) manje potroši.
Mjerodavne su litre po hektaru, a tu su obično strojevi s jačim motorima efikasniji.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Teško je to procijeniti na toj sliki, a duboko ili plitko oranje je jako rastezljiv pojam. 23-25 cm dubine je nekome plitko, nekome normalno, a nekome duboko.

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
A kam više od 25,30,ako nema biljnih ostataka vani i plug lijepo slaže brazdu to je to. A jel 20 ili 30 duboko kasnije apsolutno nema nikakve razlike na urodu

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,376
Kolko sam ja primijetio na fejsu, prava dubina je kad staviš flašu u jarak ili dvije limenke piva :ROFLMAO::ROFLMAO:

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
To o urodu ovisi od podneblja kod mene je bolje što dublje oranje, da se vlaga bolje akumulira jer su duga sušna razdoblja.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Nema veze s dubinom jedne godine 20 25 druge 30 i ooet isti prinos

Najnoviji postovi

Na vrh