• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Sa kojim bi se dvobraznim plugom i IMT 539 mogla zaorati kukuruzovina kao što ju zaore jednobražnjak i uz koje dorade?

Može mojim Regentom 2x12", ali u lakšoj zemlji i ne dublje od 25 cm. Uvjet su pravilno podešeni pretplužnjaci.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Iz svojeg iskustva govorim da za dobro zaoravanje kukuruzovine jedino jednobrazni odradi posao kako treba sa IMT 533/539. Ostalo je mučenje i u pravilu više mase ostane vani nego što je zaorano, a o dubini oranja da i ne govorim. Možda i ima plugova koji to mogu, ali ih osobno nisam susreo. Ovo što je napravio kolega IvanKC je super rješenje. Svaka mu čast. Ja sam ove godine zaoravao kukuruzovinu sa klasičnim jednobraznim plugom IMT 16 cola i zaštopao mi se 20-tak puta jer je preniski, ali je zaorao sve. Za iduću godinu planiram napraviti doradu pa ako uspije onda ću to podijeliti na forumu.

Po meni je plug IMT 756 jedan od najlošijih plugova. Imali smo ga doma puno godina, ali to nije bio plug koji može prevrnuti brazdu već samo slaže jednu do druge. Nikakvi deflektori to nisu mogli promjeniti jer su daske takve kakve jesu (nisu dovoljno spiralne). Jedina prednost mu je bila da ide u zemlju bez brige.

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Da, svi su oni takvi. Meni je bilo bitno da gornji sloj što više baci u brazdu tako da ništa ne ostaje vani. To sam uspio dobit sa prilagođavanjem deflektora. Nije idealno kao sa pretplužnjakom ali meni je bilo zadovoljavajuće.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Zbog toga da do proljeća oranje ne bude zeleno od trave koja izlazi iz oranja.

IMT je napravio dosta dobar plug 757 koji je viši i duži i na njega se bez problema mogu ugraditi i predplužnjaci. On solidno zaorava masu, ali treba i traktor da ga vuče jer je 14 coli.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Ako pooreš brzo u jesen bez obzira jel zemlja bila naslonjena ili skroz okrenuta trava će rasti. Jedino što sam primijetio da se više zetvenih ostataka izorava naredne godine kada pretpluznjak sve baci na dno brazde. Vjerojatno zbog lošijeg vodo-zracnog odnosa, tj manjka kisika u dubljim slojevima.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ja sam odustao od oranja u ovo doba. Poorem u 2 mj i nemam problema sa travom, zemlja se da lijepo pripremit a pošto nemam puno to sve stignem tada odradit.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Svatko zna svoje i prilagođava se mehanizaciji koju ima. Za žetvene ostatke je dobro pobacati ureu prije zaoravanja i onda oni istrunu puno bolje, ali se opet zakiseljava tlo, tako da....
Inače, orem vrt svake godine dosta rano i nikada ne izraste trava do proljeća, ali orem na dubinu preko 30cm jednobraznim plugom.
Držim se starog pravila da je i loša zimska brazda bolja nego najbolja proljetna, ali kao što rekoh svatko zna što je najbolje za njega i njegovu zemlju. Puno je bilo rasprava na tu temu, ali je rezultat skoro identičan kao i kod rasprave o koroni.

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Ako pooreš brzo u jesen bez obzira jel zemlja bila naslonjena ili skroz okrenuta trava će rasti.
Ovo ti ne drži vodu,ako je pretplužnjak bacio gornji sloj u brazdu i daska dobro okrene,izorano u 11 ili 12 mjesecu,trava ne raste do sredine 5 mj.bar kod mene. A ako se izore s tim prislanjačama onda raste čim krene vegetacija.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Pod brzo nisam mislio 12km/h već kraj 10.og početak 11.mj. Jucer sam spricao pšenicu I korovi su u fazi dva lista a tako bi bilo i na obranom da je poorano i ostavljeno.
Charlip, ja govorim za vrijedne poljoprivrednike a ne nas koji još nismo ni svu kukuruzu skinuli.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
onda je caka koliko brzo oreš da ne raste trava. Vidiš svaki dan nešto novo naučim.:)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Inače, orem vrt svake godine dosta rano i nikada ne izraste trava do proljeća, ali orem na dubinu preko 30cm jednobraznim plugom.
Ti i Krumpironja škakljate Kinez. Ima li još netko tko uvijek ore preko 30 cm?
Ja sam probal jedne godine skinuti zadnju glavu i oral jednu brazdu na 32 - 35 cm. Nisam primijetil neku razliku iduće godine. Logičnije mi je, a čini mi se i ekonomičnije, oranje na 20-25 cm i svakih nekoliko godina podrivanje na 60+ cm. Samo za to treba imati podrivač i adekvatan traktor.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Meni je moja susjeda rekla: "Čim dublje, tim bolje" i ja se toga držim. Da sam ja njoj objašnjaval kaj je ekonomično, a kaj nije našla bi ona drugoga orača. Ja u nju imam veliko povjerenje i smatram da jako dobro poznaje materiju. :)

Posljednje uređivanje:

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Zimsku brazdu orem 30-35cm, kak koju zemlju. Za sjetvu 25cm, ne bi ni tolko, ali onda plug ne radi kak spada
U međuvremenu...

Najnoviji postovi

Na vrh